4 πράγματα που πρέπει να έχετε συζητήσει με τα παιδιά σας μέχρι τα 15 τους

Οι νεώτεροι γονείς, έχουμε καταλάβει πάρα πολύ καλά, ότι η σχέση μας με τα παιδιά μας χρειάζεται να είναι εξαιρετικά στενή και αληθινή, για να αποκτήσει ισχυρές βάσεις που θα την «διασώσουν» σε περιόδους εφηβικών -και όχι μόνο- κρίσεων.

Και η αλήθεια είναι πως, συγκριτικά με τους γονείς μας, τα καταφέρνουμε πολύ καλά.

Ωστόσο, αλήθεια είναι επίσης, ότι υπάρχουν ακόμα ορισμένα θέματα, τα οποία αποφεύγουμε να συζητήσουμε μαζί τους. Όχι, περιέργως δεν πρόκειται για θέματα ταμπού (π.χ. σεξ), αλλά για πιο απλά και καθημερινά, τα οποία μάλλον θεωρούμε… αυτονόητα. Αλλά δεν είναι.

Συγκεντρώσαμε παρακάτω, τα 4 πιο συνηθισμένα από αυτά:

-Αν δεν εισπράττεις την ίδια ενέργεια που βάζεις σε μία φιλία ή μία σχέση, φύγε. Οι ανθρώπινες σχέσεις έχουν νόημα και ουσία, όταν είναι αμφίδρομες.

-Αν αντιμετωπίζεις ψυχολογικά προβλήματα, για τα οποία δυσκολεύεσαι να μιλήσεις, είναι προτιμότερο να επισκεφθείς έναν ψυχολόγο, από το να καταφεύγεις σε καταχρήσεις, ή να γίνεσαι διαρκώς βάρος στους φίλους σου ή να κλείνεσαι στον εαυτό σου ή να «κρέμεσαι» από κάποιον άλλον. Εμείς, οι γονείς, θα είμαστε πάντα στο πλευρό σου, πρόθυμοι να σε βοηθήσουμε με οτιδήποτε. Αλλά ακόμα κι αν διστάζεις να μιλήσεις σε εμάς, ένας ειδικός είναι πάντα ασφαλές καταφύγιο.

-Αυτό είναι κάτι που δεν θα περίμενες να ακούσεις από τους γονείς σου, αλλά είναι γεγονός: Αν δυσκολεύεσαι να αποφασίσεις για την καριέρα που θα ακολουθήσεις, μη βαλτώνεις στην πρώτη δουλειά στην οποία θα βρεθείς. Δοκίμασε διαφορετικά επαγγέλματα, βρες αυτό που σε εκφράζει και χωρίς φόβο στόχευσε στο να γίνεις αξεπέραστος σε αυτό! Προσπάθησε να αλλάζεις δουλειά κάθε 2 με 3 χρόνια, για να «ρουφάς» γνώσεις και εμπειρίες που θα σε βοηθήσουν να γίνεις πιο περιζήτητος. Να θυμάσαι: Στην εργασία μας περνάμε το μεγαλύτερο μέρος της ημέρας μας. Είναι απαραίτητο να μας κάνει να νιώθουμε καλά!

Να αποταμιεύεις κάθε μήνα το 10% του μισθού σου. Ξοδεύοντας κάθε μήνα όλα όσα βγάζεις, χωρίς να βάζεις τίποτε στην άκρη, μπορεί κάποτε να αποδειχθεί εξαιρετικά επικίνδυνο!