10 πράγματα που πρέπει απαραιτήτως να γνωρίζει ένα 10χρονο παιδί

Ο λιλιπούτειος πρωταγωνιστής της ζωής σας συμπληρώνοντας αισίως τα δέκα πρώτα χρόνια της ζωής του, έχει κατακτήσει πλέον μια σειρά από σημαντικά αναπτυξιακά ορόσημα που πλέον τον προετοιμάζουν σταδιακά προς την ενηλικίωση.

Όσο κι αν έχετε την αίσθηση ότι τα χρόνια πέρασαν αρκετά γρήγορα και δεν μπορείτε να χωνέψετε πώς από τη μια στιγμή στην άλλη το μωράκι που σφίξατε στην αγκαλίτσα σας την πρώτη στιγμή που γεννήθηκε πλέον είναι ένα μεγάλο παιδί, η ουσία ότι το μονάκριβό σας μεγάλωσε δεν αλλάζει.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα 10 πράγματα που το παιδί σας πρέπει να είναι σε θέση να γνωρίζει την στιγμή που σβήνει τα 10 κεράκια της τούρτας των γενεθλίων του:

1 Πώς να ντυθεί, πώς να κάνει μπάνιο και πώς να περιποιείται τον εαυτό του

 Μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να σας ζητά τη γνώμη σας για τους συνδυασμούς των χρωμάτων και για το αν τα ρούχα είναι κατάλληλα για την  περίσταση που τα θέλει ή να σας ζητά κάποιο μικροβοήθεια για να χτενιστεί αλλά σε γενικές γραμμές το 10χρονο παιδί πρέπει να είναι σε θέση να ανταπεξέλθει στα καθήκοντα της προσωπικής του υγιεινής και να μπορεί να ντυθεί.

2. Πώς λειτουργεί το χρήμα 

Κανένα παιδί δεν πρέπει να πιστεύει ότι τα χρήματα φυτρώνουν στα δέντρα. Θα πρέπει να γνωρίζει την αξία των χρημάτων καθώς και πώς να αποταμιεύει, με ποιους τρόπους μπορεί να τα αυξήσουν και κυρίως πώς να τα διαχειρίζεται με σύνεση.

3. Να ξέρει το σώμα του και τις βασικές λειτουργίες

Πρέπει να ξέρει ποιες λέξεις να χρησιμοποιεί όταν μιλά για τα μέρη του σώματος (και για τα αγόρια και για τα κορίτσια). Πρέπει να έχει κάποια γνώση των εσωτερικών αναπαραγωγικών οργάνων. Να γνωρίζει ότι τα σώματα έχουν διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και χρώματα. Να γνωρίζει ότι τα σώμα θα αλλάξει καθώς μεγαλώνει.

4. Πώς να φτιάχνουν πρωινό και κολατσιό

Δεν ζητάμε από ένα 10χρονο ικανότητες σεφ αλλά τουλάχιστον θα πρέπει να είναι σε θέση να ετοιμάσει το πρωινό που παίρνει πριν πάει στο σχολείο ή ένα σνακ όταν επιστρέψει από το σχολείο.

5 Πώς να επιλύει προβλήματα μόνο του

Η ικανότητα επίλυσης προβλημάτων δεν έχει σχέση με την ικανότητα απομνημόνευσης γραμμάτων, αριθμών, σχημάτων, χρωμάτων κλπ, αλλά με την σκέψη και ιδιαίτερα την κριτική και δημιουργική σκέψη.  ‘Οταν ένα παιδί ξεκινά να λύνει ένα πρόβλημα σημαίνει ότι αναλαμβάνει την ευθύνη διεκπεραίωσης του. Η επίλυση προβλημάτων είναι μια δεξιότητα που χρειάζεται απαραιτήτως ένα παιδί για να προχωρήσει στην μετέπειτα ενήλικη ζωή του.

6 Δεν  έχουν όλοι οι άνθρωποι καλές προθέσεις

Πρέπει το παιδί να μην έχει μια ωραιοποιημένη εικόνα για το κόσμο, θεωρώντας ότι όλοι όσοι υπάρχουν γύρω του είναι καλοί και θέλουν πάντα το καλο του. Πρέπει λοιπόν να έχει ρεαλιστικές απόψεις για όλα όσα συμβαίνουν γύρω του και να είναι υποψιασμένο για την πραγματικότητα. Το να πετά στα σύννεφα και να συμβεί κάτι που θα το στεναχωρήσει και θα το πληγώσει είναι πιο οδυνηρό από το να το ξέρει εξ αρχής και να προσπαθήσει να το αποφύγει.

7  Να μπορεί να φύγει αλλά και να επιστρέψει στο σπίτι μόνο του σε κοντικές αποστάσεις

Ο 10χρονος θα πρέπει να μπορεί να διανύσει μόνο του μικρές αποστάσεις από και προς το σπίτι ώστε να είναι προετοιμασμένο αν παραστεί ανάγκη να το κάνει.

8 Να σέβεται τον εαυτό του και τους άλλους

Η αγάπη και ο σεβασμός για τον εαυτότου είναι ένα από τα πιο δύσκολα αλλά και ταυτοχρόνως  πιο σημαντικά πράγματα που μπορείτε να διδάξετε στο παιδί σας, όπως και ο σεβασμός προς άλλους ανθρώπους. Ο καλύτερος τρόπος για να διδάξετε αυτές τις έννοιες είναι με το παράδειγμα σας.

9 Να έχει κατακτήσει τη δεξιότητα διαχείρισης και οργάνωσης του χρόνου 

Η καλλιέργεια της δεξιότητας του παιδιού να διαχειρίζεται σωστά το χρόνο του ξεκινά από την προσχολική ηλικία ήδη και συνδέεται άμεσα με την αυτοπειθαρχία και την αυτορρύθμιση του παιδιού, στοιχεία απαραίτητα για να μπορεί να ανταποκριθεί αργότερα στις σχολικές απαιτήσεις.

10. Να ξέρει ότι το αγαπάτε

Κάθε μέρα δείξτε του πόσο το αγαπάτε. Φιλιά, αγκαλιές, όμορφα λογάκια αγάπης είναι πάντα καλοδεχούμενα!