Αρχική Σχολή Γονέων 5 τρόποι που το διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά ακόμα και χρόνια μετά

5 τρόποι που το διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά ακόμα και χρόνια μετά

5 τρόποι που το διαζύγιο επηρεάζει τα παιδιά ακόμα και χρόνια μετά

Ο γάμος είναι μία δέσμευση που υποτίθεται πρέπει να κρατά για πάντα. Πολλές φορές όμως, αυτό είναι κάτι το ακατόρθωτο. Πολλοί γάμοι δεν κρατούν για πάντα και ο χωρισμός είναι αναπόφευκτος.

Η διαδικασία του διαζυγίου είναι μια επίμονη και δύσκολη διαδικασία τόσο για τους δύο – πρώην – συντρόφους, όσο και για τα παιδιά τα οποία μπορεί να υπάρχουν στην οικογένεια.

Με τους αριθμούς των διαζυγίων να αυξάνονται κατακόρυφα, παγκοσμίως, καλό θα ήταν να εξετάσουμε το πώς ο χωρισμός των γονιών επηρεάζει τα παιδιά, ακόμα και χρόνια μετά την πραγματοποίησή του.

Τα παιδιά των χωρισμένων γονιών, λοιπόν:

Κατηγορούν τον εαυτό τους

Τα παιδιά αρκετά συχνά νιώθουν υπεύθυνα για τον χωρισμό των γονιών τους. Θεωρούν πως αν έκαναν τα πράγματα διαφορετικά, αν διάβαζαν, αν ήταν πιο ήσυχα, αν ήταν πιο υπάκουα τίποτα από αυτά δεν θα είχε συμβεί. Οι σκέψεις αυτές δεν εγκαταλείπουν τα παιδιά εύκολα, γι’ αυτό και οι γονείς πρέπει να δείξουν στα παιδιά τους την απεριόριστη αγάπη τους, κατανόηση και σεβασμό. Αν είναι δυνατόν, οι γονείς θα πρέπει να κάνουν στην άκρη τα δικά τους συναισθήματα και να εστιάσουν στα παιδιά τους, για να τους δώσουν να καταλάβουν ότι δεν είναι εκείνα υπαίτια για αυτή την αλλαγή στη ζωή της οικογένειας, έτσι ώστε να μην κουβαλούν αυτό το βάρος μαζί τους και ως ενήλικες.

Υποφέρουν περισσότερο όταν ο χωρισμός των γονιών περιλαμβάνει εντάσεις

Τα παιδιά που γίνονται μάρτυρες έντονων διαπληκτισμών και εντάσεων είναι πολύ πιθανό να τραυματιστούν ψυχολογικά για περισσότερο καιρό από τα παιδιά που οι γονείς τους χωρίζουν ήρεμα. Αυτό το τραύμα είναι πιθανό να κάνει καιρό να επουλωθεί, αφού τα παιδιά θα έχουν δει και ακούσει πολλά και δυσάρεστα πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το διαζύγιο.

Είναι πιθανότερο να πάθουν κατάθλιψη

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες υπάρχει άμεση σύνδεση μεταξύ του διαζυγίου των γονιών και της κατάθλιψης των παιδιών ακόμα και χρόνια μετά. Με απλά λόγια, ερευνητές από το Βέλγιο ανακάλυψαν ότι ενήλικα τέκνα γονιών που έχουν πάρει διαζύγιο είναι πολύ πιθανό να υποφέρουν από κατάθλιψη.

Έχουν χαμηλότερους βαθμούς

Σύμφωνα με ειδικούς τα παιδιά που προέρχονται από οικογένειες με χωρισμένους γονείς έχουν διπλάσιες πιθανότητες για χαμηλότερη βαθμολογία από τους συμμαθητές τους που προέρχονται από οικογένειες με γονείς που παραμένουν μαζί. Αυτό συμβαίνει επειδή τα παιδιά βιώνουν δύσκολες καταστάσεις στο σπίτι και μπορεί να επηρεάζονται από αυτές ακόμα και όταν όλα μοιάζουν να έχουν τελειώσει.

Μένουν μακριά από τους γονείς τους για αρκετό καιρό

Βρετανική έρευνα που δημοσιεύτηκε στον Guardian, έδειξε ότι το 35% των παιδιών που προέρχεται από χωρισμένους γονείς, βλέπει σπάνια τον γονέα που δεν μένει μαζί του. Συνήθως, αυτός είναι ο μπαμπάς και δεν είναι σπάνιο τα παιδιά να βλέπουν τον πατέρα τους πολύ λιγότερο μετά το διαζύγιο, κάτι το οποίο τους προκαλεί μεγάλο πόνο, αλλά και ψυχολογικά κενά καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους.

Να τονίσουμε ότι δεν είναι σίγουρο ότι τα παιδιά χωρισμένων γονιών θα βιώσουν όλα τα παραπάνω και ως ενήλικες, αλλά είναι καλύτερα να γνωρίζουμε κάθε πιθανό αντίκτυπο που μπορεί να έχουν τόσο σημαντικές αποφάσεις μας στην ψυχολογία των παιδιών μας.

Τα άρθρο βασίστηκε σε στοιχεία επιστημονικών περιοδικών, όπως τον Guardian, το Pshychology Today.com, Scientificamerican.com., Very Well Family.com και άλλα.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter