Αρχική Σχολή Γονέων 5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα

5 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν το παιδί σας λέει ψέματα

Πριν λίγες μέρες καθώς έπαιρνα την κόρη μου από τον παιδικό σταθμό, η δασκάλα της, λιγάκι ντροπιασμένη και προφανώς αμήχανη, μου έδωσε τα συλλυπητήριά της, επειδή έμαθε ότι η πεθερά μου δεν ζούσε.

Ένιωσα τόσο άσχημα και χωρίς να το δείξω της εξήγησα, ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Όταν γυρίσαμε στο σπίτι ρώτησα την κόρη γιατί το είπε και εκείνη απλώς σήκωσε τους ώμους.

Τα ψέματα υπάρχουν στην ζωή μας, άρα και στη ζωή των παιδιών μας. Το να τα απαγορεύσουμε είναι λιγάκι δύσκολο, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε μερικές συμβουλές από ειδικούς για το τι μπορούμε να κάνουμε όταν τα παιδιά μας γίνονται μικροί "Πινόκιο".

Τι μας λένε, λοιπόν;

 1. Να είμαστε περήφανοι
  Έρευνες έχουν δείξει, ότι τα ψέματα είναι δείγμα δημιουργικότητας και εξυπνάδας. Οπότε την επόμενη φορά που το παιδί σας θα φτιάξει με το μυαλό του μια ιστορία, μην του θυμώσετε αμέσως.
 2. Να βρούμε την πηγή τους
  Μεγαλώνοντας τα παιδιά δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν την πραγματικότητα από την φαντασία. Αντιλαμβάνεστε, λοιπόν, ότι οι πιο παράξενες και λιγότερο αληθοφανείς σκέψεις είναι φυσιολογικές. Οπότε όταν ο μικρός σας πει, ότι βούτηξε με δύναμη στην μεγάλη πισίνα στο κολυμβητήριο, ενώ εσείς ξέρετε πως ακόμα κολυμπά με τη σανίδα, σκεφτείτε απλώς, ότι οραματίζεται την επερχόμενη επιτυχία της και συγκρατήστε την ανάγκη σας να τον επαναφέρετε στην πραγματικότητα!
 3. Να δείξουμε συμπόνια
  Αν το παιδί σας λέει ψέματα επειδή φοβάται την αντίδρασή σας, τότε θα πρέπει να δημιουργήσετε μια ασφαλή και καθόλου επικριτική απάντηση, συμβουλεύουν ειδικοί. Μπορείτε να πείτε, για παράδειγμα: «Ακούω πως δεν χτύπησες τον αδερφό σου, αλλά φαίνεται ότι είναι χτυπημένος. Σε παρακαλώ όταν νιώθεις την ανάγκη να χτυπήσεις κάποιον, να με ενημερώνεις για να μπορώ να σε κρατάω ασφαλή».
 4. Να είμαστε θετικοί
  Σε καταστάσεις που μπορεί να εγκυμονούν κινδύνους, αντί να τιμωρήσετε το παιδί εξηγήστε, ότι δεν θα θυμώσετε μαζί του. Απλώς προσπαθείτε να καταλάβετε την αλήθεια. Αν για παράδειγμα φοβάστε, ότι το παιδί έχει ίσως καταπιεί ένα μικρό παιχνίδι, τότε πείτε: «Δεν θα θυμώσω μαζί σου, αν μου πεις τι συνέβη. Θέλω μόνο να καταλάβω. Μάλιστα, θα είμαι περήφανη αν μου πεις τι πραγματικά συνέβη!».
 5. Να ηρεμήσουμε
  Σας είπε πως βούρτσισε τα δόντια του, ενώ είναι φανερό ότι δεν το έκανε; Αντί να εκνευριστείτε με το ψέμα του και να θυμώσετε πείτε: «Ήσουν στο μπάνιο για πολύ λίγη ώρα. Νομίζω πως τα δοντάκια σου θέλουν λίγο βούρτσισμα ακόμα. Ας πάμε μέσα μαζί να τα καθαρίσουμε λεπτομερώς».

Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter