Αρχική Σχολή Γονέων 10 συμβουλές για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και δυναμικά παιδιά

10 συμβουλές για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και δυναμικά παιδιά

10 συμβουλές για να μεγαλώσετε ανεξάρτητα και δυναμικά παιδιά

Οι περισσότεροι γονείς θέλουμε να μεγαλώσουμε ανεξάρτητα παιδιά, που θα μπορούν να σταθούν στα πόδια τους και να αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες χωρίς  να χρειάζονται πάντα τη δική μας καθοδήγηση και ενθάρρυνση.

Βέβαια, υπάρχουν και οι γονείς που θέλουν τα παιδιά τους να μην αναλαμβάνουν νέες προκλήσεις, να μην ρισκάρουν και γενικότερα επιθυμούν να έχουν την πλήρη εποπτεία των κινήσεών τους. Οι περισσότεροι παιδοψυχολόγοι και ειδικοί γύρω από τα παιδιά, ωστόσο, προτείνουν να κατανικούμε αυτήν μας την ανάγκη.

Μάλιστα, τονίζουν ότι τα παιδιά πρέπει από αρκετά μικρή ηλικία να αναλαμβάνουν ευθύνες για να μπορούν να νιώθουν ανεξάρτητα από νωρίς!

Μάθε στα παιδιά πώς να βλέπουν τον κόσμο με τα δικά τους μάτια, όχι με τα δικά σουΈχουν δικά τους μάτια, δική τους άποψη και δική τους προοπτική. Μην την καταστρέψεις. Δείξε τους εμπιστοσύνη για να εμπιστευτούν και εκείνα τον κόσμο. Ως γονέας για ένα μόνο μπορείς να είναι σίγουρος. Δεν μπορείς να ελέγξεις ολόκληρο το περιβάλλον του παιδιού σου όσο και αν θελήσεις να το προστατέψεις μέσα στις φτερούγες σου, δεν μπορείς να προβλέψεις όλες τις μεταβλητές που θα επηρεάσουν τη ζωή και την ανάπτυξή του.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 10 συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να μεγαλώσετε ανεξάρτητα παιδιά!

1. Η εμφάνιση δεν είναι το παν

Μερικοί γονείς δίνουν λίγο περισσότερη έμφαση στην εξωτερική εμφάνιση του παιδιού. Κρατώντας το παιδί σας καθαρό και περιποιημένο απαιτεί πολύ κόπο και χρόνο, αλλά όλοι ξέρουμε ότι εντέλει τα παιδιά θα λερωθούν. Οι γονείς δεν θεωρούν απαραίτητο να φοράει το παιδί πάντα καθαρά ρούχα για την προσωπική ανάπτυξη του παιδιού.

2. Τα μικρά πράγματα ξεκινούν δύσκολα

Δεν γεννιόμαστε γνωρίζοντας πώς να φοράμε το παντελόνι ή να βουρτσίζουμε τα δόντια μας! Στην αρχή, αυτά τα καθημερινά μικρά πράγματα θα αποτελέσουν πρόκληση για τα παιδιά. Προκειμένου να γίνουν ανεξάρτητα, αυτές οι προσπάθειες πρέπει να αναγνωριστούν και να ενθαρρύνονται. Υποστηρίξτε το παιδί σας κάθε φορά που ξεκινάει κάτι και αν δεν έχει αποτέλεσμα, πείτε: «Κάθε αρχή και δύσκολη.»

3. Αφήστε τα να βγάλουν την ενέργειά τους

Αντί να τρέχετε πίσω από τα παιδιά και να τους λέτε «Μην ανεβαίνεις σε αυτό!» «Μην αγγίζεις αυτό!» ή «Ηρέμησε!», ο γονείς ξέρουν ότι πρέπει να αφήσουν ο παιδί τους να βγάλει την ενέργεια του. Προφανώς, πρέπει να βεβαιωθείτε ότι δεν κάνουν κάτι που θα τους βάλει σε κίνδυνο, αλλά αφήνοντας τους να βγάλουν με ασφάλεια την ενέργεια τους είναι μια έξυπνη κίνηση.

4. Εμπιστευτείτε τα

Έχετε διδάξει στο παιδί σας πώς να κάνει μια αγγαρεία στο σπίτι, αλλά το επόμενο βήμα είναι να του επιτρέψετε να κάνει αυτή τη δουλειά εξ ολοκλήρου μόνο του. Αν τους δείξετε εμπιστοσύνη χωρίς την εποπτεία σας, θα νιώσουν ότι να κάνουν καλή δουλειά. Αυτό όχι μόνο θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη τους, αλλά θα τους ενθαρρύνει να κάνουν αυτές τις δουλειές στο μέλλον.

5. Μην αφήνετε την ασέβεια να περάσει απαρατήρητη

Υπάρχουν κάποια όρια τα οποία δεν επιτρέπεται στα παιδιά να περάσουν. Το βασικό είναι να μη σεβαστούν την οικογένειά τους. Επιτρέποντας να λένε τα πράγματα όπως «Είσαι ηλίθια!» στη μητέρα, τον πατέρα ή τον αδελφό θα δώσει στο παιδί την αίσθηση ότι είναι εντάξει να δείχνει ασέβεια στην καθημερινή ζωή. Βεβαιωθείτε ότι αντιμετωπίζετε αυτήν την έλλειψη σεβασμού με δίκαιη τιμωρία (ίσως να καθίσει στο δωμάτιό του για να σκεφτεί τι είπε) και να μιλήσετε αργότερα για τον λόγο που αυτή η πράξη δεν ήταν σωστή.

6. Τίποτα δεν περνάει απαρατήρητο

Μερικοί σύγχρονοι ψυχολόγοι θα σας προειδοποιήσουν να μην επαινείτε το παραμικρό που κάνει το παιδί σας. Ωστόσο, οι γονείς γνωρίζουν ότι είναι υγιές να δίνουν σημασία σε κάθε επίτευγμα. Μη πετάξετε το σχέδιο που έκαναν για σας στο σχολείο! Επαινέστε τα, κρεμάστε το και μάλιστα κάντε επίδειξη όταν έρχονται φίλοι σας στο σπίτι.

7. Ανταμοιβή ανεξαρτησίας

Είναι σημαντικό όχι μόνο να αφήνετε το παιδί σας να ξέρει ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε, αλλά ότι μπορεί να κάνει οτιδήποτε μόνο του. Αυτό θα δημιουργήσει μια ανεξάρτητη νοοτροπία που θα τους φανεί χρήσιμο στην ενηλικίωση. Και κάθε φορά που το παιδί σας κάνει κάτι θετικό και ανεξάρτητο, φροντίστε να ανταμείψετε και να επαινείτε την ενέργεια αυτή.

8. Η ακαταστασία δεν είναι κακή

Μέρος της απόκτηση παιδιών έχει να κάνει με το φαινομενικά συνεχές χάος. Αλλά αντί να γκρινιάζετε και να φωνάζετε στο παιδί κάθε φορά που υπάρχει ακαταστασία, αποδεχτείτε το χάος! Αυτό θα βοηθήσει το παιδί σας να αποφασίσει μόνο του πως του αρέσει να ζει. Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά, είναι σημαντικό να μάθουν γιατί η καθαριότητα και η τάξη είναι σημαντικά. Καθαρίστε την ακαταστασία τους μαζί με τα παιδιά για να τους δείξετε πόσο σημαντικό είναι.

9. Προκαλέστε τα να κάνουν πράγματα μόνα τους

Πολλά παιδιά εξαρτώνται από τους γονείς τους να κάνουν σχεδόν τα πάντα στο σπίτι για αυτά. Αλλά αντί να το κάνετε μόνοι σας, δείξτε τους πως γίνεται! Τότε, στο μέλλον, μπορείτε να τα προκαλέσετε να ολοκληρώσουν τη δουλειά μόνα τους.

10. Διδάξτε τον αυτοέλεγχο

Αντί να τιμωρήσετε ένα παιδί στερώντας του κάτι, είναι προτιμότερο να ορίσετε κανόνες που να παρέχουν ένα συγκεκριμένο όφελος για μια σωστή ενέργεια. Εξηγώντας του γιατί μια επιλογή είναι το σωστό και επιβραβεύοντας αυτή την καλή συμπεριφορά, θα αποτυπώσει στο μυαλό του ότι αυτή η δράση είναι πραγματικά ωφέλιμη.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter