Αρχική Σχολή Γονέων 5 τρόποι για να αρνηθείς στο παιδί χωρίς να πεις τη λέξη "όχι"

5 τρόποι για να αρνηθείς στο παιδί χωρίς να πεις τη λέξη "όχι"

5 τρόποι για να αρνηθείς στο παιδί χωρίς να πεις τη λέξη "όχι"

Μία από τις λέξεις που ακούν πιο συχνά τα μικρά παιδιά μας είναι το «όχι». Είναι ο μοναδικός τρόπος για να τους αρνηθούμε κάτι, αλλά δεν είναι πάντοτε και ο πιο αποτελεσματικός.

Πολλοί ειδικοί, μάλιστα, τονίζουν, ότι το να λέμε συνέχεια όχι στα παιδιά είναι εξαντλητικό και για εκείνα και για εμάς, ενώ αρκετοί είναι και εκείνοι που συμφωνούν στο ότι τα συχνά «όχι» οδηγούν σε αντιδραστική και επαναστατική συμπεριφορά του παιδιού.

Υπάρχουν, λοιπόν, ορισμένες καλύτερες μέθοδοι για να αρνηθούμε κάτι στα παιδιά μας και να μην τους δημιουργήσουμε ούτε ψυχική κούραση ούτε ψυχικά τραύματα.

Ποιες είναι;

Προσφέρουμε εναλλακτική

Την επόμενη φορά που το παιδί σας θα σας ζητήσει ένα σνακ γεμάτο ζάχαρη αντί να του πείτε ένα ξερό όχι, δώστε του μια άλλη επιλογή. Αρκετοί ειδικοί προτείνουν αυτή την λύση, αφού έτσι το παιδί θα φάει ένα σνακ, αλλά θα είναι  πιο υγιεινό. Για να πετύχει αυτή η μέθοδος, βέβαια, οι γονείς πρέπει να μιλήσουν στα παιδιά με σταθερή και ήρεμη φωνή όσο κι αν εκείνο επιμένει στην δική του πρόταση. Αν σας ζητήσει, λοιπόν, παγωτό πείτε: «Ξέρω, ότι σου αρέσει το παγωτό, αλλά να το να τρώμε πολύ δεν μας κάνει καλό. Θα ήθελες ένα παγωμένο γιαούρτι καλύτερα;».

Χρησιμοποιούμε λέξεις, όχι χειρονομίες

Αυτή είναι μια έξυπνη προσέγγιση του θέματος «χτυπάω άλλα παιδάκια». Τα παιδιά, ειδικά τα μικρότερα, δεν καταλαβαίνουν τον πόνο που προκαλούν στον άλλο όταν τον χτυπάνε. Αντί να φωνάξετε ένα "όχι" στο παιδί, εξηγήστε, ότι όταν νιώθουμε μπερδεμένοι ή νευριασμένοι προσπαθούμε πρώτα να ηρεμήσουμε και μετά να εξηγήσουμε στους άλλους τι μας πείραξε. Πείτε με ήρεμη φωνή: «Δεν χτυπάμε όταν θυμώνουμε». Και εξηγήστε ποια είναι η συμπεριφορά που περιμένετε. Επιπλέον, ενθαρρύνετε την στοργική συμπεριφορά μεταξύ των αδερφών και την κουβέντα μεταξύ τους, προτείνουν οι ειδικοί.

Δεν κλαψουρίζουμε

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά μας συχνά απαιτούν κάτι εν μέσω δακρύων και ακαθόριστων λέξεων. Κοινώς, κλαψουρίζουν. Εσείς αντί να πείτε «Σταμάτα να κλαψουρίζεις!» ή «Όχι, δεν κλαψουρίζουμε», ενθαρρύνετε την επικοινωνία με απλές κουβέντες. Ξεκαθαρίστε sτο παιδί, ότι δεν καταλαβαίνετε τις σας ζητά όταν κλαψουρίζει. «Δεν καταλαβαίνω τι μου λες, όταν χρησιμοποιείς αυτή την τσιριχτή φωνή». Αυτή η φράση θα το πείσει να σας μιλήσει πιο ξεκάθαρα την επόμενη φορά.

Γνωστοποιούμε τον κίνδυνο

Αρκετές φορές το «όχι» δεν αρκεί για να πείσουμε το παιδί μας για τον κίνδυνο που έρχεται. Για παράδειγμα, αν το παιδί πλησιάζει την καυτή κατσαρόλα πάνω στην ηλεκτρική κουζίνα αντί να φωνάξετε όχι, χρησιμοποιήστε δυνατά ρήματα και δώστε στον τόνο της φωνής μια πιο επιτακτική χροιά για να μεταδώσετε την επικινδυνότητα της κατάστασης. Εξηγήστε στο παιδί, ότι δεν πλησιάζουμε την ηλεκτρική κουζίνα ή το ηλεκτρικό σίδερο, ακόμα και όταν αυτά βρίσκονται εκτός λειτουργίας.

Ανταλλάσσουμε αντικειμένα

Όταν τα παιδιά μας παίρνουν κάτι στα χέρια τους, που δεν είναι δικό τους ή δεν είναι καν παιχνίδι – όπως το κινητό μας για παράδειγμα – συχνά δεν το δίνουν πίσω, ενώ υπάρχει κίνδυνος να το… σπάσουν. Έτσι, αν το παιδί σας έχει πάρει το κινητό σας τηλέφωνο, μην το αρπάξετε από τα χέρια του και μην φωνάξετε «όχι». Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε το κινητό με ένα άλλο αντικείμενο, όπως ένα παιχνιδάκι. Οι ειδικοί λένε, ότι ένα παιδί είναι πιο εύκολο να αντικαταστήσει μία συμπεριφορά από το να την σταματήσει. Δώστε του, λοιπόν, με ήρεμο τρόπο ένα άλλο ενδιαφέρον αντικείμενο για να τραβήξετε την προσοχή του σε αυτό και να πάρετε πίσω το κινητό σας.

Πηγή: parents.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter