10 συνηθισμένα αντικείμενα που ίσως δεν είχατε σκεφτεί ότι είναι επικίνδυνα για τα μωρά

Το να μεγαλώνεις μωρά δεν είναι ό,τι το πιο εύκολο. Οι γονείς μωρών και μικρών παιδιών κάνουν τα πάντα για να διαμορφώσουν ένα περιβάλλον γεμάτο ασφάλεια για τα παιδιά τους.

Επειδή, έξω από το σπίτι αυτό μπορεί να χαρακτηρισθεί… ακατόρθωτο, οι γονείς προσπαθούν να φτιάξουν το σπίτι τους έτσι ώστε να εγκυμονεί τους λιγότερους δυνατούς κινδύνους για το παιδί τους.

Καλύπτουν αιχμηρές γωνίες επίπλων, αποθηκεύουν σε ψηλά ράφια χημικά προϊόντα και κλειδώνουν τις πόρτες σε τουαλέτες ή δωμάτια του σπιτιού που τα μικρά παιδιά δεν πρέπει να έχουν πρόσβαση.

Δυστυχώς, όμως, ακόμα και έτσι μπορεί κάτι να μας ξεφύγει. Υπάρχουν αντικείμενα στο σπίτι που καμιά φορά δεν μοιάζουν επικίνδυνα, αλλά κρύβουν δυνητικούς κινδύνους, ιδίως για τα μικρά μωρά.

Παρακάτω συγκεντρώσαμε και σας παρουσιάζουμε τα 10 αντικείμενα που – ίσως- δεν γνωρίζατε ότι μπορεί να βλάψουν το μωρό σας…

Καραμελάκια που μοιάζουν με χάπια

Πολλές έρευνες έχουν αποδείξει ότι συχνά οι οικογένειες δεν αποθηκεύουν σωστά τα φάρμακά τους. Ένα παιδί που δεν ξέρει να διαβάζει, λοιπόν, είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τα χάπια με τα γλυκά καραμελάκια που του αρέσει να τρώει.

Οι ανοιχτές προσωπικές τσάντες

Σε όλα τα μωρά αρέσει να παίζουν με τα πράγματα των γονιών τους, ειδικότερα τις τσάντες των μαμάδων και των μπαμπάδων τους. Οι προσωπικές τσάντες, όμως, των μεγάλων δεν περιέχουν μόνο αντικείμενα φιλικά προς τα παιδιά. Καλλυντικά, κρέμες, αιχμηρά αντικείμενα, καθρεφτάκια, στυλό, φάρμακα και πόσα ακόμα μπορεί να προκαλέσουν – καμιά φορά ακόμα και σοβαρές πληγές σε μικρά παιδιά.

Οι περπατούρες

Ξέρατε ότι οι περπατούρες, με τις οποίες οι περισσότεροι από εμάς μεγαλώσαμε, μπορεί να είναι επικίνδυνες για τα παιδιά μας; Σύμφωνα με τους ειδικούς ο κίνδυνος σοβαρού ατυχήματος είναι μεγάλος, αφού τα μωρά δεν γνωρίζουν πότε πρέπει να σταματήσουν ή πώς να αποφύγουν εμπόδια. Επίσης, είναι πολύ πιθανό τα μωρά στις περπατούρες να «τουμπάρουν» και να χτυπήσουν σοβαρά στο κεφάλι.

Κλειδιά

Είναι ένα από τα πιο συνηθισμένα αντικείμενα ενήλικων με τα οποία παίζουν τα παιδιά. Η σκόνη όμως και οι μικροοργανισμοί που κολλούν πάνω τους, καθώς και το πόσο αιχμηρά είναι μπορεί να αποβούν πολύ επικίνδυνα για τα παιδιά.

Επιδαπέδιοι μεγάλοι καθρέφτες

Μπορεί να είναι όμορφοι μέσα σε ένα δωμάτιο, αλλά είναι και πολύ επικίνδυνοι για τα μωρά, τα οποία μπουσουλούν και περπατούν γύρω τους. Ο καθρέφτης μπορεί να γυρίσει και να πλακώσει το μωρό ή να σπάσει σε πολλά μικρά και αιχμηρά κομμάτια.

Σεντούκι παιχνιδιών

Είναι ό,τι πιο βολικό για να μαζεύουμε τα… άπειρα παιχνίδια των παιδιών μας. Ο κίνδυνος ασφυξίας ή σοβαρού ατυχήματος είναι μεγάλος, αφού πολλά παιδιά «παγιδεύονται» μέσα σε αυτά ή τραυματίζονται από το καπάκια τους.

Υγραντήρες για μωρά

Προορίζονται για να δημιουργούν μια ιδανική ατμόσφαιρα στο δωμάτιο του παιδιού. Βάσει, όμως, μελετών της Αμερικάνικης Παιδιατρικής Εταιρείας μπορεί να προκαλέσουν αναπνευστικά προβλήματα  ή προβλήματα στους πνεύμονες των παιδιών.

Στόρια και κουρτίνες

Ποιος θα το περίμενε; Ένα απλό ύφασμα είναι επικίνδυνο για τα παιδιά μας! Τα στόρια και οι κουρτίνες, τελικά, μπορεί να βλάψουν το μωρό μας. Τα σχοινιά που έχουν στο πλάι για να ανοιγοκλείνουν μπορεί να αποβούν μέχρι και… μοιραία για τη ζωή του παιδιού μας!

Μπαταρίες

Λαμπερές, γεμάτες χρώμα ή σε σχήμα καραμέλας οι μπαταρίες αποτελούν ένα πολύ επικίνδυνο αντικείμενο για τα μωρά. Τα υλικά από τα οποία είναι φτιαγμένες αντιδρούν έντονα και καταστροφικά με τον οργανισμό μας. Η κατάπωση μπαταρίας μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο ενός μικρού παιδιού. Γι’ αυτό και πρέπει να αποθηκεύονται μακριά από τα παιδιά που δεν κατανοούν ακόμα τη χρήση τους.

Μπαλόνια

Δεν υπάρχει παιδικό πάρτι που να μην είναι γεμάτο χρωματιστά μπαλόνια! Κι όμως αυτά τα τόσο αγαπητά στα παιδιά παιχνίδια δεν είναι και τόσο αθώα. Τα παιδιά μπορεί να πνιγούν στην προσπάθειά τους να φουσκώσουν ένα ή αν βρουν κάποιο κομμάτι από ένα σπασμένο μπαλόνι και το καταπιούν…