Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών 8 μύθοι για τον θηλασμό μεγαλύτερων παιδιών

8 μύθοι για τον θηλασμό μεγαλύτερων παιδιών

8 μύθοι για τον θηλασμό μεγαλύτερων παιδιών

Ο μητρικός θηλασμός αποτελεί ένα από τα πιο πολύτιμα δώρα που μπορεί μια μαμά να προσφέρει στο μωρό της. Τα πλεονεκτήματα του είναι πολλά και γνωστά και αρκετές είναι οι μαμάδες εκείνες που αποφασίζουν να συνεχίσουν το θηλασμό, ακόμα και όταν τα παιδιά τους είναι μεγαλύτερα σε ηλικία.

Οι προκαταλήψεις που μπορεί να ακούγονται για το θηλασμό παιδιών μεγαλύτερης ηλικίας είναι πολλές. Μία μαμά, όμως, η οποία θήλασε μέχρι 3 ετών το πρώτο της παιδί και θα συνεχίσει να θηλάζει και το δεύτερο μέχρι αυτό να σταματήσει να ζητά το στήθος της, καταρρίπτει τους μύθους που μπορεί να επικρατούν γύρω από τον... πολύχρονο θηλασμό.

«Το πρώτο μου παιδί θήλαζε μέχρι να πάει στον παιδικό σταθμό, ενώ το δεύτερο είναι 3 ετών σήμερα και όπως όλα δείχνουν θα συνεχίσει να θηλάζει για λίγα χρόνια ακόμα. Όταν έγινα πρώτη φορά μαμά δεν είχα ιδέα για το θηλασμό ή για το πόσο αυτός θα κρατούσε και δεν είχα βάλει και πρόγραμμα για το πότε θα σταματήσει. Είχα κάποιες δυσκολίες, επειδή το παιδί δεν “έπιανε” αμέσως, αλλά δεν είχα σκεφτεί ποτέ τη στιγμή που θα σταματήσει.

Καθώς ο καιρός περνούσε ο θηλασμός φαινόταν κάτι απόλυτα φυσιολογικό. Αν δεν ήταν, θα είχα σταματήσει. Λίγο πριν το παιδί κλείσει τα 3 είχαμε σταματήσει να θηλάζουμε δημοσίως, ενώ λίγο πριν σταματήσει τελείως να θηλάζει ζητούσε το στήθος μου μόνο το βράδυ, όπως ακριβώς ένα παιδί θα έκανε με την πιπίλα ή το μπιμπερό του.

Προσωπικά, δεν γράφω αυτό το κείμενο για να σας αλλάξω γνώμη για το θηλασμό μεγαλύτερων σε ηλικία παιδιών, αλλά για να τονίσω ότι η κάθε μαμά μπορεί να κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο για το παιδί της και εκείνη. Για εμένα, ο θηλασμός των παιδιών μου, αφού είχαν περάσει τους πρώτους 12 μήνες ζωής, ήταν κάτι φυσιολογικό. Δέθηκα πολύ με εκείνα και νομίζω ότι με αυτόν βοήθησα την υγεία τους. Γι’ αυτό μοιράζομαι μαζί σας την εμπειρία μου και προσπαθώ να διαλύσω μερικούς μύθους που ίσως υπάρχουν γύρω από το θηλασμό μεγαλύτερων παιδιών σε ηλικία.

Το γάλα χάνει τη θρεπτική του αξία

Το μητρικό γάλα παραμένει το ίδιο θρεπτικό είτε το μωρό σας είναι ενός μήνα είτε τριών ετών. Απλώς, με τον καιρό μειώνεται η παραγωγή του επειδή η ζήτηση είναι μικρότερη. Τα πλεονεκτήματά του, όμως, δεν μειώνονται ούτε αλλάζουν.

Γιατί δεν χρησιμοποιείς θήλαστρο;

Τα μικρά παιδιά και τα μωρά χρησιμοποιούν το θηλασμό ως ένα μέσο χαλάρωσης και ηρεμίας. Η διαδικασία του θηλασμού κάνει τα παιδιά να νιώθουν πιο ήρεμα και άνετα. Οι πιπίλες, τα μπιμπερό, οι κουβερτούλες, τα μασητικά παιχνίδια κάνουν ακριβώς το ίδιο. Αν προτιμάτε το παιδί σας να χαλαρώνει με άλλον τρόπο μπορείτε να του δώσετε ένα παιχνίδι. Αλλά ο θηλασμός είναι ο τρόπος που βοηθά πολλά παιδιά να ηρεμούν και να χαλαρώνουν και πολλές φορές είναι πιο αποτελεσματικός από άλλα μέσα.

Τι θα κάνεις όταν αρχίσει να βγάζει δοντάκια;

Ο τρόπος που το παιδί «πιάνει» στο στήθος της μαμάς δεν έχει καμία σχέση με τα δόντια του, αλλά τα χείλη του. Θα έχετε παρατηρήσει, μάλιστα, ότι όταν ένα παιδί θηλάζει η κάτω γνάθος καλύπτεται από τη γλώσσα του προστατεύοντας έτσι το στήθος από τα δοντάκια του. Επιπλέον, ένα παιδί που δαγκώνει δεν το κάνει μόνο όταν βγάλει δόντια, αλλά εξ’ αρχής. Το δάγκωμα είναι άλλωστε ένας τρόπος προσαρμογής και υπάρχουν τρόποι για να το αντιμετωπίσετε. Δεν είναι σοβαρός λόγος – κατά τη γνώμη μου – για να σταματήσετε το θηλασμό.

Δεν φοβάσαι μήπως γίνει πολύ ευαίσθητο το παιδί σου;

Με ρωτάτε αν φοβάμαι που το παιδί μου ζητά την αγκαλιά μου για να νιώσει όμορφα και να χαλαρώσει; Πιστεύω και τα δικά σας παιδιά κάνουν το ίδιο. Μπορεί να μην θηλάζετε το μωρό σας, αλλά σίγουρα το αγκαλιάζετε και το κρατάτε κοντά σας για να ηρεμήσει. Ο θηλασμός δεν αποτελεί το μοναδικό τρόπο για να χαλαρώσει το παιδί μου, αλλά είναι μια πολύ αποτελεσματική μέθοδος. Όσο ο καιρός περνάει, μάλιστα, τα παιδιά μου τον χρειάζονται όλο και λιγότερο αφού βρίσκουν δικούς τους τρόπους για να καταλαγιάζουν το θυμό και τα νεύρα τους.

Μήπως το κάνεις για σένα και όχι για το παιδί;

Σε καμία περίπτωση δεν μπορείς να αναγκάσεις ένα μωρό να θηλάσει αν δεν το θέλει. Τα παιδιά θηλάζουν μόνο επειδή το θέλουν και το θέλουν από τη στιγμή που γεννιούνται μέχρι τη στιγμή που θα αποφασίσουν ότι θα σταματήσουν. Οι περισσότερες μαμάδες, από την άλλη, απολαμβάνουν αυτή τη στιγμή με τα παιδιά τους. Υπάρχουν, όμως, και περιπτώσεις που ο θηλασμός είναι διαδικασία επίπονη, κουραστική ή και βαρετή. Καμία μαμά δεν θηλάζει μόνο για δική της ευχαρίστηση, θηλάζει γιατί αυτό κάνει το παιδί της χαρούμενο!

Το στήθος σου θα “κρεμάσει”

Η εγκυμοσύνη με τις ορμονικές μεταβολές προκαλεί αλλαγές στο στήθος κάθε γυναίκας. Ο ρόλος του θηλασμού σε αυτές τις αλλαγές είναι αμελητέος. Αυτά που σίγουρα επηρεάζουν το σχήμα και το μέγεθος του στήθους είναι η κληρονομικότητα και οι απότομες μεταβολές βάρους.

Δεν φοβάσαι μήπως δεν σταματήσει ποτέ;

Για να είμαι ειλικρινής, το σκέφτηκα με το πρώτο παιδί μου. Αναρωτιόμουν αν θα σταματήσει ή όχι, αλλά όπως και κάθε κατάκτηση των παιδιών, έγινε και αυτό. Σταμάτησε να θηλάζει, όπως ακριβώς σταμάτησε να χρησιμοποιεί την πάνα. Τα παιδιά με τον καιρό χάνουν το ενδιαφέρον τους για το θηλασμό και… το ξεπερνούν!

Με αυτόν τον τρόπο συμβάλλεις στη σεξουαλικοποίησή του

Αυτό δεν ισχύει σε καμία περίπτωση! Ο μεγάλος μου γιος θυμάται κάποιες στιγμές που τον θήλαζα, αλλά τις έχει στο μυαλό του σαν μια μεγάλη αγκαλιά και όχι σαν κάτι πονηρό. Το ότι οι ενήλικες έχουμε στο μυαλό μας τα στήθη ως κάτι σεξουαλικό, μας κάνει να πιστεύουμε ότι τα παιδιά θα τραυματιστούν ψυχολογικά. Τα παιδιά, όμως, που θηλάζουν αντιλαμβάνονται το στήθος ως ένα μέσο για να ηρεμούν και σε καμία περίπτωση δεν το συνδυάζουν με κάτι σεξουαλικό. Σχεδόν όλα τα παιδιά που θηλάζουν σταματούν περίπου στην ηλικία των 5 ή 6 ετών, πολύ πριν ο όρος “σεξουαλικοποίηση” μπει στη ζωή τους.

Οπότε εκείνο που σας προτείνω εγώ ως μαμά που θηλάζει ακόμα, είναι να σκεφτείτε έξω από τα τετριμμένα και να κάνετε ό,τι θεωρείτε ότι θα κάνει το παιδί σας και εσάς ευτυχισμένους…».


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter