Αρχική InfoMommy Υγεία 5 λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σας

5 λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σας

5 λόγοι που μπορεί να επηρεάσουν τον κύκλο σας

Οι διαταραχές του κύκλου είναι ένα φαινόμενο που απασχολεί πολλές γυναίκες παγκοσμίως. Ακόμα όμως και για εκέινες που δεν αντιμετωπίζουν έντονα προβλήματα με την περιοδό τους έχουν υπάρξει ή θα υπάρξουν φορές που κάτι δεν θα είναι όπως πάντα.
Εμείς σας παρουσιάζουμε πέντε λόγους που σχετίζονται με τις καθημερινές μας συνήθειες και δεν θα πιστεύετε ότι συμβάλλουν στα σκαμπανεβάσματα του κύκλου σας.

  1. Ο πρώτος και ο πιο βασικός λόγος είναι το άγχος, όταν είμαστε αγχωμένες η κορτιζόλη -ορμόνη του στρες- αυξάνεται στον οργανισμό μας και ενώ μας βοηθάει ν’ αντιμετωπίζουμε τα έντονα συμπτώματα του άγχους, υπάρχει περίπτωση να επηρεάζει και τον εμμηνοροϊκό κύκλο. Τα μεγάλα επίπεδα στρες μπορεί να προκαλέσουν «αργοπορίες» ή «βιασύνες» στον κύκλο μας ή να επηρεάσουν την ωορρηξία μας.
  2. Ο επόμενος λόγος έχει να κάνει με τα αεροπλάνα. Ναι! Τα αεροπλάνα. Έχει παρατηρηθεί πως τα μακρινά αεροπορικά ταξίδια επηρεάζουν τον κικάρδιο ρυθμό. Ο κικάρδιος ρυθμός ευθύνεται για τον κύκλο του ύπνου μας και για την έκκριση των ορμονών. Τυπικά, λειτουργεί σε μια εικοσιτετράωρη βάση και επηρεάζεται από τις εναλλαγές φωτός και σκότους του περιβάλλοντός μας. Οι εικοσιτετράωρες πτήσεις και η αλλαγή της ζώνης ώρας επηρεάζουν τον κικάρδιο ρυθμό και κατά συνέπεια και τις εμμηνοροϊκές εκκρίσεις. Διαταραχές στην έμμηνο ρήση έχουν παρατηρηθεί και σε γυναίκες που δουλεύουν σε νυχταρινές βάρδιες, σαν αποτέλεσμα της ελλιπούς εκθεσής τους στο φως.
  3. Μια επιπλέον κακή επιρροή για την περίοδό μας είναι η συνεχής κατανάλωση αλκοόλ.Έρευνες έχουν δείξει πως η κατανάλωση πάνω από δέκα αλκοολούχων ποτών ανά βδομάδα οδηγεί σε διαταραχές του κύκλου μας και επηρεάζει τις ορμόνες που συνδέονται με την αναπαραγωγή.
  4. Μια ακόμη ανθιυγιεινή συνήθεια, το κάπνισμα, παίζει κι αυτή το ρόλο της στην ομαλή λειτουργία του κύκλου μας. Έρευνα που διεξήχθη στο πανεπιστήμιο της Μασαχουσέτης απέδειξε ότι οι γυναίκες που καπνίζουν έχουν περισσότερες πιθανότητες να υποφέρουν από προεμμηνοροϊκό σύνδρομο – σύνολο σωματικών και ψυχολογικών συμπτωμάτων που σχετίζονται με τον έμμηνο κύκλο. Και αυτό γιατί η νικοτίνη εμποδίζει το οξυγόνο να κυκλοφορήσει σωστά στον οργανισμό, ιδιαίτερα στην πυελική περιοχή, οπότε οι γυναίκες που συνηθίζουν να καπνίζουν ενδέχεται να πονούν περισσότερο και να υποφέρουν πιο έντονα προεμμηνοροϊκά συμπτώματα.
  5. Το λίγο ή το υπερβολικό βάρος επηρεάζουν την περίοδό μας και τη γονιμότητά μας. Οι γυναίκες που ζυγίζουν λιγότερα κιλά από όσο πρέπει ενδεχομένως να έχουν ασταθή κύκλό. Μάλιστα, τα πολύ χαμηλά επίπεδα κορτιζόλης που διαθέτουν επηρεάζουν αρνητικά και το αναπαραγωγικό τους σύστημα. Αντίθετά, οι γυναίκες με παραπάνω κιλά παράγουν περισσότερη ινσουλίνη, ορμόνη που επηρεάζει άμεσα τις ωοθήκες και για το λόγο αυτό έχουν κύκλους μεγαλύτερης διάρκειας.

Αν παρατηρήσετε κάποια δυσλειτουργία στον κύκλο σας που διαρκεί κάτω από δυο μήνες, τότε ίσως δεν είναι κάτι ανησυχητικό. Ωστόσο, σε κάθε περίπτωση, είτε αντιμετωπίζετε έιτε όχι διαταραχές με τον κύκλο σας, καλό θα είναι να επισκέπτεστε το γυναικολόγο σας μια φορά το χρόνο και αν κάποια από τις παραπάνω (εκτός των ταξιδίων) συνήθειες σας ακολουθούν να τις μειώσετε όσο γίνεται περισσότερο!


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.