3 συνταγές για να θωρακίσετε τον οργανισμό του παιδιού σας την περίοδο των ιώσεων

Η περίοδος που διανύουμε είναι… επικίνδυνη για την υγεία όλων μας. Ειδικά, φέτος, η έξαρση της γρίπης, αλλά και ο κορωνοϊός, θέτουν σε κίνδυνο μικρούς και μεγάλους.

Πέρα από τα μέτρα προστασίας και υγιεινής που πρέπει να λαμβάνουμε καθημερινά, ιδιαίτερο ρόλο στην θωράκιση του οργανισμού μας «παίζει» και η διατροφή μας. Φρούτα, λαχανικά, σούπες και ψάρια αποτελούν τις σούπερ τροφές, που συμβάλλουν στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού του οργανισμού μας.

Διαβάστε ακόμη: Τα 5 γεύματα και σνακ που πρέπει να τρώει το παιδί για να προστατευθεί και να ανακουφιστεί από την ίωση

Δείτε παρακάτω 3 συνταγές που θα σας «θωρακίσουν» απέναντι στις ιώσεις και τα κρυολογήματα:

Smoothie με ρόδι και μύρτιλο

Υλικά:

1 κούπα κατεψυγμένα μύρτιλα

2 κούπα χυμός ρόδι

1 κούπα φρέσκο σπανάκι

½ μεγάλη μπανάνα

5 παγάκια (προαιρετικά)

Εκτέλεση: Τοποθετήστε όλα τα υλικά στο μπλέντερ και ανακατέψτε μέχρι να ομογενοποιηθούν. Αν θέλετε αντικαταστήστε τα παγάκια με μία παγωμένη μπανάνα.

Κοτόσουπα αυγολέμονο

Υλικά:

1 κοτόπουλο καθαρισμένο

1/2 κούπα ρύζι

3 αυγά

2 λεμόνια, στυμμένα

αλάτι και φρέσκο πιπέρι

Εκτέλεση: Τοποθετήστε το κοτόπουλο στην κατσαρόλα και καλύψτε το με νερό. Αφήστε το να βράσει και κατά διαστήματα με ένα κουτάλι αφαιρέστε τον αφρό που θα βγαίνει στην επιφάνεια του νερού. Όταν πια δεν θα υπάρχει άλλος αφρός, ρίξτε λίγο αλάτι και πιπέρι και αφήστε το να βράσει για περίπου 40 λεπτά. Βγάζετε το κοτόπουλο από το νερό και το αφήνετε σε κάποιο άλλο σκεύος.

Στη συνέχεια σουρώνετε το ζουμί από το κοτόπουλο και το ανεβάζετε πάλι στη φωτιά. Προσθέστε το ρύζι και ανάλογα με το πόσο πηχτή θέλετε τη σούπα σας προσθέτετε και νερό. Αφήνετε να βράσει και στο μεταξύ χτυπάτε τα αυγά με τον χυμό από τα λεμόνια.

Για να ρίξετε το αυγολέμονο θα πάρετε μια κουταλιά από την ζεστή σούπα  και θα την ρίξετε μέσα στο αυγολέμονο, ανακατεύοντας γρήγορα και καλά! Συνεχίζετε έτσι κουταλιά κουταλιά: στόχος είναι να «ζεστάνετε» σταδιακά το αυγολέμονο, μειώνοντας όσο το δυνατόν τη διαφορά θερμοκρασίας που έχει από τη σούπα, έτσι ώστε όταν το ρίξετε μέσα να μην «κόψει». Στη συνέχεια ρίχνετε το αυγολέμονο στην κατσαρόλα με τη σούπα, ανακατεύοντάς τη συνεχώς. Σερβίρετε την σούπα με φρέσκο πιπέρι και κομματάκια από το κοτόπουλο!

Μυρωδάτος σολομός στον φούρνο

Υλικά:

1 φιλέτο σολομού, περίπου 1,5 κιλό (καθαρισμένο και χωρίς κόκκαλο)

2 λεμόνια

4 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες

1/3 της κούπας ελαιόλαδο

1 χούφτα μαϊντανός

1 χούφτα φύλλα ματζουράνας

1 πρέζα φύλλα κόλιανδρου

2 Φέτες λεμονιού

Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 180ο. Τοποθετήστε το φιλέτο σε ένα ταψάκι με λαδόκολλα. Σε ένα μπολ ανακατέψτε το ξύσμα από τα 2 λεμόνια, το σκόρδο, το ελαιόλαδο και αλατοπιπερώστε. Αλείψτε με το μείγμα το φιλέτο. Κόψτε σε φέτες το λεμόνι και κρατήστε στην άκρη για το γαρνίρισμα.

Ψήστε τον σολομό για περίπου μισή ώρα ή όση ώρα χρειαστεί, ανάλογα με το πάχος του φιλέτου.

Σερβίρετε το ψάρι και γαρνίρετε με τα μυρωδικά και τις φέτες λεμονιού. Συνοδέψτε με βραστά ή φρέσκα λαχανικά.