5 πράγματα που ο γιατρός σου δεν θέλει να κάνεις το καλοκαίρι αν είσαι έγκυος

Το καλοκαίρι είναι εποχή ανεμελιάς, βόλτας, ταξιδιών, πάρτι και φυσικά διακοπών. Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά αν είστε έγκυος στη διάρκεια του καλοκαιριού τότε χρειάζεται να είστε λιγάκι… πιο προσεκτικές!

Η υγρασία, ο ήλιος, η ζέστη, οι καλοκαιρινές βόλτες και οι εξορμήσεις μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τις εγκύους και τα μωρά τους.

Βέβαια, το ότι είστε έγκυες το καλοκαίρι δεν σημαίνει ότι θα πρέπει να αποφύγετε όλα τα υπέροχα που μπορούν να συμβούν. Διαβάστε παρακάτω 5 πράγματα που είναι δυνητικά επικίνδυνα για μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα το καλοκαίρι και προσπαθήστε να είστε όσο γίνεται καλύτερα προετοιμασένη.

Βόλτα στην παραλία

Είναι αυτό που όλοι ζητάμε κάθε καλοκαίρι. Όταν η θερμοκρασία χτυπά κόκκινο η θάλασσα φαντάζει όαση. Τα νερά που δεν είναι καθαρά, ωστόσο, μπορεί να προκαλέσουν λοιμώξεις και μολύνσεις στον οργανισμό γεγονός που μπορεί να προκαλέσει μεγάλη ταλαιπωρία στην εγκυμονούσα και να θέσει σε κίνδυνο το μωράκι της. Προσπαθήστε πριν την βόλτα σας στην παραλία να έχετε λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις και επιλέξτε μία αποδεδειγμένα καθαρή παραλία.

Ηλιοθεραπεία

Σε όλες μας αρέσει η μαυρισμένη επιδερμίδα και το καλοκαίρι είναι η κατάλληλη περίοδος για να την αποκτήσουμε.

Ωστόσο, στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μας το δέρμα μας είναι πιο ευαίσθητο, λόγω των αυξημένων ορμονών. Ο κίνδυνος ηλιακού εγκαύματος, λοιπόν, είναι μεγαλύτερος από ό,τι συνήθως. Προσέξτε πολύ πότε επισκέπτεστε παραλίες και πισίνες και αποφύγετε τις ώρες που ο ήλιος είναι πολύ δυνατός.

Αφυδάτωση

Το καλοκαίρι δεν έχει να κάνει μόνο με τη θάλασσα και την ηλιοθεραπεία. Η υπερβολική ζέστη των καλοκαιρινών μηνών μπορεί εύκολα να οδηγήσει σε αφυδάτωση ή υπερθερμία, καταστάσεις που επηρεάζουν αρνητικά και το μωράκι σας. Να θυμάστε να ενυδατώνετε πολύ συχνά τον οργανισμό σας και να  μην κυκλοφορείτε τις ώρες που η ζέστη βρίσκεται στα ύψη.

Έντονη γυμναστική

Το να ασκείται κάποιος είναι πάντα θετικό και η γυμναστική έχει θετικά αποτελέσματα και στη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Η υπερβολική και έντονη άσκηση, όμως, σε μία έγκυο, ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες δεν συνιστάται συχνά και αυτό γιατί ο κίνδυνος αφυδάτωσης είναι εντονότερος. Επιλέξτε τρόπους άσκησης όπως το κολύμπι ή το περπάτημα που δεν είναι πολύ κουραστικοί ή δεν απαιτούν έντονη κίνηση από εσάς.

Δουλειές του σπιτιού

Είτε είναι χειμώνας είτε καλοκαίρι μερικές δουλειές στο σπίτι πρέπει να γίνουν. Και ενώ μπορείτε να τις κάνετε όλες, θα ήταν προτιμότερο –ιδιαιτέρως το καλοκαίρι – να αποφεύγετε τις πολύ βαριές δουλειές.

Κατά τους καλοκαιρινούς μήνες ιδρώνουμε και ζεσταινόμαστε πολύ πιο εύκολα, με αποτέλεσμα να κουραζόμαστε και ευκολότερα. Έτσι, αφήστε για κάποιον άλλον το καθάρισμα του μπαλκονιού ή το πλύσιμο των χαλιών για το δικό σας καλό και του μωρού σας.

Σε κάθε περίπτωση πριν αποφασίσετε να κάνετε οτιδήποτε συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να ξέρετε ακριβώς τι πρέπει και τι όχι να προσέχετε.