5 εύκολες συνταγές για το βράδυ της Παρασκευής

Επιτέλους είναι εδώ. Η ημέρα που όλοι περιμένουν με τόση λαχτάρα έφτασε και ο καλύτερος τρόπος για να τη γιορτάσουμε είναι ένα καλομαγειρεμένο φαγητό από τα… χεράκια μας.

Και επειδή είναι Παρασκευή και δεν θέλουμε να πολυκουραζόμαστε, οι συνταγές που σας προτείνουμε είναι γρήγορες, εύκολες και κυρίως νόστιμες!

Ταλιατέλες με μπολονέζ γαλοπούλας

Υλικά:

300 γρ. παπαρδέλες

200 γρ. γαλοπούλα κομμένη σε κυβάκια

3 κουταλιές ελαιόλαδο

1 καρότο κομμένο σε μικρά κυβάκια

1 ματσάκι σέλερι

1 κρεμμύδι κομμένο

2 σκελίδε σκόρδο, λιωμένες

2 φύλλα δάφνης

πολτό τομάτας

1/4 της κούπας βασιλικός, ψιλοκομένος

1 κουταλιά ξύδι βαλσάμικο

τυρί παρμεζάνα, τριμμένο

αλάτι

μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση: Σε ένα τηγάνι ζεστάνετε μια κουταλιά λάδι και τσιγαρίστε την γαλοπούλα μέχρι να χρυσίσει. Μεταφέρετέ την σε ένα μπολ και προσθέστε στο τηγάνι το υπόλοιπο λάδι, τα καρότα, το σέλερι, το κρεμμύδι και το σκόρδο. Ψήστε μέχρι να μαλακώσουν και αλατοπιπερώστε. Προσθέστε την τομάτα και τη δάφνη μαγειρέψτε μέχρι να πάρει μια βράση. Μειώστε την ένταση της φωτιάς και σιγοβράστε για 20 λεπτά.

Στο μεταξύ βράστε τα ζυμαρικά στραγγίξτε τα και προσθέστε τον βασιλικό και το ξύδι στη σάλτσα. Ανακατέψτε τη σάλτσα με τις παπαρδέλες και σερβίρετε γαρνίροντας με την παρμεζάνα και λίγο βασιλικό!

Ζεστός τραχανάς με τυρί

Υλικά:

300 γρ. τραχανάς

300 ml φρέσκο γάλα

5 κουτ. σούπας γιαούρτι στραγγιστό

2 κουτ. σούπας ελαιόλαδο

200 γρ. φέτα κομμένη σε κυβάκια

αλάτι

πιπέρι

Εκτέλεση: Ζεστάνετε σε μέτρια φωτιά 1 λίτρο νερό μαζί με το γάλα. Όταν πάρει βράση, προσθέστε τον τραχανά ανακατεύοντας διαρκώς. Μαγειρέψτε, ανακατεύοντας πότε-πότε, μέχρι ο τραχανάς να φουσκώσει και να μαλακώσει και η σούπα να χυλώσει. Απομακρύνετε από τη φωτιά και μόλις σταματήσει ο βρασμός και πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία ενσωματώστε το γιαούρτι, ανακατεύοντας. Αλατοπιπερώστε.

Κλασική κολοκυθόπιτα

Yλικά:

1 κιλό κολοκυθάκια

5 αυγά χτυπημένα

300 γραμ. φέτα σε τρίμματα

1 φακελάκι τριμμένη φρυγανιά

2 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

2 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο

5-6 φρέσκα κρεμμυδάκια με τα φύλλα τους ψιλοκομμένα

1/4 φλ. ελαιόλαδο

αλάτι

πιπέρι

ελαιόλαδο

Εκτέλεση: Λαδώστε ελαφρά ένα µικρό ταψί και παπασπαλίστε το µε τη  µισή φρυγανιά. Αφού πλύνετε τα κολοκυθάκια, αφαιρέστε το κοτσάνι και τρίψτε τα σε χοντρό τρίφτη. Αλατίστε τα και αφήστε τα στο σουρωτήρι, για περίπου 15′. Στύψτε τα µε τα χέρια και βάλτε τα σε µπολ.

Προσθέστε τα αυγά, τα τυριά, την υπόλοιπη φρυγανιά, τον άνηθο και το δυόσµο, και τα φρέσκα κρεµµύδια. Απλώστε το µείγµα στο ταψί. Ραντίστε ε µε το ελαιόλαδο και ψήστε σε προθερµασµένο φούρνο στους 170οC στις αντιστάσεις για 40′-45′, µέχρι να ροδίσει ελαφρά η επιφάνεια.

Σαλάτα με ψητά λαχανικά και χαλούμι

Υλικά:

100γρ. κουκιά

225γρ. χαλούμι

2 κολοκυθάκια

3 πιπεριές πολύχρωμες

2 κρεμμύδια μικρά

1 μικρό ματσάκι σπαράγγια

200γρ. τομάτες cherry

2 κουταλιές λάδι

Για το Dressing

1 κ.σ.ταχίνι

2 κ.σ.ξύδι μπαλσάμικο

Χυμός από μισό πορτοκάλι

Λίγο λάδι

Αλάτι

Πιπέρι

Εκτέλεση: Βάλτε τα υλικά του dressing σε ένα βάζο, ανακινήστε καλά και αφήστε στην άκρη. Βράστε για 5 λεπτά τα κουκιά και αφού τα κρυώσετε σε δροσερό νερό καθαρίστε τα. Κόψτε το χαλούμι σε φέτες και καθαρίστε τα σπαράγγια. Έπειτα κόψτε σε λεπτές φέτες τα κολοκυθάκια. Βουτήξτε τα στο ελαιόλαδο και μετά ρίξτε αλάτι και πιπέρι. Ψήστε σε μέτριο φούρνο τα κολοκυθάκια, το χαλούμι και τα σπαράγγια μέχρι να χρυσίσουν. Αφήστε στην άκρη.

Κόψτε το κρεμμύδι σε δαχτυλίδια και τις τομάτες στη μέση και τοποθετήστε τα στο πιάτο με τα σπαράγγια, το χαλούμι και τα κολοκυθάκια! Ψιλοκόψτε τα μπαχαρικά και ρίξτε τα πάνω από το φαγητό. Ρίξτε λίγο από το dressing και απολαύστε!

Πίτσα Λαχανικών

Υλικά:

1 μελιτζάνα, κομμένη σε φέτες

4 κολοκυθάκια, κομμένα σε φέτες

12 λευκά μανιτάρια, κομμένα σε φέτες

1 καυτερή πιπεριά, κομμένη στα τέσσερα

4 πίτες για σουβλάκι

1/2 της κούπας πολτός τομάτας

1 κούπα τυρί cottage

Εκτέλεση: Ψήστε στο γκριλ τη μελιτζάνα, το κολοκυθάκι, την πιπεριά και όταν είναι έτοιμα κόψτε και την καυτερή πιπεριά σε φέτες. Απλώστε πάνω στις πίτες τομάτα και τα λαχανικά. Τοποθετήστε πάνω στις πίτες και τα λαχανικά ισομερώς το τυρί. Ψήστε για 10-15 λεπτά ή μέχρι οι πίτες να γίνουν τραγανές και το τυρί να αρχίσει να παίρνει χρώμα.