Αρχική Σχολή Γονέων 4 τρόποι να προσεγγίσουμε τα παιδιά όταν έχουν πρόβλημα

4 τρόποι να προσεγγίσουμε τα παιδιά όταν έχουν πρόβλημα

4 τρόποι να προσεγγίσουμε τα παιδιά όταν έχουν πρόβλημα

Τα παιδιά μας τα αγαπάμε. Τα παιδιά μας θέλουμε να είναι ευτυχισμένα. Θα κάναμε τα πάντα για τα παιδιά μας. Κι όμως, ακόμα κι έτσι, είναι αρκετές φορές που ερχόμαστε σε αδιέξοδο, αναφέρει ο ψυχολόγος Γιάννης Ξηντάρας. Οι σχέσεις διαταράσσονται, στο προσκήνιο εμφανίζεται ο θυμός και τότε…

Ας ξεκινήσουμε αναγνωρίζοντας ότι η παραπάνω κατάσταση, αν και ποτέ δεν είναι ευχάριστη, είναι συχνή και μάλλον φυσιολογική. Ποτέ η ζωή μας δεν μπορεί να είναι μέλι – γάλα, κατά συνέπεια ούτε και οι σχέσεις μας.

  1. Πρώτο βήμα: για την επανάκαμψη στην ομαλότητα είναι η αποδοχή του προβλήματος. Να αναγνωρίσουμε τα συναισθήματά μας γύρω από αυτό και το ίδιο να κάνουμε και για τα παιδιά.
  2. Δεύτερο βήμα: είναι να επικοινωνήσουμε μεταξύ μας αυτό που νιώθουμε σε μια συνθήκη όσο το δυνατόν πιο ισότιμη. Δηλαδή και εμείς να εξηγήσουμε στο παιδί τι νιώθουμε και σε εκείνο να δώσουμε το χώρο για να εκφράσει τι σκέφτεται και πως νιώθει.
  3. Τρίτο βήμα: Ποτέ να μην παραλείπουμε να αναφερόμαστε στο πόσο πολύ τα αγαπάμε, ακόμα κι όταν μας θυμώνουν, ακόμα κι όταν μας πληγώνουν. Εξάλλου ποτέ δεν πρόκειται να πάψουμε να τα αγαπάμε, οπότε γιατί να το κρύψουμε;
  4. Τέταρτο βήμα: Μια κοινή δραστηριότητα μετά από ένα καβγά ξαναδίνει στην ομάδα/οικογένεια/σχέση την αίσθηση της σταθερότητας και της συνέχειας. Το μήνυμα δηλαδή ότι είμαστε εδώ, είμαστε μαζί, ακόμα κι όταν διαφωνούμε, ακόμα κι όταν θυμώνουμε. Κάτι τέτοιο προστατεύει τα παιδιά από μια αδιόρατη, μη λεκτική απειλή, αλλά ανακουφίζει εξίσου και τους γονείς, η επιστροφή στην οικογενειακή κανονικότητα.

Τα προβλήματα είναι αναπόφευκτα... έτσι είναι η ζωή. Ας τα αντιμετωπίσουμε!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter