Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών 6 λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι εκρήξεις θυμού των νηπίων κάνουν καλό!

6 λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι εκρήξεις θυμού των νηπίων κάνουν καλό!

6 λόγοι που αποδεικνύουν ότι οι εκρήξεις θυμού των νηπίων κάνουν καλό!

Ένα οργισμένο, που εκφράζει έντονα το θυμό του είναι ένα παιδί, που τις περισσότερες φορές προκαλεί θυμό στους γονείς του. Παραμείνετε ήρεμοι, κατευνάστε την οργή του παιδιού και συζητήστε τα βαθύτερα αίτια του θυμού του. Μην του φωνάζετε και μην το τιμωρείτε, καθώς η βία προκαλεί πάντα βία και οι αυστηρές ποινές έχουν συνήθως ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα από αυτά που επιθυμούμε. Ακούστε το παιδί προσεκτικά και αναλύστε μαζί του τι συνέβη. Ο λόγος της έκρηξής του μπορεί να φαίνεται ασήμαντος σε εσάς ή η αντίδραση του παιδιού δυσανάλογη με το γεγονός που την προκάλεσε, αλλά πρέπει να θυμάστε ότι όλα τα παιδιά έχουν διαφορετική αντίληψη της λογικής από τους ενήλικες.

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 6 λόγους για τους οποίους τα ξεσπάσματα θυμού των νηπιών όσο κι αν είναι εκνευριστικά και άκρως ενοχλητικά για τους γονείς εν τούτοις είναι και ωφέλιμα για τα παιδιά.

1. Τα παιδιά εκδηλώνουν το θυμό τους και εκτονώνουν τα αρνητικά τους συναισθήματα

Μπορεί οι εκρήξεις θυμού να είναι ανεπιθύμητες για τους γονείς όμως είναι απαραίτητες για την συναισθηματική εξέλιξη των παιδιών μας. Ο θυμός, η θλίψη, τα νεύρα, όλα είναι απαραίτητα εργαλεία για να μάθουν τα παιδιά να εκφράζουν αλλά και να αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους. Εξίσου καλό , για να μην πούμε "θεραπευτικό" είναι και το κλάμα. Όπως επιβεβαιώνουν οι ειδικοί, το κλάμα μας ξαλαφρώνει πολύ, μια που μειώνει το επίπεδο των ορμονών του στρες στο σώμα. Αφήνοντας ένα παιδί να κλάψει απλώς το βοηθάμε να νιώσει καλύτερα. Το κλάμα είναι ένα είδος ανακούφισης για τα παιδιά για οποιαδήποτε συναισθηματική απώλεια.

2. Τα παιδιά θα κοιμηθούν καλύτερα και ευκολότερα

Τα προβλήματα ύπνου συχνά συμβαίνουν επειδή οι γονείς προσπαθούν να αποφεύγουν το θυμό των παιδιών. Όμως, τα συναισθήματα ενός παιδιού βγαίνουν στην επιφάνεια όταν ο εγκέφαλός του είναι σε κατάσταση ηρεμίας. Έχοντας το παιδί εκφράσει όλα όσα νιώθει ότι τον πνίγουν, λυτρώνεται, ανακουφίζεται και έχοντας αποφορτιστεί από την ένταση που προηγήθηκες σίγουρα θα κοιμηθεί καλύτερα!

3. Το παιδί μαθαίνει να ακούει και να αποδέχεται το "όχι"

Όσο κι αν αγαπάτε το παιδί σας καλό θα είναι εκτός από "ναι" και να του κάνετε πράξη όλα τα χατήρια, να του λέτε και "όχι". Πρέπει να λέτε «όχι» στο παιδί για να μάθει να μην απαιτεί με φωνές και γκρίνια κάτι που δικαιούται. Πρέπει να λέτε «όχι» στο παιδί...για μη θεωρεί τίποτα αυτονόητο και να εκτιμά ουσιωδώς όσα του προσφέρονται.

4 Το παιδί σας ξεσπά, θυμώνει και φωνάζει επειδή νιώθει ασφάλεια

Τα κλάματα είναι στην πραγματικότητα μια μεγάλη φιλοφρόνηση για τους γονείς. Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα παιδιά εκφράζουν πώς αισθάνονται. Και η έκρηξη σχετικά με το μπισκότο που δεν δώσατε είναι απλώς ένα πρόσχημα για την αγάπη και την αγκαλιά που πραγματικά χρειάζονται.

5. Ο θυμός είναι και μια μορφή επικοινωνίας του παιδιού με τους γονείς

Ένας πολύ σημαντικός παράγοντας στα ξεσπάσματα θυμού είναι ο τρόπος που το παιδί έχει μάθει ότι μπορεί να συνδέεται με τους γονείς του. Έτσι αν ένα παιδί αισθάνεται ότι οι γονείς του δεν μπορούν να αντέξουν το “βάρος” του θυμού του, ότι δεν καταφέρνουν να διατηρήσουν μια σταθερή αλλά ταυτόχρονα ήρεμη συμπεριφορά, ή ότι ο μόνος τρόπος για να επικοινωνήσει όσα θέλει είναι η πολύ έντονη εκδήλωση συναισθήματος, τότε είναι πιθανό πως έχει λάβει το μήνυμα ότι μπορεί να χειρίζεται το συναίσθημά σας.

6 Οι εκρήξεις θυμού βοηθούν στη συμπεριφορά του παιδιού

Τα παιδιά καταλαβαίνουν και νιώθουν πολύ περισσότερα από όσα μπορούν να εκφράσουν λεκτικά. Τελικά, όταν δεν μπορούν να μας πουν τι είναι αυτό που θέλουν και γιατί, η απογοήτευση και η ανασφάλεια που αισθάνονται ξεχειλίζει, οδηγώντας σε άγρια ξεσπάσματα θυμού. Έτσι, οι εκρήξεις θυμού βοηθούν το παιδί σας να απελευθερώσει τα συναισθήματά του και να αλλάξει σταδιακά τη συμπεριφορά του.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter