Αρχική Γωνιά του Μαθητή Πώς ένα δημοτικό σχολείο εκπαιδεύει τα παιδιά προκειμένου να εντοπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο

Πώς ένα δημοτικό σχολείο εκπαιδεύει τα παιδιά προκειμένου να εντοπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο

Πώς ένα δημοτικό σχολείο εκπαιδεύει τα παιδιά προκειμένου να εντοπίζουν τις ψεύτικες ειδήσεις στο διαδίκτυο

Hoaxbusters, σε ελεύθερη μετάφραση, σημαίνει κυνηγοί ψεύτικων ειδήσεων. Αυτό είναι το όνομα ενός πρωτοποριακού προγράμματος που εμπνεύστηκε η γαλλίδα Ροζ-Μαρί Φαρινέλλα, δασκάλα στην Άνω Σαβοΐα της Γαλλίας και πρώην δημοσιογράφος, όταν συνειδητοποίησε πως πολλοί την πατάνε με ψεύτικες ειδήσεις, και τα παιδιά, που πλέον είναι από μικρά μέσα στα κοινωνικά δίκτυα, δεν έχουν κάποια προστασία απέναντι σε αυτές.

Έτσι, αποφάσισε να τα εκπαιδεύσει ώστε να διακρίνουν από μόνα τους την αληθινή από την ψευδή είδηση. Το πρόγραμμα εκπαίδευσης που δημιούργησε η Φαρινέλλα φέτος διανύει την τρίτη του χρονιά και μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα. Ουσιαστικά πρόκειται για μια σειρά μαθημάτων κριτικής σκέψης.

Οι μαθητές ανακαλύπτουν τα Hoaxes με τρόπους που η Φαρινέλλα έμαθε όταν σπούδαζε δημοσιογράφος, όπως η αντίστροφη αναζήτηση εικόνας. Μαθαίνουν να αποκρυπτογραφούν εικόνες και να εντοπίζουν παραποιήσεις, να διασταυρώνουν τις πηγές κι έτσι να καταλαβαίνουν τις ψευδείς ειδήσεις, με εκπαίδευση μόλις 45 λεπτά την εβδομάδα, αλλά σε όλη τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Επειδή η δασκάλα αντιλήφθηκε τη σημασία που έχει για τους μαθητές να μπορούν να συζητήσουν για το διαδίκτυο, καθώς αυτό δεν είναι απαραίτητα κάτι που θα κάνουν οι γονείς με τα παιδιά τους, δημιούργησε και ένα σύστημα με χαρτάκια, στα οποία οι μαθητές σημειώνουν τις σχετικές με το ίντερνετ ερωτήσεις τους. Και για όσες ερωτήσεις δεν γνωρίζει την απάντηση; Τις ψάχνει μαζί με τους μαθητές της κι έτσι μαθαίνει και η ίδια. Και στο τέλος της χρονιάς, του απονέμει και τα «Hoaxbusters» διπλώματά τους.

Πηγή: www.doctv.gr


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter