Αρχική Σχολή Γονέων 10 συνήθειες για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά

10 συνήθειες για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά

10 συνήθειες για να μεγαλώσουμε ισορροπημένα παιδιά

Τελευταία ακούμε συχνά και διαβάζουμε ακόμα συχνότερα, ότι τα σημερινά παιδιά έχουν προβλήματα συμπεριφοράς, συγκέντρωσης, καλών τρόπων. Πολλοί τα χαρακτηρίζουν «χαϊδεμένα», «κακομαθημένα», «τρομερά». Και οι κριτικές δεν σταματούν εκεί, αφού αρκετοί χρησιμοποιούν πολύ πιο σκληρά λόγια για τα σημερινά παιδιά και τους γονείς τους.

Ως μαμά 3 παιδιών ακούγοντας και διαβάζοντας όλα τα παραπάνω, νιώθω φόβο και με καταλαμβάνει το άγχος. Ποιο είναι το σωστό για εκείνα; Τι κάνω λάθος; Μήπως να τρέξω αμέσως σε κάποιον ειδικό για βοήθεια;

Εκείνο που με τρομάζει περισσότερο, είναι το ότι μας κατακλύζει τόσο το άγχος για την κριτική των άλλων που, τελικά, επιλέγουμε να μην κάνουμε τίποτα. Απλώς, αφηνόμαστε στην τεχνολογία και… μένουμε άπραγοι.

Τα θεμέλια, όμως, για συναισθήματα, όπως η γενναιοδωρία, η υπευθυνότητα, η ευγένεια, ο σεβασμός, η σκληρή δουλειά τίθενται από πολύ νωρίς στην ζωή των παιδιών μας και το δύσκολο κομμάτι θα το ξεστομίσω τώρα: Όλα τα παραπάνω ξεκινούν από εμάς, τους γονείς.

Τα παιδιά δεν ξέρουν πώς πρέπει να συμπεριφέρονται, δεν μπορούν καν να σκεφτούν ποια είναι η σωστή συμπεριφορά. Γι’ αυτό και είναι οι γονείς που πρέπει να θέσουν τις σωστές βάσεις και να γίνουν το παράδειγμα για τα παιδιά τους.

Υπάρχουν, λοιπόν, μερικοί απλοί τρόποι για να μεγαλώσετε ισορροπημένα και ευγενικά παιδιά και σας τους παρουσιάζουμε παρακάτω:

 1. Όρια
  Είναι πολύ δύσκολο να θέσεις όρια σε ένα παιδί και να τα κρατήσεις. Ειδικά, όταν αυτό είναι δυναμικό και αντιδρά. Να θυμάστε, ότι όταν τα παιδιά συμπεριφέρονται με αυτόν τον τρόπο, απλώς απαιτούν κάτι με τον μόνο τρόπο που ξέρουν να το κάνουν. Και η αντίδρασή τους εξαρτάται από τον περιορισμό που θέλουμε να βάλουμε. Μπορεί να ουρλιάξουν, να φωνάξουν ή και να μας χτυπήσουν, όταν τους ζητήσουμε να περιορίσουν μια συμπεριφορά τους.

  Όταν τα παιδιά αρχίζουν, όμως, να μειώνουν τις αντιστάσεις τους, τότε είναι που αρχίζουν και σιγά σιγά αποδέχονται το δικό σας όριο. Αν αυτό είναι σταθερό και δεν αλλάζει διαρκώς, τότε το παιδί θα δεχθεί τον περιορισμό και θα προσαρμόσει την ανάγκη του σε αυτόν.
  Ο κόσμος μας είναι ένα χαοτικό μέρος. Τα όρια δεν τιμωρούν τα παιδιά, αλλά τα βοηθούν να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες και τελικά να ευδοκιμήσουν και να ζήσουν μια ζωή ισορροπημένη.

 2. Αγκαλιές
  Υπάρχει ένα ρητό που λέει: «Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιζήσουμε, 8 για να καταφέρουμε να τα βγάλουμε πέρα και 12 για να αναπτυχθούμε». Οι αγκαλιές απελευθερώνουν οξυτοκίνη, την ορμόνη της αγάπης, η οποία επηρεάζει θετικότατα τον οργανισμό μας. Οι θεραπευτικές ιδιότητες μιας αγκαλιάς ενισχύουν την ανάπτυξη των παιδιών και τους δείχνουν, ότι το να εκφράζεις τα συναισθήματά σου είναι κάτι θετικό και αποδεκτό.
 3. Παιχνιδιάριδες γονείς
  Τα παιδιά δεν εκφράζονται, όπως οι μεγάλοι. Αντί να πουν «Είχα μια δύσκολη μέρα, θέλεις να το συζητήσουμε;», λένε: «Θα παίξεις μαζί μου;». Και η αλήθεια είναι, ότι δεν αφήνουμε πολύ χώρο στη ζωή μας για παιχνίδι και αστεία, πλέον. Οι μέρες μας είναι γεμάτες άγχος, υποχρεώσεις και σκληρή δουλειά και με αυτόν τον τρόπο απομακρυνόμαστε από τα παιδιά μας. Το παιχνίδι, όμως, είναι ο τρόπος που τα παιδιά συνδέονται με τους άλλους και κατ’ επέκταση και με εμάς. Οπότε, αν θέλετε τα παιδιά σας να μεγαλώσουν σε ένα ισορροπημένο περιβάλλον και να είναι γεμάτα αυτοπεποίθηση, παίξτε μαζί τους!
 4. Δουλειές του σπιτιού
  Οι δουλειές του σπιτιού έχουν πολλά να δώσουν σε ένα παιδί, ειδικά όταν ασχολείται από νωρίς με αυτές. Έρευνες έχουν αποδείξει, ότι τα παιδιά εκείνα που βοηθούν στο σπίτι έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση, είναι πιο υπεύθυνα και ικανότερα να ανταπεξέλθουν σε δύσκολες και πιεστικές καταστάσεις.
 5. Βιβλία
  Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας γονέας ώστε το παιδί του να είναι υγιές και γεμάτο αυτοπεποίθηση, είναι να του διαβάζει. Να του διαβάζει από πολύ μικρή ηλικία! Έρευνες επί ερευνών έχουν δείξει, ότι όταν οι γονείς διαβάζουν στα παιδιά τους τα βοηθούν να αναπτύξουν την ομιλία τους, να συναναστρέφονται καλύτερα, να δένονται με τους γονείς και τελικά να καταφέρνουν να διαβάζουν και εκείνα, μόνα τους, νωρίτερα.
 6. Μουσική
  Η επιστήμη έχει δείξει, ότι όταν τα παιδιά έρχονται από νωρίς σε επαφή με τη μουσική, ο εγκέφαλός τους ακούει και επεξεργάζεται ήχους που διαφορετικά δεν θα έκανε. Αυτό τα βοηθά να αναπτύξουν ικανότητες διάκρισης ήχων, οι οποίες ενισχύουν τις ακαδημαϊκές τους επιδόσεις και συμβάλλουν στην ηρεμία τους.
 7. Εμπειρίες
  Τα παιδιά, όταν μεγαλώσουν θα θυμούνται τις στιγμές που παίζατε μαζί, την ημέρα που φτιάξατε κάστρα στην άμμο ή παίξατε επιτραπέζια στο σαλόνι σας και όχι το 100ο παιχνίδι που τους αγοράσατε. Οι μεγαλύτερες εμπειρίες ζωής κοστίζουν λίγο και προσφέρουν τόσα πολλά. Ένα πίκνικ, μια βόλτα στην παραλία, το παιχνίδι με τις φούσκες, το κυνηγητό ή το ποδόσφαιρο θα χαροποιήσουν το παιδί, όχι μόνο γιατί το διασκεδάζουν, αλλά επειδή τα μοιράζετε μαζί σας. Αυτό που θέλουν περισσότερο τα παιδιά για να αισθάνονται ασφαλή και ισορροπημένα είναι ο ποιοτικός χρόνος με τους γονείς τους.
 8. Ύπνος
  Ο ύπνος θρέφει τα παιδιά, έλεγαν παλιότερα και – όπως φαίνεται – είχαν δίκιο. Στις μέρες μας τα παιδιά έχουν πολύ πιεσμένο χρόνο και κοιμούνται λιγότερο. Ο επαρκής και σωστός ύπνος, όμως, συμβάλλει θετικά στην υγιή ανάπτυξη του εγκεφάλου. Γι’ αυτό και ένα σημαντικό πράγμα που μπορούν να κάνουν οι γονείς για την υγιή ανάπτυξη και συμπεριφορά των παιδιών τους, είναι να τα βοηθήσουν να αποκτήσουν σωστές συνήθειες ύπνου (να ξαπλώνουν νωρίς, να χαλαρώνουν πριν πέσουν στο κρεβάτι και να μην ασχολούνται με οθόνες πριν κοιμηθούν).
 9. Πρόγραμμα
  Υπάρχουν τόσα πολλά που τα παιδιά πρέπει να μάθουν στην διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Πώς να είναι ευγενικά, πώς να συναναστρέφονται με τους άλλους, πώς να ελέγχουν τον εαυτό τους και να δείχνουν συμπόνια. Όλα αυτά στο κεφαλάκι και την ψυχολογία των παιδιών είναι πολύ «μεγάλα». Έτσι ένα καθημερινό πρόγραμμα και μία ρουτίνα μπορεί να βοηθήσουν τα παιδιά να ανταπεξέλθουν στην καθημερινότητά τους. Όταν το παιδί ξέρει τι πρέπει να κάνει και τι να περιμένει κάθε ώρα, τότε αντιλαμβάνεται καλύτερα και την έννοια του ελέγχου και της αυτοσυγκράτησης.
 10. Ήρεμοι γονείς
  Πολλοί ειδικοί ενθαρρύνουν τους γονείς να αφιερώνουν λίγο χρόνο καθημερινά, απλώς για να παρακολουθούν τα παιδιά τους. Να τα κοιτάζουν όταν παίζουν, όταν κοιμούνται, όταν γελούν. Και τους υπενθυμίζουν, πόσο ξεχωριστά είναι τα παιδιά τους. Αυτή και μόνο η ηρεμία και η πίστη ενός γονέα στο παιδί του θα βοηθήσει το δεύτερο να γίνει ένας ισορροπημένος και γεμάτος αυτοπεποίθηση έφηβος και ενήλικας.

Πηγή: reader’sdigest.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter