Αρχική Σχολή Γονέων 5 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν χωρίς φωνές

5 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν χωρίς φωνές

5 τρόποι για να κάνετε τα παιδιά να σας ακούσουν χωρίς φωνές

«Γιατί δεν με ακούει; Γιατί πρέπει να φωνάζω διαρκώς για να με καταλάβει; Πώς θα καταφέρω να συνενοηθώ μαζί του, χωρίς φωνές;».
Αυτές και άλλες παρόμοιες ερωτήσεις έρχονται στο μυαλό μας κάθε φορά που προσπαθούμε να μιλήσουμε και να συμφωνήσουμε με το παιδί μας σε κάτι που αυτό δεν θέλει.

Πώς θα τα καταφέρουμε;

Η Wendy L. Hunter είναι παιδίατρος, οπότε ξέρει από πρώτο χέρι τι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να καταφέρει να συννενοηθεί με το παιδί του χωρίς φωνές. Ας δούμε τι προτείνει.

Τραβήξτε την προσοχή του

Όπως ακριβώς το παιδί σας ζητά την προσοχή σας όταν σκοπεύει να κάνει κάτι καινούριο ή κάτι που το τρομάζει, έτσι ακριβώς πρέπει και εσείς να ζητάτε τη δική του προσοχή όταν θέλετε να του μιλήσετε. Αν το παιδί σας δεν βουρτσίζει τα δόντια του πριν τον ύπνο, κι ας το επανάλάβατε ήδη 5 φορές, είναι πολύ πιθανό να μην σας προσέχει καθόλου!

Μάλιστα, έρευνες έχουν αποδείξει ότι η πιθανότητα ένα παιδί να συνεργαστεί με τους γονείς του όταν κάνει κάτι άλλο εξαρτάται πάρα πολύ από το τι κάνει εκείνη τη στιγμή. Πριν ξεκινήσω μια δραστηριότητα με έναν ασθενή μου πάντα κερδίζω την αμέριστη προσοχή του. Σιγουρεύομαι, ότι δεν είναι απασχολημένος με κάποιο παιχνίδι. Τον κοιτάζω στα μάτια και του μιλάω ευθέως, όσο χρονών και αν είναι. Κάντε το ίδιο με το παιδί σας. Ξεκινήστε με μια «προθέρμανση», λέγοντας «Πλησιάζει η ώρα του ύπνου» και όταν σας κοιτάξει τότε του δίνετε τις εντολές που πρέπει να ακολουθήσει.

Κάντε αστεία

Τα νήπια πάντα «κολλούν» σε εκείνον που κάνει τα περισσότερα αστεία. Είτε είναι γονιός είτε γιατρός. Μια συνάδελφός μου, όταν εξετάζει τα παιδιά «βλέπει» ένα σωρό ήρωες στα αυτάκια ή το στοματάκι τους! Μπορείτε να κάνετε το ίδιο και όταν αλλάζετε ή θελέτε να ντύσετε το παιδί σας, για να γλιτώσετε χρόνο.

Μην ρωτάτε – Πείτε

Σε αντίθεση με τους ενήλικες, τα παιδιά δεν καταλαβαίνουν ότι μία ευγενική ερώτηση σημαίνει «κάνε αυτό που σου είπα», έτσι κατέληξα στην παρακάτω τακτική. Αντί να τους ζητώ να κάνουν κάτι τους το λέω. «Άνοιξε το στόμα σου», «Ανέβα στο κρεβάτι να σε εξετάσω», «Γύρνα πλάτη» και, παραδόξως, κάνουν ό,τι τους πω με μεγάλη ευχαρίστηση!

Έχετε υπομονή

Τα παιδία είναι πολύ πιθανό να συνεργαστούν μαζί σας αν δεν νιώθουν πίεση και βιασύνη. Τα παιδιά δεν μπορούν να προσαρμοστούν γρήγορα και αμέσως σε νέες δραστηριότητες. Οπότε αν έχετε κουραστεί να επαναλαμβάνετε διαρκώς κάτι στο παιδί σας, δώστε του απλώς χρόνο να απαντήσει. Και, σίγουρα, θα εκπλαγείτε από το πόσα πράγματα από όσα λέτε κάνουν, τελικά, τα παιδιά.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter