Αρχική Σχολή Γονέων 10 λόγοι που το παιδί σας λέει ψέματα, σύμφωνα με την ηλικία του

10 λόγοι που το παιδί σας λέει ψέματα, σύμφωνα με την ηλικία του

10 λόγοι που το παιδί σας λέει ψέματα, σύμφωνα με την ηλικία του

Από μικροί διδασκόμαστε να λέμε την αλήθεια. Γονείς, δάσκαλοι, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενείς μάς εξηγούν ότι το ψέμα δεν είναι αποδεκτό και κάνουν τα πάντα για να το αποφεύγουμε. Οι γονείς μάλιστα, αγχώνονται και προβληματίζονται πολύ αν τύχει και το παιδί τους πει κάποιο ψέμα.

Είτε το πιστεύετε είτε όχι, όμως, το ψέμα για τα παιδιά είναι κάτι το φυσικό. Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε σε επιστημονικό περιοδικό, μάλιστα, «τα παιδιά ξεκινούν να ψεύδονται από την προσχολική ακόμη ηλικία».

Γιατί, ωστόσο, ένα νήπιο ή ένας έφηβος να πει ψέματα, όταν του έχουμε εξηγήσει ότι κάτι τέτοιο δεν είναι σωστό;

Φοβάται

Πολλά παιδιά χρησιμοποιούν το ψέμα ως ασπίδα απέναντι στον φόβο ή τη ντροπή. Δεν είναι βέβαια για το αποτέλεσμα μιας κατάστασης, οπότε χρησιμοποιούν το ψέμα ως προστασία. Το ψέμα που βασίζεται στον φόβο είναι μια τυπική αντίδραση για ένα νήπιο, αλλά και για έναν έφηβο, ο οποίος μπορεί να φοβάται τις συνέπειες της αλήθειας, το να μην πάθει κάποιος δικός τους κάτι δυσάρεστο ή ότι περισσότερα άσχημα πράγματα θα συμβούν σε εκείνον.

Για έναν φίλο του

Μερικά νήπια, αλλά και αρκετοί έφηβοι, αποκρύπτουν την αλήθεια για χάρη των φίλων τους συχνά. Κρατούν μυστικά και πολλές φορές κατηγορούνται αδίκως, αν ξέρουν πως με αυτόν τον τρόπο δεν θα κινδυνεύσει ο φίλος τους. Στον αντίποδα, βέβαια, υπάρχουν και τα παιδιά που ψεύδονται για να προστατεύσουν τον εαυτό τους και κατηγορούν τους φίλους τους για κάτι που εκείνα έκαναν.

Για να αποφύγει τα προβλήματα

Αν το παιδί μπορεί να γλιτώσει το «κατσάδιασμα» μέσω ενός ψέματος, θα το κάνει. Σε κανένα παιδί δεν αρέσει η τιμωρία και εκείνο που κάνουν συνήθως οι γονείς όταν ένα παιδί λέει ψέματα είναι να του παίρνουν για λίγο αγαπημένα του παιχνίδια. Έτσι από νηπιακή κιόλας ηλικία τα παιδιά μαθαίνουν ότι αν μπορούν να αποκρύψουν κάτι ή να μην πουν την αλήθεια τα βοηθά να έχουν λιγότερα προβλήματα.

Επηρεάζεται από τους συνομηλίκους του

Τα παιδιά σχολικής ηλικίας, κυρίως, επηρεάζονται πολύ από τους φίλους τους και τους συμμαθητές τους. Καθώς ένα παιδί μεγαλώνει, λοιπόν, ο χαρακτήρας του πλάθεται διαρκώς μέσω και της συναναστροφής με τους γύρω του. Όταν, λοιπόν, βλέπει ότι ένας συνομήλικος ή συμμαθητής του τη «γλίτωσε» λέγοντας ένα ψέμα, είναι σίγουρο ότι θα δοκιμάσει να κάνει και εκείνο το ίδιο πράγμα.

Δεν θέλει την άρνηση

Πολλά παιδιά λένε ψέματα επειδή απλώς δεν θέλουν το «όχι» ως απάντηση. Τα νήπια νιώθουν ότι όταν τους αρνούμαστε κάτι ο κόσμος τους τελειώνει. Τα παιδιά νηπιακής ηλικίας, επομένως, δυσκολεύονται να καταλαβαίνουν γιατί οι γονείς τους τους λένε «όχι» και σε μια προσπάθειά τους να το αποφύγουν… ψεύδονται!

Νομίζει ότι είναι εξυπνότερο από εσάς

Τα περισσότερα παιδιά στην περίοδο της εφηβείας θεωρούν ότι είναι εξυπνότερα από τους γονείς τους. Γι’ αυτό και ψεύδονται για να ξεφύγουν από οποιαδήποτε μικροκατάσταση. Θεωρούν ότι θα γλιτώσουν, επειδή οι γονείς τους δεν θα αντιληφθούν πως τα παιδιά τους κρύβουν κάτι είτε επειδή δεν είναι το ίδιο έξυπνοι με εκείνα είτε επειδή είναι πολύ απασχολημένοι. Πράγμα το οποίο… σπανίως γίνεται. Όσο καλά κι αν είναι προετοιμασμένα τα παιδιά, οι γονείς θα καταλάβουν πότε τους λένε ψέματα...

Ακούει ψέματα

Μπορεί να είστε σε θέση να αντιληφθείτε τα ψέματα των παιδιών σας, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορείτε και να τα κοροϊδέψετε. Τα παιδιά, από τη νηπιακή ηλικία ακόμα, είναι πολύ πιο έξυπνα από ότι φαίνονται και αντιλαμβάνονται εύκολα το πότε εσείς ψεύδεστε. Αρκετοί γονείς, συχνά, σκέφτονται: «εντάξει, ένα μικρό ψεματάκι είναι. Πώς θα το καταλάβει ο μικρός;», το παιδί, όμως, έχει την εξυπνάδα, παρακολουθεί συμπεριφορές και καταλαβαίνει. Καμιά φορά, μάλιστα, μπορεί να μην πρόκειται καν για ψέμα με την απόλυτη σημασία του. Μπορεί να πείτε απλώς στο παιδί ότι θα κάνετε κάτι μαζί αργότερα και να αναιρέσετε τον λόγο σας. Το παιδί βλέπει αυτή τη συμπεριφορά και… την αντιγράφει.

Δεν καταλαβαίνει ότι ψεύδεται

Μερικά παιδιά, συνήθως, κοντά στη νηπιακή ηλικία, δεν αντιλαμβάνονται ότι λένε ψέματα. Δεν γνωρίζουν τι είναι το ψέμα, πώς λειτουργεί και επηρεάζει τους γύρω τους. Τις περισσότερες φορές αυτό συμβαίνει επειδή σε αυτή την ηλικία μαθαίνουν να χρησιμοποιούν την γλώσσα και τον λόγο και δεν μπορούν να ξεχωρίσουν το αληθινό από το ψεύτικο. Το ψέμα, λοιπόν, είναι κάτι σαν… έμφυτη αντίδραση, της οποίας η έκβαση κρίνεται περισσότερο από τη συμπεριφορά όσων βρίσκονται γύρω από το παιδί και από το πόση σημασία δίνουν στην αλήθεια και το ψέμα.

Για προσωπικό όφελος

Το προσωπικό κέρδος είναι ένας από τους κύριους λόγους που τόσο τα μικρά παιδιά όσο και οι έφηβοι ψεύδονται. Από βρεφική ηλικία σχεδόν τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι το ψέμα μπορεί να χειραγωγήσει τους άλλους και το χρησιμοποιούν με κάθε τρόπο για να «περάσει» το δικό τους.

Κάνει τις φαντασιώσεις του πραγματικότητα

Πολλά παιδιά μεταξύ 4 και 7 ετών λένε ψέματα για να κάνουν πραγματικότητα όσα έχουν στο μυαλό τους. Θέλουν κάτι τόσο πολύ που αρχίζουν να φαντάζονται πράγματα τα οποία μπορεί και να μην έχουν συμβεί. Για παράδειγμα, αν ένα παιδάκι θέλει πολύ ένα πόνι αρχίζει να σκέφτεται και να λέει σε συγγενείς και φίλους ότι στην πραγματικότητα έχει ένα πόνι. Και το ψέμα του το κάνει τόσο ευτυχισμένο όσο και το αν είχε ένα πόνι. Οι φανταστικοί φίλοι ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία επίσης και όσο και αν μερικοί γονείς προσπαθούν να πείσουν τα παιδιά τους ότι εκείνοι δεν υπάρχουν, οι φανταστικοί φίλοι, τα ανύπαρκτα πόνι και παιχνίδια, για τα παιδιά τους είναι πέρα για πέρα αληθινά…


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter