Αρχική Σχολή Γονέων 5 tips για να βοηθήσετε το παιδί να μη βρέχει το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας

5 tips για να βοηθήσετε το παιδί να μη βρέχει το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας

5 tips για να βοηθήσετε το παιδί να μη βρέχει το κρεβάτι κατά τη διάρκεια της νύχτας

Η νυχτερινή ενούρηση μπορεί να είναι ένα ενοχλητικό ζήτημα μεταξύ των παιδιών, αλλά είναι στην πραγματικότητα πολύ συνηθισμένο φαινόμενο. Πρόκειται για την ακούσια ούρηση μετά την ηλικία των 5 ή 6 ετών και σύμφωνα με την κλινική Mayo, το 15% των παιδιών εξακολουθεί να βρέχει το κρεβάτι μέχρι την ηλικία των 5 ετών, αλλά λιγότερο από το 5% των παιδιών το κάνουν στην ηλικία 8-11 ετών. Επίσης, τα αγόρια βρέχουν πιο συχνά το κρεβάτι τους από τα κορίτσια. Αν και τα περισσότερα παιδιά ξεπερνούν τελικά αυτή τη φάση, παρακάτω θα δείτε 5 λύσεις για να βοηθήσετε το παιδί σας να παραμείνει στεγνό καθόλη τη διάρκεια της νύχτας.

Αποφύγετε την τιμωρία
Το να θυμώνετε με το μικρό σας και να το τιμωρείτε επειδή έβρεξε το κρεβάτι του, θα το επιβαρύνει ψυχολογικά και θα κάνει το πρόβλημα χειρότερο. Είναι δύσκολο να σταματήσετε το παιδί από το να βρέχει το κρεβάτι και δεν πρέπει να ανησυχείτε γι αυτό, αν το παιδί ζητά τη βοήθειά σας. Αντί να το κάνετε μεγάλο θέμα, προσπαθήστε να είστε άνετοι με αυτό. Συχνά, όταν οι γονείς δεν μιλάνε γι αυτό, τα παιδιά πιστεύουν ότι πρέπει να το αντιμετωπίσουν μόνα τους. Βεβαιώστε το παιδί σας ότι δεν είναι μόνο του και ότι το να βρέχει το κρεβάτι του είναι φυσιολογικό σητν ηλικία του.

Μιλήστε στον παιδίατρο
Ενημερώστε τον παιδίατρο σχετικά με την κατάσταση του παιδιού σας, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί την πρόοδό σας και να προσφέρει λύσεις για το πρόβλημα. Εάν το παιδί σας είναι άνω των 5 ετών ή αν ξεκίνησε απότομα να βρέχει το κρεβάτι του, συζητήστε εάν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος λόγος που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Συζητήστε με το γιατρό σας τις πιθανές αιτίες και αναζητήστε τις λύσεις. Λάβετε υπόψη, ωστόσο, ότι σε πολλές περιπτώσεις δεν υπάρχει φυσιολογικός λόγος για τη νυχτερινή ενούρηση. Είναι απλώς μια καθυστέρηση στην ανάπτυξη του ελέγχου της ουροδόχου κύστης κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Πηγαίνετε στην τουαλέτα πριν κοιμηθεί
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πηγαίνει στην τουαλέτα πριν από την ώρα του ύπνου, αλλά προσπαθήστε επίσης να το μεταφέρετε ξανά στο μπάνιο πριν πέσετε κι εσείς για ύπνο. Έτσι, υπάρχει μικρότερη πιθανότητα να βρέξει το κρεβάτι του κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η τεχνική δεν θα σώσει εντελώς την κατάσταση, αλλά μπορεί να είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να κρατήσει το κρεβάτι του στεγνό μέχρι το επόμενο πρωί. Μερικοί παιδίατροι προτείνουν επίσης να περιορίσετε τη λήψη υγρών από το παιδί σας μερικές ώρες πριν από τον ύπνο του.

Δημιουργήστε έναν πίνακα κινήτρων
Εξετάστε το ενδεχόμενο να προσθέσετε ένα θετικό κίνητρο, το οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε υποσυνείδητο επίπεδο, για να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει αυτή την κατάσταση. Για παράδειγμα, δημιουργήστε ένα ημερολόγιο και επιβραβεύστε το παιδί σας με ένα αυτοκόλλητο κάθε βράδυ που μένει στεγνό. Όταν κερδίζει δέκα αυτοκόλλητα, μπορείτε να του αγοράσετε ένα μικρό παιχνίδι για την πρόοδο του. Η δύναμη της επιβράβευσης λειτουργεί σε μερικά παιδιά, αλλά θυμηθείτε ότι στην περίπτωση που βρέχει το κρεβάτι του, το αντίθετο της ανταμοιβής δεν είναι η τιμωρία.

Επενδύστε σε αδιάβροχο κάλυμμα
Βεβαιωθείτε ότι το κρεβάτι έχει αδιάβροχο κάλυμμα στρώματος και τοποθετήστε μια καθαρή πιτζάμα δίπλα από το κρεβάτι του μικρού σας για μια γρήγορη αλλαγή στη μέση της νύχτας. Αν το παιδί σας κοιμάται όλη τη νύχτα σε βρεγμένο κρεβάτι, ίσως θελήσετε να του ζητήσετε να αλλάξει τα σεντόνια το πρωί μαζί σας. Αυτό μπορεί να το βοηθήσει να αναλάβει τις ευθύνες του. Ακόμα κι αν το παιδί δεν το κάνει σκόπιμα, η συμμετοχή στην αλληγή των σεντονιών μπορεί να το κάνει να νιώσει μέρος της λύσης και όχι του προβλήματος. Στη συνέχεια, μπορείτε να χαλαρώσετε και να έχετε υπομονή: Αυτή η φάση δεν θα διαρκέσει για πάντα. Σε όλες σχεδόν τις περιπτώσεις, τα παιδιά ξεπερνούν αυτό το πρόβλημα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.