Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών Να κάνουμε φέτος το εμβόλιο της γρίπης; Ο παιδίατρος απαντά

Να κάνουμε φέτος το εμβόλιο της γρίπης; Ο παιδίατρος απαντά

Να κάνουμε φέτος το εμβόλιο της γρίπης; Ο παιδίατρος απαντά

Η εποχική γρίπη κορυφώνεται τον Φεβρουάριο αλλά μπορεί να φθάσει έως και τον Μάιο, ακόμα και τους καλοκαιρινού μήνες. Κανένας δε μπορεί να κάνει πρόβλεψη για το πότε θα σημάνει το τέλος της περιόδου γρίπης, οπότε δεν είναι αργά, ακόμη και μέσα στον χειμώνα, ή και αργότερα, για να κάνει κανείς το εμβόλιο κατά της γρίπης. Ο χρόνος έναρξης του επιδημικού κύματος της εποχικής γρίπης δε μπορεί να προβλεφθεί με ακρίβεια, συχνά όμως με την έναρξη του παρατηρείται αποδιοργάνωση της επαγγελματικής και κοινωνικής ζωής, υπέρμετρη αύξηση της κατανάλωσης φαρμάκων και όχι σπάνια αύξηση της θνησιμότητας.

Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι σωτήριο

Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης είναι ο εμβολιασμός με το αντιγριπικό εμβόλιο, το οποίο, όταν χορηγηθεί σωστά και έγκαιρα, προφυλάσσει από τη μετάδοση του ιού της γρίπης, συμβάλλοντας στην προστασία από τις σοβαρές επιπλοκές της γρίπης καθώς και στη μείωση απουσιών από την εργασία, το σχολείο και κάθε άλλη κοινωνική εκδήλωση. Όπως κάθε χρόνο και επειδή ο ιός της γρίπης μεταλλάσσεται σε διαφορετικούς υποορότυπους, έτσι και για την περίοδο 2018-2019 η σύνθεση του αντιγριπικού εμβολίου περιέχει τα εγκεκριμένα στελέχη του ιού, σύμφωνα με τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).

Ναι στον εμβολιασμό βρεφών και παιδιών

Ένδειξη για αντιγριπικό εμβολιασμό έχουν όλα τα άτομα ηλικίας άνω των 6 μηνών εφόσον το επιθυμούν. Στα παιδιά μέχρι την ηλικία των 3 ετών χορηγείται η μισή δόση του τριδύναμου εμβολίου ενηλίκων. Μετά την ηλικία αυτή συνιστάται η χορήγηση αντιγριπικών εμβολίων τύπου ενηλίκου (τριδύναμου η τετραδύναμου). Το αντιγριπικό εμβόλιο πρέπει να χορηγείται έγκαιρα και πριν την έναρξη της συνήθους περιόδου εμφάνισης της έξαρσης των κρουσμάτων γρίπης, δεδομένου ότι απαιτούνται περίπου 2 εβδομάδες για την επίτευξη ανοσολογικής απάντησης.

Δοσολογία:
Παιδιά ηλικίας από έξι μηνών έως 36 μηνών θα κάνουν μία δόση των 0.25ml.
Παιδιά ηλικίας από 36 μηνών και πάνω θα κάνουν μία δόση των 0,5ml.

Εάν το παιδί δεν έχει εμβολιαστεί πότε για τη γρίπη, τότε θα κάνει και μια δεύτερη δόση μετά την πάροδο τουλάχιστον 30 ημερών από την πρώτη δόση.

4 πράγματα που πρέπει να γνωρίζετε πριν εμβολιαστείτε

Ο γνωστός παιδίατρος Στέλιος Παπαβέντσης με αφορμή την έναρξη του αντιγριπικού εμβολιασμού κρούει τον κώδωνα του κινδύνου στους γονείς για την εποχική γρίπη και ξεκαθαρίζει σε ποιες περιπτώσεις το εμβόλιο κατά της γρίπης θεωρείται απαραίτητο:

1) Σε σπίτια που υπάρχει βρέφος κάτω των 6-7 μηνών μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο Απρίλιο, συνιστάται να γίνει το εμβόλιο σε όλους τους γύρω, δηλαδή γονείς, παπούδες, γιαγιάδες, μεγαλύτερα αδέρφια

2) Παππούδες γιαγιάδες που έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά, πρέπει οπωσδήποτε να εμβολιαστούν και για την δική τους προστασία και για προστασία των εγγονιών

3) ΔΕΝ υπάρχει καμία λογική στο να θεωρούνται οι θηλάζουσες μητέρες ομάδα υψηλού κινδύνου. Το εμβόλιο είναι καλό να το κάνουν όλες οι μητέρες που έχουν μικρά βρέφη κάτω των 6 μηνών, είτε θηλάζουν είτε όχι

4) Το εμβόλιο συνιστάται σε όλες τις εγκύους. Να σταματήσει αυτή η ασχετοσύνη που ακούγεται από παντού και από επαγγελματίες του χώρου ότι "δεν σου το κάνω γιατί είσαι έγκυος". Τέρμα οι ό,τι να ναι συστάσεις μακριά από επιστημονική τεκμηρίωση.

Τέλος δεν νοείται επαγγελματίας υγείας και όλοι όσοι έρχονται σε επαφή με μικρά παιδιά - βρεφονηπιοκόμοι, νηπιαγωγοί, γραμματείς σε ιατρεία - να μην κάνουν πρώτοι το εμβόλιο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter