Αρχική InfoKids Υγεία 166 χιλιάδες παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα

166 χιλιάδες παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα

166 χιλιάδες παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα

Με την ευκαιρία της χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα κατά του Καπνίσματος που καθιέρωσε η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για το κάπνισμα, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου (ΑΣΚ), ως το ανώτατο σώμα της Πολιτείας αρμόδιο για τις παράνομες ουσίες εξάρτησης και την επιβλαβή χρήση αλκοόλ, χαιρετίζει τις αλλαγές στην νομοθεσία όπως η απαγόρευση του καπνίσματος στους εξωτερικούς χώρους των σχολείων και των χώρων εκδηλώσεων για ανήλικους, την απαγόρευση του καπνίσματος σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας, την απαγόρευση του καπνίσματος και στους εξωτερικούς χώρους των Νοσοκομείων και των κέντρων υγείας της Κύπρου (εφόσον πλέον το κάπνισμα θα επιτρέπεται μόνο σε συγκεκριμένους σηματοδοτημένους εξωτερικούς χώρους), την απαγόρευση του ηλεκτρονικού τσιγάρου σε όλους τους χώρους απαγόρευσης του καπνίσματος και την απαγόρευση του καπνίσματος σε όχημα ιδιωτικής χρήσης στο οποίο επιβαίνει ανήλικο άτομο.

Η προστασία από τις συνέπειες των εξαρτησιογόνων ουσιών και η παροχή ενός περιβάλλοντος απαλλαγμένου από καπνό αποτελεί αναμφισβήτητο δικαίωμα του κάθε πολίτη εφόσον η ακούσια έκθεση στον καπνό του τσιγάρου (ενός ισχυρού μείγματος δηλητηρίων, τοξίνων, και καρκινογόνων ουσιών) οδηγεί σε σοβαρά προβλήματα υγείας και σε θάνατο. Η διασφάλιση του δικαιώματος αυτού δεν αποτελεί προσωπική ευθύνη, αλλά υποχρέωση της Πολιτείας η οποία επιτυγχάνεται μέσα από συλλογική προσπάθεια.

Το ΑΣΚ υπογραμμίζει ότι ο Παγκόσμιος οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναφέρει ότι 166 χιλιάδες παιδιά κάτω των 15 ετών πεθαίνουν κάθε χρόνο από το παθητικό κάπνισμα. Οι προσπάθειες για τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας, είναι πολύ σημαντικές, αφού ερευνητικά στοιχεία καταδεικνύουν ότι η αυστηρή εφαρμογή της νομοθεσίας της πλήρους απαγόρευσης του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους μπορεί να μειώσει αισθητά την κατανάλωση καπνού και να κινητοποιήσει αρκετούς καπνιστές να σταματήσουν το κάπνισμα.

Με αφετηρία μια φιλοσοφία πρόληψης που αποστασιοποιείται από τις ουσίες και επικεντρώνεται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, το Αντιναρκωτικό Συμβούλιο Κύπρου συμμετέχει ενεργά στην Εθνική Επιτροπή για τον Έλεγχο του Καπνίσματος, ενώ ταυτόχρονα, έχει συμπεριλάβει στη νέα Εθνική Στρατηγική για τα Ναρκωτικά και την Επιβλαβή Χρήση του Αλκοόλ 2013-2020 προληπτικές δράσεις, οι οποίες έχουν ως στόχο να μεταβάλουν το άμεσο πολιτισμικό, κοινωνικό, και οικονομικό περιβάλλον του ατόμου, δημιουργώντας ένα αποτρεπτικό για την όποια χρήση περιβάλλον.

Το ΑΣΚ καλεί αρμόδια υπουργεία, φορείς και θεσμούς, να παραμείνουν προσηλωμένα και δεσμευμένα στις αρχές της προστασίας της δημόσιας υγείας, επισημαίνοντας ότι κάθε είδους εξάρτηση, από παράνομες ή νόμιμες ουσίες, θα πρέπει να αντιμετωπίζεται σφαιρικά και πάντα με βάση επιστημονικά τεκμηριωμένες πολιτικές.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter