43 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στην καταστροφική κατολίσθηση στην Κολομβία

Το θάνατο 254 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων και 43 παιδιών, θρηνεί η Κολομβία μετά την καταστροφική κατολίσθηση λάσπης που κατέστρεψε την πόλη Μοκόα. Ήταν αποτέλεσμα των καταρρακτωδών βροχοπτώσεων που έπληξαν τις προηγούμενες μέρες την περιοχή των Άνδεων.
Από τις καταρρακτώδεις βροχές δεν προκλήθηκε μόνο η κατολίσθηση. Τρία ποτάμια υπερχείλισαν και όπως περιέγραψαν αυτόπτες μάρτυρες, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, προκλήθηκε ένας «ωκεανός λάσπης». Ένας «ωκεανός» που παρέσυρε τα πάντα και άφησε πίσω του μόνο απόγνωση και θάνατο.

Ανάμεσα στους 254 νεκρούς είναι και 43 παιδιά ανακοίνωσε ο πρόεδρος της χώρας Μανουέλ Σάντος, ο οποίος ανέλαβε να διευθύνει τις επιχειρήσεις διάσωσης και τις εργασίες αποκατάστασης.

Για τον Ουίλσον Τσιλίτο, η τραγωδία μπορούσε «να προβλεφθεί». Ο 22χρονος διασωθείς, ο οποίος βοηθά συγγενείς του να συσκευάσουν τις αποσκευές τους για να εγκαταλείψουν μια γειτονιά στην Μοκόα, δηλώνει ότι η φυσική απειλή που πλανάτο στην πόλη, η οποία περιβάλλεται από τρία ποτάμια, έγινε πραγματικότητα. «Ωστόσο, όλοι την έπαιρναν στα αστεία εδώ και 1,5 χρόνο», δηλώνει.

Ο συννεφιασμένος ουρανός, η ζέστη και η υγρασία κάνουν ακόμη πιο αποπνικτική την ατμόσφαιρα στη Μοκόα, μια πόλη 40.000 κατοίκων και πρωτεύουσα του Πουτουμάγιο, όπου η βροχή σταμάτησε την Κυριακή. Πολλοί κάτοικοι προσπαθούν να βρουν συγγενείς και φίλους τους μέσα στα ερείπια ή να περισώσουν κάποια πράγματά τους από τη λάσπη.

Η αποκατάσταση της ηλεκτροδότησης είναι μια δύσκολη αποστολή, παραδέχθηκε ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών Γκιγιέρμο Ριβέρα. «Πρέπει να κατασκευάσουμε ένα νέο σταθμό και αυτό θα πάρει χρόνο», δήλωσε ο Καρακόλ Ράντιο, προσθέτοντας ότι η Μπογκοτά στέλνει εν τω μεταξύ μια κινητή μονάδα παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.