Αρχική InfoKids Υγεία 5 ιατρικοί λόγοι που το παιδί σας είναι υπέρβαρο

5 ιατρικοί λόγοι που το παιδί σας είναι υπέρβαρο

5 ιατρικοί λόγοι που το παιδί σας είναι υπέρβαρο

Το αναμενόμενο είναι τα παιδιά να παίρνουν κιλά με σταθερό ρυθμό. Αντ 'αυτού,  οι απότομες μεταβολές στο βάρος που δεν συνοδεύονται από αντίστοιχη αύξηση στο ύψος είναι ένα γεγονός που πρέπει να κινητοποιήσει τους γονείς καθώς ενδεχομένως και να "κρύβεται" κάποιο ιατρικό ζήτημα πίσω από τα παραπανίσια κιλά του παιδιού.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 5 ιατρικές αιτίες που ενδεχομένως και να σχετίζονται άμεσα με το αυξημένο βάρος του παιδιού σας.

1. Έχει υποθυρεοειδισμό

O υποθυρεοειδισμός είναι μια συχνή ενδοκρινολογική διαταραχή κατά την οποία ο θυρεοειδής αδένας δεν παράγει τις ορμόνες του σε επαρκή για τον οργανισμό επίπεδα . Ένα παιδί με υπολειτουργία του θυρεοειδούς μπορεί να εμφανίσει μια σειρά από κλινικά συμπτώματα όπως κόπωση, αύξηση του σωματικού βάρους, δυσκοιλιότητα και καθυστέρηση της ανάπτυξης. Η γενετική προδιάθεση παίζει ρόλο και κάποια παιδιά κληρονομούν τη διαταραχή από τους γονείς τους.Η πλειοψηφία των παιδιών με υποθυρεοειδισμό - που λαμβάνουν συστηματικά τη φαρμακευτική τους αγωγή - μπορεί να επιτύχει φυσιολογική αύξηση και ανάπτυξη.

2. Έχει ευερέθιστο έντερο

Τα παιδιά που πάσχουν αποό ευερέθιστο έντερο είναι διαρκώς πρησμένα και φουσκωμένα στην περιοχή της κοιλιάς. Το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρουδεν είναι νόσος, είναι μία λειτουργική διαταραχή κατά την οποία το παχύ έντερο δε δουλεύει όπως θα έπρεπε. Η διάγνωση της σπαστικής κολίτιδας στα παιδιά είναι δύσκολη υπόθεση διότι περιλαμβάνει πολλές ενδοσκοπικές και ακτινολογικές εξετάσεις. Μέχρι σήμερα δεν υπάρχει κανένα  τεστ που να διαγιγνώσκει ή να αποκλείει το ευερέθιστο έντερο, και συνεπώς απαιτείται πρώτα να αποκλεισθεί άλλη σοβαρότερη οργανική αιτία που πιθανόν να προκαλεί τα συμπτώματα στα παιδιά.

3. Έχει το  Σύνδρομο Cushing

Η συνεχής αύξηση βάρους του παιδιού ενδέχεται να συνδέονται με το σύνδρομο Cushing. Πρόκειται για μια μορφή ενδοκρινοπάθειας που οφείλεται στην αυξημένη παραγωγή γλυκοκορτικοειδών (κορτιζολη) απο το φλοιό των επινεφριδίων (φυσική μορφή) ή στη μακροχρόνια χορήγηση συνθετικών γλυκοκορτικοειδων (σκευασμάτων – ιατρογενής μορφή). Η κορτιζόλη είναι μια ορμόνη που παράγεται στα επινεφρίδια και είναι ζωτικής σημασίας για τον οργανισμό. Ρυθμίζει τον μεταβολισμό, την καρδιαγγειακή λειτουργία, το ανοσολογικό σύστημα και βοηθά τον οργανισμό να ανταποκρίνεται στο στρες. Υπερβολικά υψηλά επίπεδα αυτής της ορμόνης στο σώμα, έχουν κυρίως αρνητικά αποτελέσματα για τον οργανισμό. Η παχυσαρκία είναι το πρωιμότερο και κυριότερο σημείο της νόσου. Η εικόνα είναι χαρακτηριστική, με κεντρική συσσώρευση λίπους στην κοιλιά και στον κορμό, ενώ τα άκρα παραμένουν λεπτά.

4.Έχει το σύνδρομο Prader Willi

Το σύνδρομο Prader-Willi (Ρ.W.) είναι μία νευρογενετική ανωμαλία, η οποία οφείλεται στην έλλειψη ή βλάβη ενός ή περισσοτέρων γονιδίων στο πατρικό αντίγραφο του 15q12.  Τα παιδιά με σύνδρομο Prader-Willi  έχουν μεγάλη ανάγκη για υστηματική παρακολούθησή, ώστε να ελέγχονται οι συνέπειες από την υπερφαγία και τις τυχόν εκρήξεις της συμπεριφοράς. Η θεραπεία που θα εξαλείψει ή θα διαχειριστεί το σύνολο των συμπτωμάτων που σχετίζονται με τη διαταραχή, δεν υπάρχει ακόμη. Υπάρχουν, ωστόσο, διάφορες αγωγές και θεραπείες που μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση ή ακόμη και στην εξάλειψη ορισμένων συμπτωμάτων.

5. Παιδικός Διαβήτης

Ο Σακχαρώδης Διαβήτης (ΣΔ) τύπου 2  αποτελεί τη σύγχρονη μάστιγα της εποχής μας. Η εξέλιξη της παχυσαρκίας σε ΣΔ τύπου 2 στα παιδιά ξεκινάει συνήθως με οριακά αυξημένα νηστικά σάκχαρα ή ελαττωμένη ανοχή στη γλυκόζη, αρκετά χρόνια πριν εκδηλωθεί ο ΣΔ. Πρόκειται κυρίως για παιδιά που γεννήθηκαν υπέρβαρα (άνω των 4.000 γρ.) από υπέρβαρη μητέρα που παρουσίασε διαβήτη εγκυμοσύνης, ή γεννήθηκαν φυσιολογικά (κάτω από 4.000 γρ.), αλλά πήραν πολλά κιλά στην εφηβεία και έχουν βεβαρημένο οικογενειακό ιστορικό (γονείς, παππούδες, γιαγιάδες) με ΣΔ τύπου 2 ή/και παχυσαρκία. Οι φυσιολογικές τιμές του νηστικού σακχάρου στα παιδιά και τους ενήλικες είναι <100mg/dl και της Α1c<6%. Άτομα που έχουν τιμές σακχάρου από 100-125mg/dl θεωρούνται ότι έχουν «διαταραγμένη γλυκόζη νηστείας» και, όταν υποβάλλονται σε καμπύλη σακχάρου και σε 2 ώρες μετά από τη λήψη 75 γρ. γλυκόζης έχουν τιμές σακχάρου >140mg/dl, τότε θεωρούνται ότι έχουν «διαταραγμένη ανοχή στη γλυκόζη». Και στις δύο περιπτώσεις θεωρούμε ότι το άτομο έχει προδιαβήτη, ο οποίος, αν δεν αντιμετωπιστεί με προληπτικά μέτρα, όπως είναι η απώλεια βάρους με άσκηση και σωστή υγιεινοδιαιτητική αγωγή, θα εξελιχθεί σε ΣΔ τύπου 2.

Πώς πρέπει να διαχειριστούμε το περιττό βάρος του παιδιού μας

Δεν θα πρέπει να προτρέπουμε υπέρβαρα παιδιά ή υπέρβαρους έφηβους στην απώλεια βάρους , αλλά στο να μην αυξήσουν το βάρος. Τα παιδιά επειδή βρίσκονται στην ανάπτυξη μπορούν με την υιοθέτηση υγιεινής συμπεριφοράς(συνήθειες) όπως είναι η φυσική άσκηση και η ισσοροπημένη διατροφή να αποκτήσουν το φυσιολογικό τους βάρος. Οπότε θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αλλάξουμε τις συνήθειες και τις συμπεριφορές τους, οι οποίες αποτελούν ένα από τους σημαντικότερους παράγοντες για την αύξηση του βάρος.
Για παιδιά ή εφήβους που έχουν παχυσαρκία ή είναι ελλιποβαρής θα ήταν καλύτερο να συμβουλευτείτε το ιατρό σας ή κάποιο διαιτολόγο.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter