1 στις 5 γυναίκες βιώνει κακοποίηση στην οικογένεια: Η βία μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου γυναικών

Σωματική βία βιώνει τουλάχιστον μία στις πέντε γυναίκες μία φορά κατά τη διάρκεια της ενήλικης ζωής της, ενώ μία στις 10 πέφτει θύμα σεξουαλικής βίας.

Παράλληλα, μία στις 5 βιώνει βία στην οικογένεια, η οποία αποτελεί μία από τις κυριότερες αιτίες θανάτου γυναικών τόσο στην Ευρώπη όσο και στην Κύπρο, όπως διαφαίνεται από στοιχεία σχετικών ερευνών.

Η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων, κα. Ιωσηφίνα Αντωνίου, σε μήνυμά της για την Παγκόσμια Ημέρα Εξάλειψης της Βίας κατά των Γυναικών, αναφέρει ότι  η βία αποτελεί κατάφωρη παραβίαση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών και στερεί από το άτομο κάθε διάθεση για ελεύθερη ανάπτυξη, δημιουργία και πρόοδο.

Η στήριξη και ενδυνάμωση των γυναικών, αναφέρει, οι οποίες δραπετεύουν από το φαύλο κύκλο της βίας είναι εξαιρετικά σημαντική, για την προστασία και ενδυνάμωσή τους, καθώς επίσης για την ομαλή επανένταξή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.

Βήματα προόδου στην Κύπρο

Προς τούτο, προσθέτει, έχουν σημειωθεί τα τελευταία χρόνια στον τόπο μας σημαντικά βήματα προόδου, με επιστέγασμα την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης και την ετοιμασία ειδικών νομοθεσιών με στόχο την πλήρη και ουσιαστική εφαρμογή της.

Παράλληλα, υλοποιήθηκαν και βρίσκονται σε συνεχή πορεία υλοποίησης σωρεία δράσεων, προγραμμάτων και μέτρων που έχουν ως στόχο την πλήρη εξάλειψη της έμφυλης βίας.

Σημειώνει, μάλιστα, ότι ο Εθνικός Μηχανισμός για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, του οποίου προεδρεύει, στέκεται πάντοτε αρωγός σε τέτοιες δράσεις και πρωτοβουλίες, μέσω επιχορηγήσεων που παρέχει σε Γυναικείες, Μη-Κυβερνητικές Οργανώσεις και άλλους φορείς προς ανάπτυξη τέτοιων προγραμμάτων, αλλά και μέσω συνεργειών και δράσεων που αναλαμβάνει η ειδική Επιτροπή του που ασχολείται με θέματα καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Τονίζει ότι η ενδοοικογενειακή βία δεν αποτελεί ιδιωτική υπόθεση, αφορά ολόκληρη την κοινωνία και είναι ένα από τα σημαντικότερα κοινωνικά προβλήματα της εποχής μας.

«Η αποσιώπηση αυτού του ανομολόγητου εγκλήματος – το οποίο είναι το πιο διαδεδομένο στον κόσμο- πλήττει τη ζωή, την αξιοπρέπεια και την ακεραιότητα του μισού πληθυσμού της γης και υποβαθμίζει κάθε κοινωνία ηθικά, πολιτισμικά, κοινωνικά και οικονομικά. Είναι καθήκον όλων μας να εργαστούμε συλλογικά και συντονισμένα για την πλήρη εξάλειψή του», καταλήγει στο μήνυμα της, η κ. Αντωνίου.