Αρχική Σχολή Γονέων 3 πράγματα που δεν κάνεις σωστά προσπαθώντας να αναθρέψεις ένα "καλό" παιδί

3 πράγματα που δεν κάνεις σωστά προσπαθώντας να αναθρέψεις ένα "καλό" παιδί

3 πράγματα που δεν κάνεις σωστά προσπαθώντας να αναθρέψεις ένα "καλό" παιδί

Η ευγένεια και η αυτοσυγκράτηση είναι δυο όροι τους οποίους οι γονείς, και, κυρίως, οι γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, συζητούν πολύ στις μέρες μας.

Είναι εκείνα τα χρόνια που τα παιδιά μας θα μάθουν να είναι ευγενικά, να μοιράζονται, να αναγνωρίζουν τα λάθη τους. Όλοι οι γονείς έχουν αυτό το άγχος, καθώς βλέπουν τα μικρά τους να μεγαλώνουν, πώς, όμως θα καταφέρουν να εμφυσήσουν στο παιδί τους την συμπόνια και το αίσθημα του δικαίου;

Σίγουρα, αποφεύγοντας τις 3 παρακάτω – διαδεδομένες – κινήσεις.

Το αναγκαστικό μοίρασμα

Πόσες φορές σας έχει τύχει στις κούνιες, στον παιδότοπο ή σε κάποιο πάρτι το παιδί σας να αρνείται να μοιραστεί κάποιο παιχνίδι, ακόμα και όταν αυτό δεν είναι δικό του; Εκείνη τη στιγμή εσείς επεμβαίνετε και προσπαθείτε να διευθετήσετε την κατάσταση αναγκάζοντας το παιδί σας να μοιραστεί, τελικά, το παιχνίδι του. Και αυτό το κάνετε περισσότερο για να μην σας σχολιάσουν αρνητικά οι υπόλοιποι γονείς.

Όμως, αυτή η συμπεριφορά δεν διδάσκει στο παιδί σας, ότι το να δίνεις τα παιχνίδια σου και στους άλλους είναι δίκαιο. Ότι το να μοιράζεσαι είναι δίκαιο.  Αντίθετα, το μαθαίνει, ότι το να του παίρνουν τα παιχνίδια είναι κάτι φυσιολογικό. Οπότε και εκείνο θα το κάνει, αλλά και δεν θα αντιδράσει όταν του ξαναπάρουν το παιχνίδι, ακόμα και αν παίζει ελάχιστη ώρα με αυτό.

Η αναγκαστική συγγνώμη

Όλοι μας το έχουμε περάσει αυτό και θυμόμαστε πόσο έντονα συναισθήματα μας έχει προκαλέσει. «Ζήτα συγγνώμη» ήταν τα λόγια που μας είχαν αναγκάσει να πούμε και το ίδιο θα κάνουμε κι εμείς με τα παιδιά μας.

Έτσι, όμως, το παιδί μας δεν καταλαβαίνει, ότι αυτό που έκανε ήταν κάτι που πλήγωσε τον άλλο. Αν για παράδειγμα, το παιδί μας χτυπήσει ένα άλλο είναι προτιμότερο να το φέρουμε προ των ευθυνών του εξηγώντας του πώς ένιωσε το άλλο παιδί, το πόσο πόνεσε ή στεναχωρήθηκε. Ακούστε τι έχει να σας πει το παιδί σας για το τι συνέβη πραγματικά και αφήστε το να αντιμετωπίσει τις πράξεις του, έτσι ώστε να καταλάβει τι προκάλεσαν και γιατί δεν πρέπει να τις επαναλάβει.

Η αναγκαστική χαρά

Η αλήθεια είναι, ότι είναι πιο εύκολο να συνυπάρχουμε με χαμογελαστά και ήρεμα παιδιά. Και, σίγουρα, όλοι θέλουμε να έχουμε δίπλα μας χαρούμενα παιδιά και όχι θυμωμένα. Έτσι, λοιπόν, σπάνια θα αφήσουμε τα παιδιά μας να εκφράσουν απόλυτα τον θυμό τους ή να μείνουν λυπημένα για πολύ.

Όχι δεν προτείνουμε να αφήσετε το παιδί να κλαίει με τις ώρες ή να ξεσπά μέσα στο σούπερ μάρκετ, αλλά στο παραπάνω παράδειγμα με το παιχνίδι και το μοίρασμα, αντί να προσπαθήσουμε να ευχαριστήσουμε το παιδί μας αμέσως, του εξηγούμε, ότι και εμείς θα στεναχωριόμασταν αν κάτι τέτοιο συνέβαινε και, ότι σίγουρα θα έρθει ξανά η σειρά του. Δεν το παρακαλάμε να χαμογελάσει ή να είναι και πάλι χαρούμενο, όμως. Το αφήνουμε να βιώσει τον θυμό του και να παραμείνει για λίγο θλιμμένο, έτσι ώστε να το ξεπεράσει...

πηγή: sheknows.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter