Αρχική InfoBaby 0-12 μηνών 5 τρόποι για να βοηθήσετε το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λεξούλες

5 τρόποι για να βοηθήσετε το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λεξούλες

5 τρόποι για να βοηθήσετε το μωράκι σας να πει τις πρώτες του λεξούλες

Κάθε άνθρωπος που αποκτά μωράκι περιμένει με αγωνία όλα τα στάδια ανάπτυξής του. Ένα στάδιο στην ανάπτυξη του παιδιού που «αγχώνει» αρκετά τους νέους γονείς είναι το πότε αυτό θα μιλήσει.

Έρευνες έχουν αποδείξει ότι τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα περιβάλλον «ομιλητικό» και σε οικογένειες που μιλούν καθαρά, μιλούν νωρίς, έχουν υψηλά σκορ στα τεστ νοημοσύνης και τα πηγαίνουν καλύτερα στο σχολείο από τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ένα σπίτι λιγότερο «φλύαρο».

Αν θέλετε, λοιπόν, να βοηθήσετε το μωράκι σας να μιλήσει και να αναπτύξει τις γλωσσικές του δυνατότητες νωρίς, μπορείτε να ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα:

Μιλήστε από νωρίς

Μην περιμένετε το παιδί σας να μεγαλώσει για να του μιλήσετε. Μιλήστε μαζί του από την πρώτη στιγμή που θα γεννηθεί. Αφήστε το να ακούσει τη φωνή σας και τα καθαρά σας λόγια. Με αυτόν τον τρόπο το μωρό σας θα αναγνωρίζει τη φωνή σας, θα αναπτύξει με τον καιρό ένα ευρύ λεξιλόγιο και θα δεθεί πολύ μαζί σας.

Συνδέστε εικόνες, λέξεις και πράξεις

Αν το μωρό σας είχε μια δύσκολη και κουραστική ημέρα, τη στιγμή που το αλλάζετε και το ετοιμάζετε για ύπνο πείτε «Είναι ώρα για ύπνο, μωρό μου. Κουράστηκες πολύ σήμερα» ή αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ασχολείται με ένα συγκεκριμένο αντικείμενο για πολύ ώρα ή κοιτάζει κάτι επίμονα, κατεβείτε στο επίπεδό του και εξηγήστε του περί τίνος πρόκειται. Ονομάστε και περιγράψτε το αντικείμενο και συνεχίστε να μιλάτε στο παιδί για όσα έχουν να κάνουν με αυτό.

Διαβάστε ιστορίες

Δεν έχει σημασία που το μωρό σας δεν καταλαβαίνει ακόμα όσα του διαβάζετε, τα παραμύθια είναι ένας καλός τρόπος για να ακούσει και στη συνέχεια να χρησιμοποιήσει πολλές λέξεις. Περιγράψτε τις εικόνες, τους χαρακτήρες και χρωματίστε τη φωνή σας αποδίδοντας τα συναισθήματα που περιγράφονται στην ιστορία, για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναγνωρίζει από νωρίς και τα συναισθήματα.

Ενθαρρύνετε το διάλογο

Αν το μωρό σας έχει ήδη αρχίσει να βγάζει ήχους ή να λέει μικρές λέξεις, ανταποκριθείτε σε αυτές. Αν για παράδειγμα, το βλέπετε να «μιλά» σε ένα αντικείμενο ενθαρρύνετέ το να συνεχίσει. Αν οι ήχοι που χρησιμοποιεί δεν βγάζουν νόημα και δεν ξέρετε τι θέλει να πει, εσείς απαντήστε με θετικούς και ενθαρρυντικούς τρόπους για να το βοηθήσετε ακόμη περισσότερο.

Αφήστε τις οθόνες στην άκρη

Είναι πολύ σημαντικό να κρατήσετε όσο περισσότερο γίνεται τα παιδιά σας μακριά από κινητά τηλέφωνα, tablets και υπολογιστές. Υπάρχουν προγράμματα ειδικά φτιαγμένα για μωρά, αλλά κανένα από αυτά δεν θα αντικαταστήσει εσάς και την επαφή που θα έχετε εσείς με το μωρό σας, αλλά ούτε και τις γνώσεις που θα αποκομίσει το παιδί σας από αυτήν…

Πηγή: metdaan.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter