3 ζεστές και λαχταριστές σούπες, ιδανικές για τις κρύες μέρες του χειμώνα!

Τα πρώτα κρύα είναι γεγονός και δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από ένα πιάτο ζεστή σούπα για να ζεσταθούν μικροί και μεγάλοι. Το Infokids.com.cy σας προτείνει 3 συνταγές για τις πιο νόστιμες σούπες που έχετε φάει ποτέ και μπορείτε να τις φτιάξετε στο σπίτι εύκολα και γρήγορα.

Καροτόσουπα

Υλικά

600 γρ. καρότα, κομμένα σε ροδέλες

150 γρ πατάτες, κομμένες σε κυβάκια

1 πράσο, κομμένο σε ροδέλες

20 γρ. βούτυρο

1 κ. κ. πελτέ ντομάτας

1 ζωμό κότας

100 ml κρέμα γάλακτος

1 πρέζα μοσχοκάρυδο

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:

Ζεσταίνουμε σε μια κατσαρόλα το βούτυρο και μόλις λιώσει ρίχνουμε τις πατάτες, τις ρέβες και τα καρότα και σοτάρουμε. Προσθέτουμε το πράσο και τα αφήνουμε να μαραθούν όλα μαζί για 5 λεπτά. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε από πάνω το ζωμό, ει δυνατόν χλιαρό. Αφήνουμε να σιγοβράζουν για 30 λεπτά. Πλένουμε, στεγνώνουμε και ψαλιδίζουμε το σχοινόπρασο. Περνάμε τη σούπα από το μπλέντερ, αραιώνουμε τον πελτέ και τον προσθέτουμε στο μείγμα της, μαζί με την κρέμα γάλακτος. Την πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο και το κύμινο, αν το χρησιμοποιήσουμε. Την βάζουμε να ζεσταθεί, σε χαμηλή φωτιά, για 5 λεπτά και τη σερβίρουμε.

1 νωπό κοτόπουλο, σε μερίδες

1 φλιτζάνι του καφέ Ρύζι Καρολίνα

4-5 κλωναράκια σέλινο

1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο στη μέση

2 καρότα σε ροδέλες

4-5 ολόκληρα μπαχάρια

1 κουτ. γλυκού μίγμα μπαχαρικών για κοτόπουλο

2 φύλλα δάφνη

2 κουτ. σούπας βούτυρο αγελάδος

χυμό από 1 λεμόνι

1 αβγό

2-3 κλωναράκια ψιλοκομμένο μαϊντανό

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση:
Βάζετε το κοτόπουλο με τα καρότα, το σέλινο, το κρεμμύδι, τη δάφνη, τα μπαχάρια και το μίγμα μπαχαρικών σε μια βαθιά κατσαρόλα. Προσθέτετε νερό, όσο να τα σκεπάζει πολύ καλά, αλατίζετε και αρχικά σε δυνατή φωτιά, το αφήνετε να πάρει βράση. Το ξαφρίζετε. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγομαγειρεύετε μέχρι να μαλακώσει πολύ καλά το κοτόπουλο. Με τρυπητή κουτάλα αφαιρείτε το κοτόπουλο, το κρεμμύδι και τη δάφνη. Ρίχνετε το ρύζι, ίσως και λίγο παραπάνω νερό και μαγειρεύετε για άλλα 10-15 λεπτά. Χτυπάτε στο μούλτι το ασπράδι του αβγού, προσθέτετε τον κρόκο και το λεμόνι και όταν χτυπηθούν, ρίχνετε δυό -τρεις κουτάλες από τη σούπα. Χαμηλώνετε τη φωτιά στο 1 και μεταφέρετε το μίγμα στη σούπα. Ανακατεύετε με γρήγορες κινήσεις. Κατεβάζετε από τη φωτιά και προσθέτετε τον μαϊντανό. Ξεκοκκαλίζετε όλα τα κομμάτια του κοτόπουλου μαζί με λίγο από το ψαχνό και προσθέτετε το κοτόπουλο στη σούπα. Τα υπόλοιπα κομμάτια, τα στραγγίζετε καλά και σε φαρδύ τηγάνι λιώνετε το βούτυρο αγελάδος. Μόλις λιώσει, σοτάρετε τα κομμάτια σε δυνατή φωτιά μέχρι να ροδίσουν καλά. Σβήνετε με χυμό λεμονιού.

Tραχανάς με ντομάτα και φέτα

Υλικά:

½ λίτρο ζωμό λαχανικών
½ κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
1 φλιτζάνι ξινό τραχανά
2 μεγάλες ντομάτες, ψιλοκομμένες
2 πρέζες αλάτι

50 γρ. φέτα, θρυμματισμένη

Εκτέλεση

Σε κατσαρόλα, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, βράζουμε ½ λίτρο νερό.Στη συνέχεια ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών και τον πελτέ ντομάτας.Όταν διαλυθεί ο πελτές, προσθέτουμε τον τραχανά. Ανακατεύουμε καλά με ξύλινη κουτάλα και αφήνουμε να πάρει βράση. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα. Αφήνουμε τη σούπα να βράσει ώσπου να χυλώσει ο τραχανάς και αλατίζουμε.
Αποσύρουμε από τη φωτιά. Προσθέτουμε τη θρυμματισμένη φέτα, ανακατεύουμε και σερβίρουμε αμέσως σε μπολ.