5 φανταστικά τραγούδια του Γιάννη Σπανού που κάθε παιδί πρέπει να γνωρίζει

Αμέτρητα είναι τα τραγούδια του Γιάννη Σπανού που αξίζει να γνωρίζουμε! Η δισκογραφία του από το 1965 και μετά περιλαμβάνει μουσικά διαμάντια, πολλά εκ των οποίων δεν είχαμε καν ιδέα ότι είναι δικά του.

Ο θάνατός του αφήνει σίγουρα ένα αναντικατάστατο κενό στο ελληνικό καλλιτεχνικό στερέωμα, όμως τα τραγούδια αποτελούν για τις επόμενες γενιές μεγάλη κληρονομιά την οποία εμείς οι γονείς οφείλουμε να τους αποκαλύψουμε.

Μια καλή αρχή, για τις πιο μικρές ηλικίες είναι τα παρακάτω τραγούδια, ανάμεσα στα οποία βέβαια ξεχωρίζει ο μοναδικός δίσκος του Μορμόλη. Είναι αυτά με τα οποία μεγαλώσαμε και εμείς, αυτά που όταν ακούμε τα παιδιά με χαρά σιγοτραγουδούν μαζί μας. Σίγουρα υπάρχουν πολλά ακόμα που θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται σε αυτή τη λίστα (ο κάθε γονιός έχει τα δικά του ακούσματα), ωστόσο εμείς κάναμε μια πρώτη επιλογή των αγαπημένων μας:

«Άσπρα Καράβια», Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης               

«Μαυρομαλλούσα κοπελιά», Καίτη Χωματά, Μιχάλης Βιολάρης          

«Επειδή σ’ αγαπώ», Μανώλης Μητσιάς

«Οδός Αριστοτέλους», Χάρις Αλεξίου

«Ο Μορμόλης»

Ειδική μνεία αξίζει στον «Μορμόλη», το σπουδαίο αυτό θεατρικό έργο του Ράινερ Χάχφελντ, που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά στην Ελλάδα στο θέατρο Αθηνά από την παιδική σκηνή του Γιάννη Φέρτη και της Ξένιας Καλογεροπούλου, την ταραχώδη χειμερινή περίοδο 1973-1974. Η μουσική και τα τραγούδια του έργου εκδόθηκαν σε δίσκο απ’ την εταιρία Μίνως Μάτσας και Υιός Α. Ε. το Πάσχα του 1974.

Ο «Μορμόλης» παίχτηκε σε μετάφραση Παναγιώτη Σκουφή, σκηνοθεσία Ξένιας Καλογεροπούλου, σκηνικά και κουστούμια Διονύση Φωτόπουλου, μουσική Γιάννη Σπανού, σε στίχους Εύας Κυριαζή και χορογραφίες Λεωνίδα ντε Πιαν. [πηγή:
Giannis81S, YouTube]

O «Μορμόλης», ο φανταστικός φίλος των παιδιών, που ξεφωνίζει ελεύθερα αυτά που δεν τολμούν να πουν οι μικροί στους μεγάλους, συνεχίζει να προσελκύει το ενδιαφέρον του θεατρόφιλου κοινού, κάθε ηλικίας. Απολαύστε τον, λοιπόν, για μία ακόμα θεατρική σεζόν στο Σύγχρονο Θέατρο.