32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ: Εκδηλώσεις και αφιερώματα που συγκινούν και φέτος

Ξεκινά σήμερα το 32ο Παγκύπριο Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών (ΠΦΝΦ) της ΕΔΟΝ. Στις 3, 4 και 5 Ιουλίου, στην τάφρο της Πύλης Αμμοχώστου στη Λευκωσία, θα κτυπά η καρδιά της νέας γενιάς.

Το 32ο Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί κάτω από το σύνθημα «Αγώνας για κοινωνία ανθρώπινη και δημοκρατική, απαλλαγμένη από το φασισμό». Το φετινό σύνθημα, δίνει απαντήσεις προς διάφορες κατευθύνσεις. Σε μια κοινωνία απάνθρωπη, που βάζει τα κέρδη των λίγων πάνω από τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, πάνω από το περιβάλλον και την προστασία του. Σε μια κοινωνία που η δημοκρατία χρησιμοποιείται από τους κυρίαρχους προς όφελος των συμφερόντων τους. Σε μια κοινωνία που η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης Αναστασιάδη – ΔΗΣΥ κάνει τους φτωχούς φτωχότερους και τους πλούσιους πλουσιότερους.

Σε μια κοινωνία που η Ευρωπαϊκή Ένωση στρώνει το χαλί στην αύξηση των ανισοτήτων. Σε μια κοινωνία με πολέμους, θάνατο και προσφυγιά. Σε μια τέτοια κοινωνία, προλειαίνεται το έδαφος για την άνοδο νεοφασιστικών δυνάμεων που με το μισάνθρωπο ιδεολόγημα τους σπέρνουν τον εθνικισμό, το σοβινισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία. Σε αυτό το πλαίσιο, η κυπριακή νεολαία στέλνει μέσα και από το Φεστιβάλ της, τα δικά της μηνύματα. Πως δεν μας πτοούν οι δυσκολίες. Δεν μπορεί το μέλλον μας να είναι τόσο άδικο και ζοφερό. Αγωνιζόμαστε για την ανθρώπινη και δημοκρατική κοινωνία, στην οποία ο φασισμός δεν θα έχει καμιά θέση.

Μαζί μας, όπως σε κάθε Φεστιβάλ, θα βρίσκονται οι Τουρκοκύπριοι συμπατριώτες και συναγωνιστές μας. Αναμένεται ακόμη, να παραστούν δεκάδες ξένες αντιπροσωπείες από αδελφές Οργανώσεις από όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή.

Στο πολιτιστικό μέρος του 32ου ΠΦΝΦ, θα υπάρχει ζωντανό και πλούσιο πρόγραμμα σε τέσσερις σκηνές με πλειάδα σχημάτων και καλλιτεχνών.

Αφιέρωμα στον Δημήτρη Μητροπάνο και ειδικό πρόγραμμα για παιδιά

Η Κεντρική Σκηνή, θα φιλοξενήσει και πάλι, τα σημαντικότερα και πιο επιτυχημένα συγκροτήματα του ελληνικού και του κυπριακού στερεώματος. Το πρόγραμμα θα ξεκινά με κυπριακά και ξένα σχήματα. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τρεις μεγάλες συναυλίες.

  • Στις 3 Ιουλίου: Επιστρέφει στη σκηνή του Φεστιβάλ η μοναδική Νατάσσα Μποφίλιου σε μια μοναδική καλοκαιρινή συναυλία στην Κύπρο που δεν πρέπει να χάσει κανείς.
  • Στις 4 Ιουλίου: Ο βασιλιάς της ελληνικής ροκ Βασίλης Παπακωνσταντίνου σε μια βραδιά γεμάτη με τις πιο μεγάλες του επιτυχίες.
  • Στις 5 Ιουλίου: Η αυλαία θα πέσει με ένα ξεχωριστό και ανεπανάληπτο αφιέρωμα στον αξέχαστο Δημήτρη Μητροπάνο. Μαζί στη σκηνή οι Γιάννης Κότσιρας, Μίλτος Πασχαλίδης, Γιώτα Νέγκα και Χρήστος Μάστορας.

Στη Λαϊκή Σκηνή, θα παρελάσουν μια σειρά από λαϊκά χορευτικά και μουσικά σχήματα, ενισχύοντας την παράδοση και τον πολιτισμό μας.

Στην Μπουάτ και φέτος θα αναδειχθούν νεανικά σχήματα, δίνοντας βήμα έκφρασης σε ερασιτεχνικά μαθητικά και φοιτητικά συγκροτήματα και καλλιτέχνες.

Στον Παιδότοπο, θα υπάρχει ένα ειδικό πρόγραμμα για τους μικρούς μας φίλους, αλλά και διάφορα παιδικά σχήματα.

Κάθε μέρα, ο χώρος του Φεστιβάλ θα γίνεται χώρος ελεύθερης διακίνησης ιδεών και ζύμωσης, μέσω των συζητήσεων, αλλά και των θεματικών κέντρων. Η μικρή Πολιτεία θα αποτελείται από: τη Διεθνούπολη, το Φοιτητικό και Μαθητικό Στέκι, το Στέκι Νέων Εργαζομένων, το περίπτερο της Εφημερίδας «ΝΕΟΛΑΙΑ», το Δικοινοτικό Στέκι, τη Γωνιά Εικαστικών και άλλων Τεχνών, την Αθλητική Γωνιά, τα περίπτερα φιλοξενίας εθελοντικών οργανώσεων, τη Γωνιά Λαϊκής Παράδοσης, την Έκθεση Βιβλίου και το Παζαράκι.

Αφιερωμένο στο Δημήτρη Χριστόφια το φετινό φεστιβάλ

Φέτος το Φεστιβάλ θα είναι αφιερωμένος στον τέως Πρόεδρο της Δημοκρατίας Δ. Χριστόφια, ο οποίος απεβίωσε στις 21 Ιουνίου 2019.

Όπως αναφέρεται μέσα από το Δελτίο Τύπου της ΕΔΟΝ, δεν θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά για έναν άνθρωπο, ο οποίος σφράγισε την ιστορία του φεστιβαλικού κινήματος και συνέβαλε στην καθιέρωση του ως το πιο επιτυχημένο μαζικό πολιτικό και πολιτιστικό θεσμό.

Πληροφορίες

32ο Φεστιβάλ Νεολαίας ΕΔΟΝ

Από 3 έως 5 Ιουλίου

Οι εκδηλώσεις θα ξεκινούν από το πρωί και θα συνεχίζονται καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

Τιμή προπώλησης: 20 ευρώ και για τις 3 βραδιές (Από τα ταμεία εισόδου το εισιτήριο και για τις 3 βραδιές θα πωλείται στην τιμή των 25 ευρώ.)

Τιμή για μία μόνο βραδιά: 15 ευρώ.

Τάφρος Πύλης Αμμοχώστου, Λευκωσία