5 ιδέες για να κάνετε τα φετινά Χριστούγεννα των παιδιών σας ξεχωριστά!

Η περίοδος των Χριστουγέννων είναι μαγική για όλα τα παιδάκια. Όλοι οι δρόμοι είναι στολισμένοι με φωτάκια, χριστουγεννιάτικα δέντρα και σε κάθε σπίτι δεν λείπουν τα δώρα και τα γλυκά. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί είναι γιορτινή και αναμφισβήτητα είναι οι πιο αγαπημένες ημέρες όλων των παιδιών!

Ο κ. Στέλιος Μαντούδης, Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής, εξηγεί ότι οι γονείς παίζουν σημαντικό ρόλο στο να μείνουν αξέχαστα τα Χριστούγεννα στις ζωές των παιδιών και παρακάτω παραθέτει ξεχωριστές ιδέες και τρόπους για να το επιτύχουν

Διοργανώστε βραδιά παιχνιδιών

Μέσα στις γιορτές διοργανώστε μια οικογενειακή συγκέντρωση, καλώντας κοντινούς σας φίλους με τα παιδιά τους και αφιερώστε την στο παιχνίδι! Μαζευτείτε γύρω από το τζάκι, αν υπάρχει, ή καθίστε κάτω στο χαλί και παίξτε παιχνίδια όπως η παντομίμα, επιτραπέζια κλπ. Ενσωματώστε χριστουγεννιάτικες παραλλαγές π.χ. στην παντομίμα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τίτλους από χριστουγεννιάτικες ταινίες, βιβλία κλπ.

Φτιάξτε Χριστουγεννιάτικες κατασκευές

Δημιουργήστε μαζί με το παιδί σας το στολίδι που θα μπει στην κορυφή του δέντρου! Καθιερώστε το σαν έθιμο να φτιάχνει κάθε χρόνο το αστέρι ή το αγγελάκι που θα βάλετε στην κορυφή. Αγοράστε όλα τα απαραίτητα υλικά και φτιάξτε στολίδια και χριστουγεννιάτικες κάρτες. Γράψτε μέσα ευχές για τα αγαπημένα σας πρόσωπα και βάλτε τες κάτω από το δέντρο.

Διατηρήστε ζωντανό τον μύθο του Άγιου Βασίλη

Ενισχύστε την ύπαρξη του Άγιου Βασίλη για να δημιουργήσετε μια παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Είναι σημαντικό να διατηρείτε ζωντανή την παιδικότητα και την φαντασία του μικρού παιδιού. Με αυτό τον τρόπο ενισχύετε την ψυχοσύνθεσή του και προσφέρετε μία ευρύτητα στο αναπάντεχο και το καλοπροαίρετο με τελετουργίες όπως: Ζητήστε από το παιδί να τοποθετήσει ένα μπολ με μπισκοτάκια και ένα ποτήρι γάλα στο σαλόνι την παραμονή των Χριστουγέννων και εξηγήστε του ότι τα αφήνετε για να τα βρει ο Άγιος Βασίλης. Με αυτό τον τρόπο συμμετέχει το ίδιο μέσα στον μύθο. Μπορείτε να σηκωθείτε την επόμενη ημέρα νωρίς και να αδειάσετε το περιεχόμενο.

Μάθετε τραγουδάκια

Μάθετε στο παιδί σας Χριστουγεννιάτικα τραγουδάκια και ζητήστε του να τα τραγουδήσει όταν θα έχετε μαζευτεί όλη η οικογένεια. Επιβραβεύστε και ενθουσιαστείτε με τις μουσικές του ικανότητες!

Δωρίστε ρούχα και φαγητά

Μιλήστε στο παιδί σας για το πνεύμα των Χριστουγέννων και για την αλληλεγγύη. Παράλληλα με το εορταστικό πνεύμα μπορούμε να μιλήσουμε στο παιδί και για δύσκολες καταστάσεις που υπάρχουν στη ζωή, όπως τα παιδιά που δεν έχουν παιχνίδια, ρούχα κλπ. Φτιάξτε μαζί με το παιδί σας κουλουράκια ή διαλέξτε κάποια ρούχα που δεν του κάνουν και δώστε τα σε μια οικογένεια που έχει ανάγκη.