Αρχική InfoBaby Τοκετός 5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις μαμάδες με επιλόχειο κατάθλιψη

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις μαμάδες με επιλόχειο κατάθλιψη

5 πράγματα που πρέπει να ξέρετε για τις μαμάδες με επιλόχειο κατάθλιψη

Αφού μία γυναίκα φέρει στον κόσμο το μωράκι της γιατροί, μαίες και συγγενείς συμβουλεύουν εκείνη και το σύντροφό της για την επιλόχειο κατάθλιψη. Παρ’ όλες τις συμβουλές και τις παραινέσεις, όμως, είναι πολύ πιθανό μία γυναίκα να βιώσει την επιλόχειο κατάθλιψη.

Μία μαμά, η οποία έζησε τις δυσκολίες που προκαλεί η επιλόχειος κατάθλιψη – ενώ η ίδια πίστευε ότι κάτι τέτοιο δεν θα της συμβεί ποτέ – μοιράζεται με τους μπαμπάδες και τους συγγενείς των νέων μαμάδων 5 πράγματα που δεν πρέπει να ξεχνούν αν η σύντροφός τους υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη.

Αγαπά το μωρό όσο τίποτα άλλο

Ακόμα και δεν το δείχνει όπως εσείς θα θέλατε, εκείνη το λατρεύει. Μπορεί να μην το αγκαλιάζει διαρκώς και να κλαίει συχνά όταν το βλέπει. Να μοιάζει αδιάφορη ή και απόμακρη απέναντί του, αλλά σκεφτείτε ότι όσο δύσκολο είναι για εσάς να καταλάβετε την αγάπη της τόσο δύσκολο είναι και για εκείνη να κατανοήσει τι ακριβώς συμβαίνει και πώς γίνεται να αγαπά έναν άλλο άνθρωπο τόσο πολύ. Νιώθει μπερδεμένη και ένοχη, αφού η απεριόριστη αγάπη της έρχεται σε αντίθεση με τα συναισθήματα αποστροφής που - ίσως - της δημιουργεί το μωράκι της.

Δεν μπορεί απλώς να το ξεπεράσει

Είναι άρρωστη. Με απλά και ξεκάθαρα λόγια. Όπως ακριβώς θα χρειαζόταν θεραπεία και χρόνο για να ξεπεράσει τη γρίπη έτσι ακριβώς πρέπει να κάνει και με την επιλόχειο κατάθλιψη. Χρειάζεται στήριξη, υπομονή, φροντίδα και σε μερικές περιπτώσεις και ιατρική βοήθεια. Το πιο εύκολο πράγμα είναι να ακούσει «Κοίτα τι θετική πλευρά. Θα μπορούσες να είσαι τόσο ευτυχισμένη!» και αν μπορούσε θα το έκανε. Δεν είναι, όμως, στο χέρι της. Το μυαλό της και η ψυχολογία της χρειάζονται χρόνο για να επανέλθουν…

Αυτά που την απασχολούν της μοιάζουν… «βουνά»

Πολλές μαμάδες με επιλόχειο κατάθλιψη ενοχλούνται και από τα πιο απλά πράγματα. Για παράδειγμα, τον ήχο που κάνουν οι διακόπτες για το φως όταν ανοιγοκλείνουν. Ή τον θόρυβο που προκαλεί ο άντρας τους όταν αλλάζει ρούχα. Εκείνη τη στιγμή όλα αυτά τους μοιάζουν πολύ αληθινά και πολύ δύσκολα να ξεπεραστούν. Νευριάζουν και θυμώνουν με το σύντροφό τους. Θεωρούν ότι δεν σέβεται εκείνες και το μωρό τους και αντιλαμβάνονται πόσο υπερβολικές ήταν μόνο όταν έχουν πια ξεπεράσει το πρόβλημα.

Θέλει να γίνει καλά περισσότερο από όλους

Δεν της αρέσει καθόλου που βρίσκεται σε αυτή την κατάσταση. Νιώθει πολύ άσχημα που δεν είναι ο εαυτός της και θέλει να βγει από αυτή την θέση όσο γίνεται πιο γρήγορα. Η αδυναμία, η απάθεια, η αδιαφορία που νιώθει τη «σκοτώνουν» και χάνει κάθε πίστη στον εαυτό της. Θυμίστε της εσύ πόσο σημαντική και ξεχωριστή είναι. Στην αρχή δεν θα σας πιστέψει, αλλά τα λόγια σας θα μείνουν στο μυαλό της και θα έχουν θετικά αποτελέσματα.

Ξέρει ότι είναι και για σας δύσκολο

Είναι απόλυτα φυσιολογικό να χρειάζεστε και εσείς ένα διάλειμμα, γι’ αυτό να είστε ευγενικοί με τη μαμά που υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη, αλλά να είστε και ευγενικοί με τον εαυτό σας. Φροντίστε και εσάς, γιατί το να προσπαθείτε να κάνετε κάποιον άλλο να νιώσει καλά για πολύ καιρό είναι εξουθενωτικό. Απλώς μην της το πείτε πρόσωπο με πρόσωπο. Το ξέρει ήδη. Αφήστε τη να βρεθεί με τις φίλες της, δεχθείτε επισκέψεις στο σπίτι και κάντε και εσείς πράγματα για τον εαυτό σας. Είναι απολύτως αποδεκτό και φυσιολογικό…

Πηγή: scarymommy.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter