5 τρόποι να ενισχύσετε την φαντασία του παιδιού σας

Θέλετε να «ξυπνήσετε» τη φαντασία των παιδιών σας και να βγάλετε από μέσα τους το δημιουργικό κομμάτι του εαυτού τους;

Τη σημερινή εποχή που τα παιδιά μπορούν εύκολα να χειριστούν ηλεκτρονικές συσκευές πριν ακόμα καλά καλά μιλήσουν, η ενθάρρυνση της φαντασίας και της δημιουργικότητας είναι περισσότερο σημαντική από ποτέ. Και παρ’ όλο που αυτές είναι ανεξάντλητες, υπάρχουν πολλά που οι γονείς μπορούν να κάνουν για να «μπουστάρουν» ακόμα περισσότερο αυτά τα ταλέντα των παιδιών τους.

Πείτε ιστορίες

Τα παραμύθια είναι το «ψωμί» των παιδιών και αυτό το ξέρετε πολύ καλά.  Δεν χρειάζεται πάντα κάποια εικονογραφημένη ιστορία για να ξυπνήσει την φαντασία του! Η αφήγηση ιστοριών μπορεί να γίνει καθημερινή σας συνήθεια, ακόμα και την ώρα που επιστρέφετε από το σχολείο, ακόμα και αν πρόκειται για μια μικρή αφήγηση ή για μια ιστορία από τη δική σας ζωή.

Δώστε επιλογές

Να είστε ανοιχτόμυαλοι και να ενθαρρύνετε την ανεξάρτητη σκέψη. Αφήστε το παιδί να δοκιμάσει, να τεστάρει, να αποκτήσει εμπειρίες. Αν, για παράδειγμα, το παιδί σας θέλει να μετατρέψει την κουζίνα σε επιστημονικό εργαστήριο, δώστε του τα κατάλληλα εργαλεία και αφήστε το να ζήσει στην φαντασία του.

φαντασία2

Μείνετε στα βασικά

Σίγουρα, η τεχνολογία και όλα αυτά τα καινούρια, πολυαισθητηριακά παιχνίδια συμβάλλουν θετικότατα στην ανάπτυξη του παιδιού, αλλά πάντα τα κλασικά και απλά παιχνίδια, όπως τα τουβλάκια, τα ξύλα, η άμμος, οι πέτρες χτίζουν τη δημιουργικότητα των παιδιών και εξάπτουν τη φαντασία τους με περισσότερους ίσως τρόπους.

Γίνετε το …δημιουργικό παράδειγμα

Σε τι είστε εσείς πιο δημιουργικοί; Πού «ξεσπάτε» την φαντασία σας; Ζωγραφική, κέντημα, μαγείρεμα, χορός; Τα παιδιά που βλέπουν τους γονείς τους να καταπιάνονται με δημιουργικές δραστηριότητες είναι πολύ πιθανό και τα ίδια να θελήσουν να ασχοληθούν με κάτι παρόμοιο. Κι αν έχει περάσει καιρός από τότε που κάνατε κάτι δημιουργικό, δοκιμάστε μια νέα δραστηριότητα μαζί με το παιδί. Είναι σίγουρο πως θα περάσετε υπέροχα.

φαντασία1

Κάντε λίγο «πίσω»

Μπορεί να έρχεται σε αντίθεση με την παραπάνω πρόταση, αλλά τα παιδιά πρέπει να μένουν και λίγο μόνα. Να ανακαλύπτουν τα δικά τους ενδιαφέροντα, να αφήνουν το μυαλό τους να ταξιδέψει χωρίς την καθοδήγηση των μεγαλύτερων. Η αυτονομία θα βοηθήσει τη φαντασία του παιδιού ν’ ανθίσει.