10 πράγματα που έχουν βαρεθεί να ακούνε οι μαμάδες με μίζερα παιδιά στο φαγητό

«Ως μαμά δύο επιλεκτικών παιδιών στο φαγητό -ένα από τα οποία έχει μια πολύ σύντομη λίστα με τα φαγητά που είναι πρόθυμο να φάει- έχω κουραστεί να διαβάζω άρθρα σχετικά με το «τέλος με τα επιλεκτικά παιδιά στο φαγητό» ή πώς να εξαναγκάσετε το παιδί σας να φάει», γράφει στο mom.me η μαμά-blogger Wendy Wisner.

«Όμως, πρόσφατα ένα άρθρο τράβηξε την προσοχή μου, που έλεγε ότι μερικά παιδιά είναι απλώς επιλεκτικά στο φαγητό, αλλά όσο είναι υγιή, το καλύτερο που πρέπει να κάνουμε είναι να τα αποδεχτούμε και στη συνέχεια, να συνεργαστούμε μαζί τους για να αξιοποιήσουμε στο έπακρο τις περιορισμένες επιλογές τους. Κάθε γονέας ενός μίζερου παιδιού στο φαγητό θα σας πει ότι ένα τέτοιο μήνυμα -ειδικά από έναν επαγγελματία- είναι απολύτως ευπρόσδεκτο. Συχνά, οι γονείς των επιλεκτικών παιδιών λαμβάνουμε το μήνυμα ότι κάτι πάει στραβά με τα παιδιά μας (ή εμάς) και ότι αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να «διορθώσουμε» τα γούστα τους στο φαγητό.

Για να μπει επιτέλους ένα τέλος στα αρνητικά σχόλια, παρακάτω θα δείτε τα δέκα κορυφαία πράγματα που οι γονείς με μίζερα παιδιά στο φαγητό έχουν κουραστεί να ακούνε. Και αν ανήκετε σε εκείνους που κρίνουν με την πρώτη ευκαιρία, θα ήταν προτιμότερο να κρατήσετε σημειώσεις!».

1. «Θα φάνε όταν πεινάσουν!»
Αυτή η μέθοδος μπορεί να λειτουργεί για μερικά παιδιά, αλλά πολλά θα στερηθούν το φαγητό τους για ένα επικίνδυνο χρονικό διάστημα. Τα μικρά παιδιά δεν καταλαβαίνουν τις έννοιες του χρόνου, πόσο μάλλον για πόση ώρα μπορούν να αντέξουν χωρίς φαγητό πριν αρρωστήσουν. Μερικά παιδιά κυριολεκτικά δεν θα φάνε, ακόμα κι αν πεθαίνουν της πείνας, και η παραπάνω τακτική απλά θα κάνει τα πράγματα χειρότερα.

2. «Μην τους δίνετε τόσες πολλές επιλογές»
Στην πραγματικότητα, υπάρχουν παιδιά που πολύ ευχαρίστως δεν θα φάνε τίποτα, αν αυτή είναι η μόνη επιλογή τους. Αν δεν δώσετε στα παιδιά επιλογές, δεν πρόκειται να φάνε. «Θα προτιμούσα να έχω ένα επιλεκτικό αλλά χορτάτο παιδί, παρά ένα πεινασμένο παιδί», λέει η μαμά ενός 4χρονου αγοριού από το Κονέκτικατ.

3. «Συνεχίστε να τους δίνετε νέα τρόφιμα μέχρι να τα φάνε»

«Τα παιδιά μου θα μπορούσαν να μείνουν νηστικά όλη μέρα», λέει η Jennifer Di Lorenzo, μητέρα δύο παιδιών. Ναι, μερικές φορές το να τους προσφέρετε νέα τρόφιμα μπορεί να μην έχει το επιθυμητό αποτέλεσμα και το επιλεκτικό παιδί θα αγχωθεί τόσο πολύ, που στο τέλος δεν θα φάει καθόλου, ειδικά όταν στερείται τις αγαπημένες του τροφές.

4. «Πρέπει να δοκιμάσετε την τάδε μέθοδο…»
Απλά και μόνο επειδή διαβάζετε κάτι σε ένα βιβλίο δεν σημαίνει ότι θα λειτουργήσει σε όλα τα παιδιά. Ο καθένας ξέρει καλύτερα τα παιδιά του και ενώ μπορεί να είναι χρήσιμο να ακούμε νέες ιδέες, είναι προτιμότερο να μην τις επιβάλλουμε σε κάποιον άλλο, ειδικά όταν πρόκειται για φαγητό.

5. «Όταν ήμασταν στην ηλικία τους δεν είχαμε επιλογές»
Αυτό μπορεί να συνέβαινε όταν οι γονείς συνήθιζαν να χτυπούν τα παιδιά τους για να τα συνετίσουν, όμως κανείς δεν θέλει να γυρίσουμε πίσω σε αυτή την εποχή, σωστά; Λέγοντας κάτι τέτοιο μπροστά στα παιδιά, μπορεί να τα κάνει να θυμώσουν πολύ. Καλύτερα να κρατήσετε το στόμα σας κλειστό για το τι συνέβαινε πριν από 50 χρόνια!

6. «Αφήστε τα να καλλιεργήσουν το φαγητό τους»

«Αυτό το άκουσα πολύ πιο συχνά από μία φορά. Και ας πούμε ότι το δοκίμασα, δεν είχε πραγματικά κανένα αποτέλεσμα. Το μόνο θετικό της υπόθεσης είναι ότι αποκτήσαμε ένα ολόκληρο μποστάνι από φρέσκες ντομάτες και αγγούρια!», λέει η Wendy Wisner, μητέρα δύο μικρών αγοριών.

7. «Κάνετε το φαγητό να φαίνεται πιο ελκυστικό!»
«Ήμουν κι εγώ ένα μίζερο παιδί στο φαγητό και η γιαγιά μου έλεγε πάντα στη μητέρα μου πώς να κάνει πιο ελκυστικό το φαγητό. Θυμάμαι τη μαμά μου να λέει ότι αν περνούσε ώρες ολόκληρες για να ετοιμάσει το φαγητό και τελικά δεν το έτρωγα, θα απογοητευόταν πολύ», λέει η Olga Mecking, μητέρα τριών παιδιών. Πλέον τρώει τα πάντα, οπότε ίσως όλη αυτή η προετοιμασία δεν είχε τελικά νόημα. Σοβαρά, ποιος έχει το χρόνο να μετατρέψει μια πιατέλα γεμάτη λαχανικά σε ένα χαμογελαστό πρόσωπο, όταν τα εν λόγω λαχανικά πιθανότατα θα πεταχτούν στον αέρα μέσα σε δύο λεπτά;

8. «Εάν δεν θέλουν αυτό που μαγειρέψατε, αφήστε τα νηστικά!»
Σίγουρα θα υπάρχουν καλύτερες επιλογές από την πείνα. Μάθετε στα παιδιά πώς να προετοιμάσουν το γεύμα τους, αν δεν τους αρέσει αυτό που έχετε ήδη μαγειρέψει. Ακόμα κι ένα μικρό παιδί μπορεί να μάθει πώς να φτιάξει ένα απλό τοστ, αν πραγματικά αρνείται να δοκιμάσει ό,τι έχετε ήδη ετοιμάσει.

9. «Θα το αφήσετε να το φάει αυτό;»
Όταν έχετε ένα πολύ επιλεκτικό παιδί στο φαγητό, το να δοκιμάσετε οποιοδήποτε νέο φαγητό -ακόμη κι αν πρόκειται για fast food- είναι επιτυχία! Είναι πολύ σημαντικό να το θυμάστε. Όλα έχουν σχέση με τη διεύρυνση των γεύσεων του παιδιού, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει ότι θα του δώσετε να δοκιμάσει onion rings, επειδή αυτό θα ήταν μια τεράστια επιτυχία για το επιλεκτικό παιδί σας!

10. «Αφήστε τα παιδιά να μαγειρέψουν μαζί σας!»
Αυτό είναι ένα σχέδιο που δεν λειτουργεί σχεσόν ποτέ. Ακόμα κι αν τα βάλετε να μαγειρέψουν κάτι που τους αρέσει, είναι σίγουρο ότι δεν θα το φάνε! «Το ίδιο ακριβώς συνέβη σε μένα και κατέληξα με ένα σωρό άθικτα σάντουιτς με φυστικοβούτυρο!», λέει η Elise, μητέρα τριών παιδιών ηλικίας 10, 7 και 4 ετών.