Αρχική Σχολή Γονέων 5 ανησυχητικές και 5 φυσιολογικές συμπεριφορές των μικρών παιδιών

5 ανησυχητικές και 5 φυσιολογικές συμπεριφορές των μικρών παιδιών

5 ανησυχητικές και 5 φυσιολογικές συμπεριφορές των μικρών παιδιών

Τα μωρά καθώς μεγαλώνουν περνούν διάφορα στάδια ανάπτυξης σωματικά και ψυχολογικά. Ανακαλύπτουν τον κόσμο και τον εαυτό τους δοκιμάζοντας τα όρια τα δικά τους, αλλά και των κηδεμόνων τους.

Πολλές παράξενες συμπεριφορές κάνουν την εμφάνισή τους ειδικά μετά τα 2 έτη ζωής, οπότε και το παιδί αρχίζει να έχει μεγαλύτερη επαφή με τα αντικείμενα και τους ανθρώπους γύρω του.

Τότε είναι, λοιπόν, που μερικοί γονείς αγχώνονται για ορισμένες αντιδράσεις των παιδιών τους ή νιώθουν άβολα όταν εκείνα κάνουν κάτι που θεωρείται απρεπές σε δημόσιο χώρο. Αυτές οι συμπεριφορές όμως των παιδιών είναι και ο τρόπος τους να μάθουν και να ανακαλύψουν το ποια πραγματικά είναι. Διανύουν μια «δύσκολη» περίοδο, η οποία είναι φυσιολογική ακόμα και αν δεν μοιάζει τέτοια.

Τα μικρά παιδιά είναι περίεργα ορισμένες φορές και υπάρχουν πολύ τρόποι για να αντιδράσετε εσείς σε αυτό. Συνεχίστε την ανάγνωση για να ανακαλύψετε ποιες συμπεριφορές θα έπρεπε να σας ανησυχούν και ποιες όχι…

Ανησυχητικές συμπεριφορές

Ξεσπάσματα θυμού σε δημόσιο χώρο

Πόσοι από εμάς έχουμε νιώσει άσχημα επειδή γίναμε «θέαμα» σε κάποια αγορά ή μεγάλο κατάστημα όταν το παιδί μας ούρλιαζε, επειδή δεν πήραμε τη σοκολάτα ή το μπισκότο που ήθελε; Αν η αντίδραση του παιδιού σταματά στο κλάμα η κατάσταση δεν είναι τόσο ανησυχητική. Αν, όμως, το παιδί πέφτει στο πάτωμα, χτυπά το κεφάλι του ή γίνεται επιθετικό, τότε πρέπει να ανησυχήσετε. Σε αυτή την περίπτωση το παιδί που δεν ελέγχει τα νεύρα και την κατάστασή του, μπορεί να γίνει επικίνδυνο για τον εαυτό του ή τους άλλους. Προσπαθήστε να εξηγήσετε στο παιδί σας ήρεμα πώς έχει η κατάσταση και αδιαφορήστε για τα βλέμματα όσων βρίσκονται γύρω σας. Είναι πολύ πιθανό, άλλωστε, να έχουν βρεθεί και εκείνοι στην ίδια θέση κάποια στιγμή στη ζωή τους...

Συνεχής όρεξη για… τα πάντα

Τα μικρά παιδιά χρησιμοποιούν όλες τους τις αισθήσεις για να ανακαλύψουν τον κόσμο και η αγαπημένη τους είναι η… γεύση. Τα παιδιά από ενός έτους και πάνω βάζουν τα πάντα στο στόμα τους και δεδομένου ότι τα σημεία που "συχνάζουν" (κούνιες, παιδότοποι, πάρκα) είναι γεμάτα σκόνες, βρωμιές και ενίοτε λάσπες, οι προκλήσεις είναι πολλές. Προσπαθήστε να αποτρέψετε αυτή την ανησυχητική συμπεριφορά, για να προστατεύσετε την υγεία του, αποσπώντας την προσοχή του παιδιού με κάποιο άλλο παιχνίδι ή δραστηριότητα και αν δεν δείτε αποτελέσματα απομακρύνετε το παιδί από την περιοχή αυτή.

Δάγκωμα

Πολλά παιδιά επιδεικνύουν αυτή την ενοχλητικη συμπεριφορά και δαγκώνουν εκτός από αντικείμενα και τους άλλους. Αυτή η συμπεριφορά που τώρα μοιάζει αθώα, μπορεί αργότερα να εκφραστεί ως επιθετικότητα ή χρήση άσχημου λεξιλογίου. Προς το παρόν, αποφύγετε το κήρυγμα και τις φωνές – είναι πιθανό αυτή η αντίδραση σας να πυροδοτήσει περισσότερο το δάγκωμα – και εξηγήστε στο παιδί γιατί το να δαγκώνει τους άλλους δεν είναι σωστό. Ένα παιδί που δαγκώνει είτε εξερευνά τον κόσμο είτε δεν έχει την λεκτική ικανότητα να εκφράσει αυτό που θέλει ή φοβάται και νιώθει ανασφάλεια για κάτι. Μπορεί, βέβαια, η ανάγκη του για δάγκωμα να οφείλεται και στην οδοντοφυΐα, την πείνα ή την κούρασή του.

Προσβολές και άσχημη γλώσσα

Συνήθως, όταν ακούμε ένα μικρό παιδί να μιλά άσχημα η πρώτη μας αντίδραση είναι... το γέλιο. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, επιβεβαιώνουμε, έστω και για λίγο, την άσχημη συμπεριφορά. Αυτή τη χρονική περίοδο που το παιδί είναι μικρό το να πει μια άσχημη λέξη μας μοιάζει αθώο. Αργότερα, όμως, δεν θα μας αρέσει. Είναι, μάλιστα, πολύ πιθανό το παιδί μας να άκουσε από εμάς τους ίδιους την άσχημη λέξη που χρησιμοποίησε, γι’ αυτό η αλλαγή λεξιλογίου πρέπει να ξεκινήσει από εμάς.

Σκοτεινές ζωγραφιές

Όπως ακριβώς και με το δάγκωμα έτσι και οι πιο σκοτεινές ζωγραφιές του παιδιού σας μπορεί να είναι ένας τρόπος έκφρασης ενός φόβου ή μιας ανησυχίας. Αν παρατηρήσετε κάποια "τρομακτική" ή "επιθετική" ζωγραφιά του παιδιού σας συζητήστε μαζί του ήρεμα για να ανακαλύψετε τι συμβαίνει. Το παιδί χρειάζεται τη βοήθειά σας και αυτός είναι ένας τρόπος για να εκφράσει την ανάγκη του.

Φυσιολογικές συμπεριφορές

Σκάλισμα της μύτης

Το να πειράζει κάποιος τη μύτη του δεν είναι και το πιο όμορφο πράγμα και εμείς οι ενήλικες το ξέρουμε καλά. Για τα παιδιά, όμως, η μύτη και τα ρουθούνια είναι άλλο ένα μέρος του σώματός τους για να ανακαλύψουν. Το να πειράζουν τη μύτη τους είναι απόλυτα φυσιολογικό και εσείς μπορείτε να τους εξηγήσετε ότι είναι ελεύθερα να το κάνουν στο σπίτι με ένα χαρτομάντηλο και μόνο αν πλύνουν καλά τα χέρια τους πριν και μετά.

Τάση να γδύνεται

Πολλές οικογένειες αντιμετωπίζουν διαφορετικά το γυμνό σώμα και η δική σας άνεση είναι το κλειδί που θα βοηθήσει το παιδί σας να αισθανθεί άνετα με το δικό του σώμα. Αν λοιπόν εσείς νιώθετε άβολα με ένα παιδάκι να τρέχει γυμνό στην αυλή σας ή αισθάνεστε άνετα με γυμνά ποδαράκια και κοιλίτσες, εξηγήστε στο παιδί σας αυτούς τους κανόνες. Το να κυκλοφορεί γυμνό ένα παιδί δεν είναι αφύσικο. Είναι ο τρόπος του να ανακαλύψει το σώμα του και να νιώσει άνετα με αυτό.

«Υπερβολικές» συμπεριφορές

Ζωγραφίζει τα χέρια και τα πόδια του; Μιλά σε φανταστικούς φίλους; Πιστεύει ότι είναι κάποιος άλλος; Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε. Το παιδί σας έχει φαντασία που καλπάζει και εκφράζει τις σκέψεις του χωρίς φόβο. Υποστηρίξτε τη δημιουργικότητά του και θα τονώσετε με αυτό τον τρόπο την αυτοπεποίθησή του.

Παράξενα ρούχα

Το παιδί σας θέλει να φορά ρούχα που δεν ταιριάζουν μεταξύ τους και εσείς θεωρείτε ότι αυτό δεν είναι φυσιολογικό; Τα μικρά παιδιά δεν γνωρίζουν τις διαφορές των δύο φύλων και σε αυτή την ηλικία ακόμα ανακαλύπτουν τον εαυτό τους. Επίσης, δεν τα νοιάζει – συνήθως – η χρωματική και σχεδιαστική αρμονία. Διαλέγουν ρούχα που τους αρέσουν εκείνη τη στιγμή χωρίς να σκεφτούν εποχή, καιρικές συνθήκες και περιστάσεις, ενώ πολλά αντιμετωπίζουν την ώρα του ντυσίματος ως την ώρα του παιχνιδιού. Όσο αποθαρρύνετε το παιδί από τις επιλογές του αυτές μειώνετε την αυτοπεποίθησή του, αλλά και την πίστη στις επιλογές του.

Νευρικότητα απέναντι στους ξένους

Το παιδί σας «τρομάζει» όταν βλέπει κάποιον άγνωστο ή ακόμα και τον θείο ή τη θεία του; Βάζει τα κλάματα όταν του μιλά ο παππούς του; Αυτό είναι μια απόλυτα φυσιολογική συμπεριφορά ιδιαίτερα σε μωρά που χρειάζονται τον χρόνο τους για να «ανοιχτούν» στους άλλους. Εσείς οφείλετε να παραμείνετε ψύχραιμοι, να βεβαιώσετε τον ενήλικα και το μωρό ότι όλα είναι καλά και να μην πιέσετε το παιδί να κάνει κάτι που δεν θέλει, όπως να πάρει αγκαλιά τον παππού.

Πηγή: moms.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter