Αρχική Σχολή Γονέων 10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας υποφέρει από άγχος

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας υποφέρει από άγχος

10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε αν το παιδί σας υποφέρει από άγχος

Όσο κι αν δεν θα έπρεπε να είναι έτσι, το άγχος επηρεάζει πολύ και τα παιδιά μας. Σχολείο, δραστηριότητες, φίλοι, οικογενειακές σχέσεις, αποδοχή «βασανίζουν» το μυαλουδάκι τους, τη στιγμή που εμείς μπορεί να νομίζουμε, ότι δεν σκοτίζονται για τίποτα.

Όσο δύσκολο κι αν είναι να το «χωνέψουμε» τα παιδιά μας αγχώνονται πολύ και αυτό το άγχος επηρεάζει την καθημερινότητά τους, τις επιδόσεις τους και φυσικά την ψυχολογία τους.

Μια μαμά που το παιδί της υποφέρει από άγχος, μοιράζεται μαζί μας όσα έμαθε μέσα από αυτή την εμπειρία και όσα πιθανότατα ξέρουν ήδη οι γονείς με παιδιά που αγχώνονται πολύ.

Το άγχος το διαχειριζόμαστε -δεν γιατρεύεται

Το άγχος και το στρες ξεσπούν σε «κύματα». Υπάρχουν οι στιγμές που αγχωνόμαστε πολύ και οι στιγμές που αγχωνόμαστε λιγότερο. Το άγχος, λοιπόν, δεν φεύγει ποτέ και τα παιδιά – όπως και εμείς οι μεγαλύτεροι – μαθαίνουμε να ζούμε με αυτό και να το διαχειριζόμαστε.

Τα αγχωμένα παιδιά έχουν αγχωμένους γονείς

Συνήθως, τα παιδιά που ανησυχούν για πολλά, παίρνουν παράδειγμα από τους γονείς τους, οι οποίοι – πιθανώς – να έχουν και εκείνοι άγχος και στρες.

Οι αλλαγές είναι δύσκολες

Όταν το πρόγραμμα των παιδιών αλλάζει, εκείνα αγχώνονται περισσότερο. Γι’ αυτό είναι προτιμότερο το παιδί να γνωρίζει όσο το δυνατόν περισσότερα για να αγχώνεται λιγότερο.

Το σχολείο είναι πηγή άγχους

Ειδικά στις αρχές του, όταν το παιδί δεν γνωρίζει το πρόγραμμά του και την καθημερινότητά του. Η κοινωνικοποίηση, τα άλλα παιδιά, οι σχέσεις με τους δασκάλους, τα τεστ, η απόδοση – όλα επηρεάζουν το παιδί και του προκαλούν άγχος και στρες.

Οι ανησυχίες ξεσπούν τα βράδια

Συγκεκριμένα, λίγο πριν την ώρα του ύπνου. Συνήθως, τα παιδιά που υποφέρουν από άγχος φαίνεται όλη την ημέρα να τα πηγαίνουν καλά και το μυαλό τους το βράδυ να γεμίζει ανησυχίες. Λίγο πριν ξαπλώσετε στο κρεβάτι μιλήστε με το παιδί σας για την ημέρα του και για το τι σκέφτεται, για να το βοηθήσετε να χαλαρώσετε.

Τα αγχωμένα παιδιά έχουν «πολυάσχολους» εγκεφάλους

Όπως θα γνωρίζετε ήδη ο εγκέφαλος ενός ενήλικα με άγχος λειτουργεί πολύ γρήγορα και σκέφτεται διαρκώς. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τον εγκέφαλο ενός παιδιού. Για να το βοηθήσετε μιλήστε του με ηρεμία για ό,τι το ανησυχεί.

Η αδιαφορία επιδεινώνει την κατάσταση

Συχνά, όταν τα παιδιά μιλούν για δύσκολα θέματα, όπως η απώλεια ή ο φόβος, οι γονείς αποφεύγουν αυτές τις συζητήσεις. Ίσως νιώθουν και εκείνοι άβολα, αλλά τα παιδιά με αυτόν τον τρόπο δεν λύνουν τις απορίες τους – εντείνουν μόνο τις ανήσυχες σκέψεις τους.

Τα παιδιά με άγχος θέλουν ειλικρίνεια

Τα παιδιά είναι πολύ έξυπνα. Όταν, λοιπόν, ρωτούν «τι θα γίνει αν πιάσουμε φωτιά;» ή «Θα πεθάνεις μια μέρα, μαμά;» το καλύτερο που έχουμε να κάνουμε είναι να απαντήσουμε ευθέως και ειλικρινά – σκεπτόμενοι πάντα την ηλικία τους. Διαβεβαιώνοντάς τα ότι εκείνα είναι ασφαλή και όντας ειλικρινείς τους δημιουργούμε μεγαλύτερη σιγουριά.

Το άγχος μπορεί να προκαλεί και σωματικό πόνο

Πολλές φορές παιδιά με άγχος παραπονιούνται για έντονο πόνο στην κοιλιά, το κεφάλι ή τα άκρα τους. Αφού συμβουλευτείτε τον γιατρό σας προσπαθήστε να μιλήσετε με το παιδί και να καθησυχάσετε τις ανησυχίες του.

Τα παιδιά με άγχος μπορεί να έχουν άσχημη συμπεριφορά

Αρκετά συχνά τα παιδιά που ανησυχούν ή φοβούνται για κάτι μπορεί να χαρακτηρίζονται από άσχημη συμπεριφορά και ιδιόρρυθμο χαρακτήρα. Τις περισσότερες φορές όμως, αυτός είναι ο τρόπος για να εκφράσουν το άγχος τους…

Η αλήθεια είναι, ότι τα πάντα μπορεί να είναι ένας μοχλός άγχους για τα παιδιά. Και ενώ τα παιδιά με άγχος συχνά φαίνεται να χρειάζονται περισσότερη πειθαρχία, εκείνο που θέλουν είναι αγάπη, καθοδήγηση και υπομονή. Δεν «σπάνε» σκόπιμα τους κανόνες. Απλώς «παλεύουν» με τα άγχη τους, όπως κάνουν και οι περισσότεροι από εμάς…

πηγή: mom.me.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter