- Infokids.com.cy - https://www.infokids.com.cy -

4χρονος «πνίγηκε» μια βδομάδα αφού είχε πάει για μπάνιο στη θάλασσα – Γονείς, δείτε τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός

Τα τελευταία χρόνια δυστυχώς, τραγικά περιστατικά γίνονται η αφορμή για να έρθει στην επικαιρότητα το άγνωστο σε πολλούς φαινόμενο του  «ξηρού ή δευτερεύοντα πνιγμού [1]».

Αυτή τη φορά τραγικός πρωταγωνιστής της ιστορίας είναι ο 4χρονος Φράνκι από το Χιούστον του Τέξας που πνίγηκε σχεδόν μία εβδομάδα αφότου αυτό και η οικογένεια του είχαν πάει για μπάνιο.

Η οικογένεια του οΦρανσίσκο Ντελγκάντο Τζούνιορ είχαν πάει για μπάνιο στο φράγμα του Τέξας Σίτι το τριήμερο της Memorial Day (27-29 Μαΐου). Λίγο μετά το μπάνιο, ο μικρός Φράνκι παραπονέθηκε  πως τον πονούσε το στομάχι του, όμως καθότι ο πόνος δεν επέμενε οι γονείς δεν έδωσαν ιδιαίτερη σημασία.

Σχεδόν μια εβδομάδα μετά ο Φράνκι παραπονέθηκε ότι πονούσε ο ώμος του, πριν ξυπνήσει μέσα στη νύχτα μερικές ώρες αργότερα. «Από το πουθενά, ξύπνησε ξαφνικά κάνοντας «αχχχ». Άφησε την τελευταία του πνοή και εγώ δεν ήξερα τι άλλο να κάνω», ανέφερε στο δίκτυο ABC ο πατέρας του άτυχου αγοριού.

Η μητέρα του Φράνκι, Τάρα, τόνισε ότι οι διασώστες και οι γιατροί προσπάθησαν να σώσουν τον γιο της: «Μπήκα μέσα. Τον είδα να στέκεται ξαπλωμένος εκεί», θυμάμαι. (σ.σ.οι γιατροί) Ασχολιόντουσαν ακόμη μαζί του. Φωνάζω, «αφήστε με να αγγίξω το μωρό μου. Ίσως χρειάζεται χρειάζεται το άγγιγμα της μαμάς του»».

Σύμφωνα με την Τάρα, μία από τους διασώστες της εξήγησε τι είχε συμβεί με τον γιο της: «Μας είπε πως λέγεται «ξηρός πνιγμός». Οι πνεύμονες του ήταν γεμάτοι υγρό. Δεν υπήρχε κάτι άλλο που θα μπορούσαν να κάνουν».

Η νεκροψία του παιδιού διεξάγεται αυτές τις ημέρες προκειμένου γνα εξακριβωθούν τα ακριβή αίτια θανάτου, ενώ η κηδεία του Φράνκι έχει προγραμματιστεί να γίνει το Σάββατο 10 Ιουνίου στο νεκροταφείο Κόμπιαν.

Η δρ. Kay Leaming-Van Zandt είναι γιατρός στα επείγοντα περιστατικά του Νοσοκομείου Παίδων στο Τέξας. Αν και δεν ασχολήθηκε με την υπόθεση Ντελγκάντο, μίλησε στο ABC13 γενικά για τους κίνδυνους του πνιγμού. «Μερικά παιδιά θα παρουσιάσουν συμπτώματα αμέσως μετά τον πνιγμό. Σε άλλα τα συμπτώματα θα εμφανιστούν αργότερα. Μπορεί να δείχνουν μια χαρά, αλλά θα εμφανίσουν αναπνευστικά προβλήματα μερικές ώρες μετά το συμβάν».

Η γιατρός συνεχίζει λέγοντας ότι παίρνει μόνο ένα δευτερόλεπτο και ο πνιγμός είναι αθόρυβος [2]. «Δεν μοιάζει καθόλου με αυτό που βλέπετε στις ταινίες όπου επικρατεί μια αναταραχή», λέει η Leaming-Van Zandt.

Τι είναι ο δευτερεύων πνιγμός:

Πνιγμός μη άμεσος που εμφανίζεται όταν κάποιος μετά από καταβύθιση, έχει καταπιεί πολύ νερό. Το υγρό ερεθίζει και συσσωρεύεται στους πνεύμονες, καθιστώντας δύσκολη, αν όχι αδύνατη, την αναπνοή. Σε αντίθεση με τον πρωτεύοντα πνιγμό, τα συμπτώματα δεν είναι άμεσα. Σε μερικές περιπτώσεις, ο πνιγμός μπορεί να έρθει ακόμα και 72 ώρες μετά το συμβάν. Εκτός από την πλήρωση των πνευμόνων με υγρά, ο δευτερεύων πνιγμός εκθέτει το σώμα σε δραστικές χημικές ουσίες αν το υγρό προέρχεται από μια πισίνα ή υδρομασάζ.

Ποια είναι τα ύποπτα συμπτώματα

Το κυριότερο σύμπτωμα είναι ο επίμονος βήχας. Στην περίπτωση που το παιδί έχει βήχα ακόμα και αφού έχουν περάσει ώρες από το περιστατικό, και ειδικά αν δείχνει σημάδια έντονης κόπωσης και δυσχέρεια στην αναπνοή [3], θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο. Επίσης αν εμφανίζει ασυνήθιστη συμπεριφορά, όπως δυσκολία στην ομιλία ή τη συγκέντρωση πρέπει να ανησυχήσετε. Μπορεί να σας φαίνεται σχεδόν απίθανο να πνιγεί κάποιος εκτός νερού και μάλιστα πολλές ώρες μετά το περιστατικό, όμως δεν είναι, γι’αυτό δώστε προσοχή στα σημάδια.

Αν το παιδί κινδυνεύσει από πνιγμό, ο γονιός πρέπει να το γυρίσει ανάποδα και στο πλάι και να του πιέσει τον θώρακα προκειμένου να βγει όλο το υγρό. Αν το παιδί δεν αναπνέει θα πρέπει να του κάνει τεχνητές αναπνοές και μαλάξεις. Αν ύστερα από ώρα στο παιδί παραμένει βήχας, θα πρέπει να μεταφερθεί άμεσα στο νοσοκομείο.