5 σκληρές αλήθειες που κάθε μπαμπάς αγοριού πρέπει να γνωρίζει

Υπάρχουν φορές στις μέρες μας που φαίνεται δυσκολότερο από παλιότερα χρόνια να μεγαλώνεις αγόρια. Και, αν βασιστούμε σε έρευνες, αυτό ίσως να ισχύει, αφού πολλές διαπιστώνουν ότι τα αγόρια σήμερα αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις με την μάθηση, ενώ οι υψηλοί δείκτες κατάθλιψης και αυτοκτονιών δείχνουν ότι παλεύουν και για την ψυχική τους υγεία.

Μερικές από τις παραπάνω δυσκολίες μπορεί να συνδεθούν με την τεχνολογία ή και την βιολογία. Αλλά οι περισσότερες αποδίδονται στον τρόπο που μεγάλωναν μέχρι τώρα τα αγόρια και, κυρίως, στον τρόπο που τα αντιμετώπιζαν οι μπαμπάδες τους.

Οι μπαμπάδες πρέπει να καταλάβουν ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα ένα παιδί απαιτούν περισσότερη φυσική και ψυχολογική παρουσία. Και αυτή είναι μία μόνο από τις πολλές αλήθειες που πρέπει να παραδεχτεί και να καταλάβει ένας μπαμπάς που μεγαλώνει αγόρια. Ποιες είναι οι υπόλοιπες;

Τα αγόρια κλαίνε κι αυτό δεν είναι κακό

Τα αγόρια και κατ’ επέκταση οι άντρες δέχονται εδώ και πολλά χρόνια κριτική αν δακρύζουν, κλαίνε ή εκφράζουν την λύπη τους. Στην πραγματικότητα, όμως, τα αγόρια κλαίνε και τα δάκρυά τους είναι και σημαντικά και απαραίτητα. Όταν αρνούμαστε στα αγόρια να κλάψουν και τους λέμε ότι «κάνουν σαν κοριτσάκια», τότε δεν τους αφήνουμε παρά την επιλογή να είναι θυμωμένα.

Οι μπαμπάδες χρειάζεται να βοηθήσουν τα παιδιά τους να καταλάβουν ότι το κλάμα δεν είναι ντροπή. Επίσης, συναισθήματα όπως τρυφερότητα και έκφραση φροντίδας δεν είναι αποκλειστικό δικαίωμα των κοριτσιών. Αν τα αγόρια αναγνωρίζουν και να εκφράζουν  σωστά αυτά τα συναισθήματα θα αναπτύξουν συναισθηματική νοημοσύνη, η οποία είναι απαραίτητα για να πετύχουν ως ενήλικες.

Η οπτική του κόσμου εξαρτάται από τον μπαμπά

Τα αγόρια θαυμάζουν και έχουν ως πρότυπο τον πατέρα τους. Ψάχνουν σε αυτόν στοιχεία για το πώς να αντιμετωπίζουν και να βλέπουν τον κόσμο. Γι’ αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να προσέχουν τι λένε μπροστά στα παιδιά τους, και ειδικά τα αγόρια. Αν για παράδειγμα ένας μπαμπάς μειώνει και προσβάλλει τις γυναίκες, τότε είναι πολύ πιθανό να κάνει και ο γιος του το ίδιο αργότερα.

Βοηθήστε τους γιους σας να είναι συμπονετικοί. Κι αυτό θα το πετύχετε μόνο αν αντιμετωπίζετε με υπομονή, ανοχή, σεβασμό και συμπόνια τους άλλους. Χωρίς φυσικά αυτό να σημαίνει ότι θα ανέχεστε κάθε υπερβολική ή  προσβλητική συμπεριφορά απέναντί σας. Το να συγκρατείτε, όμως, τα νεύρα και τον θυμό σας και να αντιδράτε με βάση τη λογική και τον σεβασμό προς τον άλλο, θα δώσει ένα πολύ καλό μάθημα στα αγόρια σας.

Οι μπαμπάδες πρέπει να μιλούν με τους γιους τους

«Οι άντρες δεν μιλούν πολύ», λέμε συχνά, αλλά αυτό δεν είναι και πολύ καλό… Είναι σημαντικό να εκφράζουν και οι άντρες όσα νιώθουν και να μπορούν να ακούσουν τους άλλους όταν το κάνουν. Άλλωστε η συναισθηματική νοημοσύνη είναι ένα από τα πιο σημαντικά ζητούμενα σήμερα και στον επαγγελματικό κόσμο.

Τα αγόρια, όμως, δεν θα καταφέρουν ποτέ να έρθουν κοντά με τα συναισθήματά τους αν δεν έχουν τον χώρο να μιλήσουν για αυτά. Και ποιος είναι ο καλύτερος και πιο κοντινός άνθρωπος για να το κάνουν; Ο μπαμπάς τους! Οι μπαμπάδες μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους μιλώντας για τα δικά τους συναισθήματα ή και τα συναισθήματα άλλων. Αυτό είναι το «κλειδί» για να μεγαλώσετε παιδιά με ανεπτυγμένη συναισθηματική νοημοσύνη…

Η νίκη δεν είναι το παν

Είναι πολύ σύνηθες οι μπαμπάδες να θέλουν να μεγαλώσουν γιους νικητές. Όταν όμως αυτό είναι το μόνο ζητούμενο τότε το άγχος και το στρες τόσο των μπαμπάδων όσο και των γιων τους μεγαλώνει και η σχέση τους… πλήττεται.

Το πρόβλημα είναι ότι με αυτόν τον τρόπο τα αγόρια θα νομίζουν πως οι μπαμπάδες τους τα αγαπούν μόνο όταν εκείνα κερδίζουν. Θα αγαπούν, δηλαδή, μόνο την επιτυχία τους και αυτό είναι κάτι που τα παιδιά δεν μπορούν να ελέγξουν.

Είναι πολύ καλύτερο για τους μπαμπάδες να εστιάσουν την περηφάνια τους στην αφοσίωση του παιδιού τους, την αποφασιστικότητα του, την προσπάθειά του, ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα. Είναι επίσης πολύ σημαντικό οι μπαμπάδες να διδάξουν τους γιους τους ότι η αποτυχία είναι ευκαιρία για να μάθουμε και να βελτιωθούμε.

Οι φιλίες είναι σημαντικές

Τα αγόρια αναπτύσσουν βαθιές και γεμάτες αγάπη φιλίες, οι οποίες μπορεί και εξ’ αιτίας κοινωνικών στερεοτύπων να δοκιμαστούν, με αποτέλεσμα τα ποσοστά μοναξιάς στους νεαρούς άντρες να αυξάνεται διαρκώς.

Οι μπαμπάδες μπορούν να μιλούν στους γιους τους για τις φιλικές σχέσεις και να δείχνουν με το παράδειγμά τους τι κάνει ένας καλός φίλος. Μπορούν επίσης να διοργανώνουν περισσότερες συναντήσεις για παιχνίδι ή sleepovers και παιχνίδια γεμάτα περιπέτεια, για να κρατήσουν τους φιλικούς δεσμούς των γιων τους δυνατούς.