5 εύκολες και λαχταριστές συνταγές για το σαββατοκύριακο

Το σαββατοκύριακο έφτασε και ένας από τους καλύτερους τρόπους για να το… γιορτάσουμε (πέρα από τις βόλτες με τα παιδάκια μας) είναι η μαγειρική.

Παρακάτω σας παρουσιάζουμε 5 λαχταριστές συνταγές για να φτιάξετε και να απολαύσετε οικογενειακώς αυτό το σαββατοκύριακο.

Είτε προτιμάτε γλυκό είτε αλμυρό, οι προτάσεις μας θα σας αποζημιώσουν.

Μακαρόνια – κοχύλια γεμιστά με τυρί

Υλικά:

12 μεγάλα κοχύλια

1 κουταλιές της σούπας

Λευκά μανιτάρια, ψιλοκομμένα

1 σκελίδα σκόρδο

1 κούπα τυρί ρικόττα

2 κουταλιές της σούπας βασιλικός, ψιλοκομμένος

¼ κουταλάκι αλάτι

1 κουτάκι τοματάκια

½ κούπα μοτσαρέλλα τριμμένη

1 σκελίδα σκόρδο, λιωμένη

Εκτέλεση: Προθερμάνετε τον φούρνο στους 220ο. Βράστε τα μακαρόνια μέχρι να μαλακώσουν και σουρώστε. Στο μεταξύ, σε ένα αντικολλητικό τηγάνι σοτάρετε τα μανιτάρια σε μία κουταλιά λάδι. Προσθέστε το σκόρδο και συνεχίστε για λίγο το σοτάρισμα.

Μεταφέρετε το μείγμα σε ένα μπόλ και προσθέστε το τυρί ρικόττα, το υπόλοιπο λάδι και λίγο αλάτι. Απλώστε λίγη από τη σάλτσα τομάτας σε ένα πυρέξ. Γεμίστε ένα ένα τα κοχύλια με τη γέμιση από τα μανιτάρια και τοποθετήστε τα πάνω στο ταψί σας. Περιχύστε με την υπόλοιπη σάλτσα τομάτας και τη μοτσαρέλλα. Ψήστε στον φούρνο μέχρι το τυρί να λιώσει και τα μακαρόνια να ροδίσουν (περίπου 10 με 12 λεπτά).

Σαλάτα με μήλο και ρόδι

Υλικά

Για το dressing

2 κουταλιές ξύδι, κατά προτίμηση λευκό

¼ της κούπας και 2 κουταλιές της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του τσαγιού αλάτι

½ κουταλάκι του τσαγιού μουστάρδα

¼ της κούπας κρεμμύδι, κομμένο

½ κούπα ελαιόλαδο

Για τη σαλάτα

1 μεγάλο μαρούλι, πλυμένο και κομμένο

1 ρόδι (μόνο τους σπόρους)

1 μεγάλο πράσινο μήλο, πλυμένο και κομμένο σε λεπτές φέτες

Εκτέλεση: Στο μπλέντερ ανακατέψτε καλά το ξύδι, τη ζάχαρη, το αλάτι, τη μουστάρδα και το κρεμμύδι. Χαμηλώστε την ένταση και προσθέστε το λάδι. Συνεχίστε το ανακάτεμα μέχρι να αναμειχθούν όλα τα υλικά καλά.

Τοποθετήστε τα λαχανικά και τα φρούτα σε μια σαλατιέρα ή σε έναν μακρόστενο δίσκο και περιχύστε με το dressing.

Κριθαρώτο με ντομάτα και τυρί

Υλικά

1 κουταλιά λάδι

1 ½ της κούπας κριθαράκι

1 σκελίδα σκόρδο

1 κούπα ζωμός λαχανικών

1 κούπα χυμός τομάτας

1 ¼ της κούπας νερό

½ κούπα τριμμένη παρμεζάνα

1 τομάτα, κομμένη σε λεπτές φέτες

1 κούπα μοτσαρέλλα

¾ της κούπας ψιλοκομμένος βασιλικός

Εκτέλεση: Σοτάρετε σε ένα τηγάνι το λάδι, το κριθαράκι και το σκόρδο για περίπου ένα λεπτό. Προσθέστε τον ζωμό, τον χυμό τομάτας και το νερό. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας συχνά, μέχρι το κριθαράκι να απορροφήσει τα περισσότερα υγρά (περίπου 10 με 12 λεπτά).

Προσθέστε την τομάτα και την παρμεζάνα και αφαιρέστε από τη φωτιά. Λίγο πριν το σερβίρισμα προσθέστε την μοτσαρέλλα και τον βασιλικό.

Ομελέτα φούρνου με λαχανικά

Υλικά

8 αυγά

150 γρ. έμενταλ ή άλλο μαλακό κίτρινο τυρί, τριμμένο

200 ml γάλα

100 γρ. σπανάκι

2 μέτριες πατάτες, καθαρισμένες και κομμένες σε φέτες

1 κρεμμύδι ξερό, ψιλοκομμένο

100 γρ. γαλοπούλα κομμένη σε φέτες

200 γρ. ντοματίνια, κομμένα στη μέση

2 κουταλιές της σούπας μαργαρίνη

Εκτέλεση: Ανακατέψτε τα αυγά με την έτοιμη σάλτσα για ζυμαρικά, το τυρί και το γάλα. Αποψύξτε, στο μεταξύ, το σπανάκι. Λιώστε τη μαργαρίνη σε ένα ευρύχωρο αντικολλητικό τηγάνι. Προσθέστε τις πατάτες, το κρεμμύδι και το μπέικον ή το ζαμπόν και σοτάρετε τα υλικά σε μέτρια φωτιά για 15’, ανακατεύοντας κατά διαστήματα, μέχρι να ψηθούν και να ροδίσουν ελαφρά οι πατάτες.

Ρίξτε στο σκεύος το σπανάκι και τα ντοματίνια και μαγειρέψτε για 2’-3’ ακόμη. Αποσύρετε από τη φωτιά. Μεταφέρετε τα λαχανικά και το μπέικον σε μεσαίο πυρίμαχο σκεύος, αλειμμένο με 1 κ.σ. μαργαρίνη και περιχύστε με το μείγμα των αυγών. Ψήστε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200° C για 25’-30’, μέχρι να ροδίσει η ομελέτα.

Κορμός σοκολάτας με 4 υλικά

Υλικά

18 μπισκότα (τύπου Digestive)
2 ½ της κούπας μαύρη σοκολάτα
½ κούπα ζαχαρούχο γάλα
165 γρ. βούτυρο

Εκτέλεση: Σπάστε τα μπισκότα μέσα σε ένα μεγάλο μπολ. Λιώστε τη σοκολάτα και το βούτυρο σε μπεν μαρί και ανακατέψτε τα με το ζαχαρούχο γάλα. Περιχύστε τα μπισκότα με το μείγμα της σοκολάτας και φροντίστε να καλυφθούν όλα πολύ καλά.

Σε ένα κομμάτι χαρτί ψησίματος ή σε μία ορθογώνια φόρμα που έχετε ήδη στρώσει με χαρτί ψησίματος, απλώστε το μείγμα, σκεπάστε το με λίγη μεμβράνη και αφήστε το γλυκό στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Όταν παγώσει καλά, βγάλτε το από το ψυγείο και σερβίρετε σε γενναία κομμάτια συνοδευόμενα από παγωτό της αρεσκείας σας