Αρχική InfoKids 5 φράσεις να μην πεις πότε στα παιδιά σου την ώρα του φαγητού

5 φράσεις να μην πεις πότε στα παιδιά σου την ώρα του φαγητού

5 φράσεις να μην πεις πότε στα παιδιά σου την ώρα του φαγητού

Το τι λέτε στο παιδί σας για το φαγητό είναι το ίδιο σημαντικό με το τι του σερβίρετε. Τα μηνύματα που περνάτε στο παιδί σας για την ώρα του φαγητού, αλλά και το φαγητό μπορούν να επηρεάσουν βαθύτατα τις διατροφικές τους συνήθειες, αλλά και τη συμπεριφορά του απέναντι στο φαγητό.

Σιγουρευτείτε, λοιπόν, ότι «στέλνετε» τα σωστά μηνύματα προς το παιδί σας, αποφεύγοντας – όσο το δυνατόν περισσότερο μπορείτε – τις παρακάτω φράσεις.

«Θα φας γλυκό μόνο αν φας τα λαχανικά σου»

Πόσο οικεία σας ακούγεται η παραπάνω φράση; Πόσες φορές «εκβιάσαμε» τα παιδιά μας λέγοντας ότι μπορούν να φάνε γλυκό μόνο αν καταναλώσουν πρώτα ΌΛΟ τους το φαΐ; Σύμφωνα με τους ειδικούς αυτή δεν είναι και η καλύτερη μέθοδος για να ακολουθούμε, αφού κανένα είδος τροφής δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζεται ως βραβείο ή τιμωρία. Με αυτόν τον τρόπο το γλυκό ανάγεται σε κάτι το υπέροχο και τα λαχανικά σε… καταναγκαστικά έργα. Προσπαθήστε να μη συνδέεται το φαγητό με το γλυκό και να θέσετε από νωρίς τις σωστές βάσεις για αυτό το θέμα. Αν το παιδί σας αρνείται να φάει ό,τι του προσφέρετε επίμονα, μπορείτε να αλλάξετε την ώρα του γλυκού ή να την… μοιράσετε, να δίνετε, δηλαδή, λίγο γλυκό μετά το πρωινό και λίγο μετά το μεσημεριανό. Έτσι το παιδί θα έχει καταναλώσει πριν το φαγητό ένα κομμάτι του γλυκού που τόσο επιθυμεί και θα έχει να περιμένει και το επόμενο μετά το μεσημεριανό.

«Θα αδειάσεις όλο το πιάτο»

Τα υγιή παιδιά τρώνε όταν πεινάνε και σταματούν όταν χορταίνουν. Το ότι εμείς νομίζουμε ότι δεν χόρτασαν είναι το ζήτημα σε αυτό το σημείο. Τα παιδιά έχουν τα δικά τους εσωτερικά μηνύματα για το πόσο θα φάνε και εμείς δεν πρέπει να τα αναγκάζουμε να τρώνε πέρα από το σημείο κορεσμού. Το να διδάξουμε τα παιδιά μας να λειτουργούν με βάση τη πείνα τους και τον κορεσμό τους θα τα βοηθήσει να έχουν μια φυσιολογική σχέση με το φαγητό.

«Δεν θα σου αρέσει αυτό το φαγητό»

Ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι μια συγκεκριμένη γεύση δεν θα αρέσει στο παιδί σας, αφήστε το να δοκιμάσει εάν το ζητήσει. Είναι σημαντικό τα παιδιά να βλέπουν τους γονείς να είναι ανοιχτοί και να τα ενθαρρύνουν να δοκιμάζουν νέες γεύσεις. Άλλωστε, με αυτόν τον τρόπο μπορεί να ανακαλύψει κάτι που θα του αρέσει πολύ, αλλά και δεν θα διστάσει να δοκιμάσει κάτι που θα του προσφέρετε εσείς κάποια άλλη φορά.

«Εντάξει, θα σου φτιάξω κάτι άλλο»

Όταν σε μια οικογένεια, ένα παιδί αρνείται να φάει ένα συγκεκριμένο φαγητό, τότε η μαμά του -από την ανησυχία της να μην μείνει πεινασμένο, προτιμάει να του μαγειρέψει ένα εναλλακτικό γεύμα, το οποίο ξέρει ότι του αρέσει, κι ας μην περιέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που μπορεί να χρειάζεται. Τα παιδιά, έτσι, όμως, μαθαίνουν να τρώνε συγκεκριμένα φαγητά και δεν διευρύνουν τις διατροφικές τους επιλογές. Προσπαθήστε να συμπεριλαμβάνετε πάντα στο τραπέζι σας λαχανικά, γαλακτοκομικά και όλες τις ομάδες τροφών που χρειάζεται ένα παιδί να καταναλώνει, στολίζοντας τα πιάτα σας με αστείο τρόπο ή να τρίψετε και να κόψετε μέσα στο φαγητό του λαχανικά ή τροφές που δεν τρώει.

«Είσαι τόσο παράξενος με το φαγητό»

Όπως ήδη γνωρίζετε το να βάζουμε «ταμπέλες» στα παιδιά μας δεν είναι ό,τι καλύτερο για κανέναν τομέα της ζωής του. Όσο εσείς τονίζετε την «ιδιοτροπία» του απέναντι στο φαγητό εκείνο αφομοιώνει αυτόν τον χαρακτηρισμό και δεν τον αποβάλλει, διστάζει να δοκιμάσει νέες γεύσεις και αντιδρά έντονα όταν το πιέζετε να φάει κάτι.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter