Αρχική Σχολή Γονέων 15 καθημερινοί τρόποι για να είστε υποστηρικτικοί γονείς

15 καθημερινοί τρόποι για να είστε υποστηρικτικοί γονείς

15 καθημερινοί τρόποι για να είστε υποστηρικτικοί γονείς

Η αυτοπεποίθηση είναι από τα σημαντικότερα στοιχεία του χαρακτήρα που πρέπει να μάθουν να καλλιεργούν τα παιδιά από πολύ μικρή ηλικία. Αυτό το απαιτητικό έργο καλούνται να φέρουν εις πέρας οι γονείς, στο πλαίσιο της ανατροφής των παιδιών τους. Οι ειδικοί μοιράζονται παρακάτω, ορισμένα μικρά αλλά σπουδαία πράγματα που μπορείτε να κάνετε καθημερινά για να βοηθήσετε το παιδί σας να είναι πιο δυνατό και σίγουρο για τον εαυτό του.

 1. Ξοδεύουμε πολύ χρόνο εστιάζοντας στις συνέπειες της κακής συμπεριφοράς των παιδιών, αλλά ταυτόχρονα είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να ανταμείβουμε τη θετική συμπεριφορά τους. Όταν το παιδί σας κάνει κάτι καλό, επιβραβεύστε το για τη συμπεριφορά του. Η θετική ενίσχυση είναι πολύ σημαντική για τα παιδιά.
 2. Τα παιδιά που παίζουν με τουβλάκια πειραματίζονται με έννοιες όπως η συμμετρία, η ισορροπία, οι λεπτές δεξιότητες, η δημιουργικότητα, η ανθεκτικότητα κ.ά. Το παιχνίδι με τουβλάκια ενισχύει την αυτοπεποίθηση, διότι δίνει την ευκαιρία στα παιδιά να εξασκήσουν με επιτυχία ορισμένα καθήκοντα πριν τα συναντήσουν σε άλλα περιβάλλοντα.
 3. Προτείνετε μια συγκεκριμένη δραστηριότητα που εξασκεί τις δεξιότητες του παιδιού σας. «Θα μπορούσες να με βοηθήσεις να φτιάξω το μενού της εβδομάδας;» ή «Τι θα έλεγες να γράψουμε μαζί τη λίστα για το σούπερ μάρκετ;». Έτσι, δημιουργείτε ευκαιρίες για κριτική σκέψη και επίλυση προβλημάτων, επιτρέποντας στο παιδί να ενισχύσει την αυτοπεποίθησή του όταν πετυχαίνει σε κάτι ή να προσπαθήσει ξανά όταν αποτυγχάνει.
 4. Ενθαρρύνετε τα μικρά παιδιά να προσπαθήσουν πρώτα να λύσουν το πρόβλημα, όταν αντιμετωπίζουν μια πρόκληση. Για παράδειγμα: «Το αγαπημένο σου πουκάμισο είναι στα άπλυτα, αλλά πρέπει να ετοιμαστούμε γρήγορα για το σχολείο. Τι νομίζεις ότι πρέπει να κάνουμε;». Μπορείτε να επέμβετε αν το παιδί σας χρειάζεται περαιτέρω ενθάρρυνση, αλλά μην προσπαθήσετε να λύσετε αυτόματα κάθε πρόβλημά του. Επίσης, μην ξεχάσετε να το συγχαρείτε όταν βρει μια επιτυχημένη λύση.
 5. Αφήνοντας το παιδί σας να βαρεθεί, του προσφέρετε την ευκαιρία να αναζητήσει διαφορετικούς τρόπους να αποσπάσει την προσοχή του και με αυτό τον τρόπο να εξασκήσει τη δημιουργικότητα, την ικανότητα επίλυσης προβλημάτων και τις γνωστικές του ικανότητες.
 6. Τα παιδιά ευδοκιμούν όταν αισθάνονται ασφάλεια και γνωρίζουν τι πρέπει να περιμένουν κάθε μέρα. Συζητήστε με το παιδί σας για να καθιερώσετε μια καθημερινή ρουτίνα. Με αυτόν τον τρόπο θα ξέρει τι να περιμένει και δεν θα αισθάνεται ανασφαλής ή ανήσυχος.
 7. Η δυνατότητα επιλογών κάνει τα παιδιά να αισθάνονται ότι έχουν περισσότερο έλεγχο και κατά συνέπεια, να αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και να τα κάνουν πιο αυτάρκη. Δώστε στο παιδί σας την επιλογή για το ποιο πουκάμισο θα φορέσει στο σχολείο ή αφήστε το να επιλέξει το μεσημεριανό γεύμα. Είναι πιο εύκολο να του δώσετε επιλογές μέσα στην ημέρα, παρά να αποφασίσετε για εκείνο.
 8. Τα παζλ δίνουν την ευκαιρία στα παιδιά να καταλάβουν ότι πιστεύετε στις δυνατότητές τους. Μην προσπαθήσετε να ολοκληρώσετε εσείς το παζλ αντί για εκείνα. Αντ' αυτού, βοηθήστε τα με σχόλια όπως «Ξέρω ότι μπορείς να τα καταφέρεις» ή απλά «Μπορείς να το κάνεις!». Αυτό βοηθά τα παιδιά να αποκτήσουν την πεποίθηση ότι μπορούν να φέρουν εις πέρας δύσκολα πράγματα.
 9. Είναι πολύ σημαντικό να δείχνετε την αγάπη σας στα παιδιά. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει καθημερινές αγκαλιές, φιλιά, να συμμετέχετε μαζί τους στο παιχνίδι, να ακούτε όσα έχει να σας πει, να δείχνετε ενδιαφέρον για τις δραστηριότητες του παιδιού σας, να του ζητάτε να σας μιλήσει για τις εμπειρίες του κ.ά.
 10. Μην κρύβετε τα συναισθήματά σας. Μιλήστε για όσα νιώθετε, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες λέξεις και αφήστε τα παιδιά να μάθουν από το παράδειγμά σας. Είτε είναι 3, 9 ή 15 ετών, τα παιδιά είναι σημαντικό να έχουν τις γλωσσικές δεξιότητες όχι μόνο για να περιγράψουν τι συνέβη, αλλά και πώς αισθάνονται γι' αυτό.
 11. Βοηθήστε τα παιδιά να εξερευνήσουν το περιβάλλον χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις τους. Ρωτήστε τα τι βλέπουν, τι ακούνε, τι αισθάνονται, τι μυρίζουν και ούτω καθεξής. Με αυτό τον τρόπο αισθάνονται συνειδητοποιημένα σε οποιοδήποτε περιβάλλον. Είναι σημαντικό να τα συντροφεύετε σε αυτή την εξερεύνηση. Όταν οι γονείς συμμετέχουν, τα παιδιά αισθάνονται μεγαλύτερη ασφάλεια και ικανοποίηση -σωματική και πνευματική.
 12. Το έντονο μπλε φως που παράγεται από την τηλεοράση, τα tablets, τους φορητούς υπολογιστές και τις οθόνες των smartphones, μπορεί να είναι πολύ επιβλαβές για τα παιδιά. Έχει συνδεθεί με ασθένειες, όπως ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας καθώς και άλλα προβλήματα, όπως διαταραγμένο ύπνο και συναισθηματικές διαταραχές. Περιορίστε την ώρα που περνάνε μπροστά στην οθόνη, ειδικά τις βραδινές ώρες, και προσπαθείτε να τα απασχολείτε σε εξωτερικούς χώρους. Αυτό μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης μυωπίας.
 13. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να ενισχύσουμε την αυτοπεποίθηση του παιδιού από την άνευ όρων αγάπη. Μόλις το παιδί αισθανθεί ασφάλεια, είναι έτοιμο να εξερευνήσει τον κόσμο! Επιπλέον, αν οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν το παιδί να διαχειριστεί τα έντονα, αρνητικά συναισθήματα που απειλούν να το πληγώσουν, όπως ο θυμός και η θλίψη, τότε αναπτύσσει τις δεξιότητες για να καταπραΰνει τον πόνο του και να μην απογοητεύεται όταν θα αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις στο μέλλον.
 14. Είστε το πρότυπο στο οποίο θα βασιστεί το παιδί σας, οπότε πρέπει να του δώσετε ένα καλό παράδειγμα υγιούς αυτοεκτίμησης. Σταματήστε τη σκληρή κριτική που ασκείτε στον εαυτό σας. Κάθε φορά που παρατηρείτε τον εαυτό σας να είναι σκληρός ή αυτοκριτικός, πρέπει να σκεφτείτε: «Ωχ, πάλι το κάνω!». Αντί να ασκείτε αρνητική κριτική, απλά αποδεχθείτε τα ελαττώματά σας και έτσι θα δώσετε την ευκαιρία στα παιδιά σας να κάνουν το ίδιο.
 15. Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βοηθήσετε το παιδί σας να αποκτήσει αυτοπεποίθηση είναι να το βοηθήσετε να αναπτύξει ή να βελτιώσει μια νέα ικανότητα καθημερινά. Διαβάστε ένα βιβλίο, μάθετε μια λέξη από το λεξικό, διδάξτε του πώς να ράβει ένα κουμπί ή οτιδήποτε άλλο. Αυτό λειτουργεί επειδή δίνει στο παιδί κάτι νέο για να είναι υπερήφανο για τον εαυτό του κάθε μέρα και την προσδοκία ότι θα συνεχίσει να κάνει περισσότερα στο μέλλον.

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter