6 ιδιαίτερα μουσεία για να επισκεφθείτε με τα παιδιά σας

Αν θέλετε να κάνετε κάτι πέρα από τα συνηθισμένα με τα παιδιά σας, σας έχουμε την λύση. Μια πολύ όμορφη ιδέα για βόλτα, λοιπόν, είναι η επίσκεψη σε ένα μουσείο.

Η Κύπρος, αν και μικρή σε έκταση, έχει πλούσια ιστορία και παράδοση γι’ αυτό και αριθμεί πολλά, διαφορετικά και πολύ ενδιαφέροντα μουσεία. Τo Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει 7 μουσεία τα οποία μπορείτε να επισκεφθείτε με τα παιδιά να εμπλουτίσετε τις γνώσεις σας και να περάσετε ένα αξέχαστο απόγευμα ή πρωινό Κυριακής με τα παιδιά σας.

Μουσείο Παραμυθιού

Το Μουσείο του Παραμυθιού άνοιξε τις πύλες του στις 23 Φεβρουαρίου 2017 και προσκαλεί μικρούς μεγάλους στο μαγικό κόσμο των παραμυθιών. Η κόκκινη κλωστή της προφορικής παράδοσης ξετυλίγεται στο Μουσείο Παραμυθιού και τα παραμύθια, οι μύθοι και οι θρύλοι συναντούν τον γραπτό λόγο της παιδικής λογοτεχνίας και μας προσκαλούν σε ένα μαγικό ταξίδι στον πολιτισμό και την παράδοση.

Βασικοί στόχοι του Μουσείου είναι η διάσωση και διάδοση της πολιτισμικής κληρονομιάς που περιλαμβάνει παραμύθια, θρύλους, μύθους και παραδόσεις από την Κύπρο και την Ελλάδα, η ανάδειξη της οικουμενικότητας των παραμυθιών, η γνωριμία άλλων πολιτισμών μέσα από τα παραμύθια τους και η ανάπτυξη της φιλαναγνωσίας.

Το Μουσείο Παραμυθιού βρίσκεται στην Παλιά Λευκωσία και φιλοξενεί εκδηλώσεις αφήγησης, ειδικές εκθέσεις, εκθέματα – αφιερώματα σε συγγραφείς και εικονογράφους, και εκπαιδευτικά προγράμματα για παιδιά, οικογένειες και σχολεία.

Πληροφορίες

Ωράριο Λειτουργίας:

Για εκπαιδευτικές επισκέψεις (σχολεία, οργανωμένα σύνολα): Δευτέρα – Παρασκευή: 9:00 – 12:30 (Aπαραίτητη η προκράτηση)

Για το κοινό: Δευτέρα – Πέμπτη: 13:00 – 16:00 (Ξενάγηση: 15:00 – 16:00), Παρασκευή: 16:00 – 19:00, Kυριακή: 16:00 – 19:00 (Ξενάγηση: 16:00 – 17:00)

Είσοδος: 5 ευρώ

Διεύθυνση: Οδός Γρανικού 23-34, Λευκωσία

Μουσείο Παραμυθιού

Τηλ.: 22376522

Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου

Εγκατεστημένο σε ένα χώρο 3000τ.μ. στη Λεμεσό, στο Κυπριακό Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου θα θαυμάσετε κλασσικά, ιστορικά και συλλεκτικά αυτοκίνητα. Κατά την επίσκεψή σας θα μπορέσετε να δείτε από πολύ κοντά περίπου 70 κλασικά, ιστορικά και συλλεκτικά οχήματα, ανάμεσά τους η υπερθωρακισμένη προεδρική Κάντιλακ που κατασκεύασε ειδικά η αμερικανική κυβέρνηση για να τη δωρίσει στον Πρόεδρο Μακάριο Γ΄ το 1977, ένα από τα αυτοκίνητα που χρησιμοποιούσε η «σιδηρά κυρία» Margaret Thatcher, μάρκας Rover P5 του 1973, και το διάσημο αυτοκίνητο ‘Mini’ του Мr. Bean.

H συλλογή, απευθύνεται σε μικρούς και μεγάλους, αφού ανάμεσα στα εκθέματα περιλαμβάνονται οχήματα, άξια θαυμασμού, πολλά από τα οποία έχουν τόσο πολιτιστική όσο και συναισθηματική αξία για τον Κυπριακό λαό. Με αίσθηση κοινωνικής ευθύνης, μάλιστα, μέρος των εσόδων από τα εισιτήρια εισόδου του μουσείου, θα διατίθενται σε κοινωφελή και φιλανθρωπικά ιδρύματα, ενώ στο τέλος κάθε ξενάγησης σχολείου προσφέρεται δωρεάν σεμινάριο οδικής ασφάλειας.

Πληροφορίες

Ωράριο επισκέψεων:

Χειμερινό Ωράριο
Δευτέρα – Κυριακή: 10:00 – 17:00
Καλοκαιρινό Ωράριο
Δευτέρα – Παρασκευή: 09:00 – 17:00 Σάββατο – Κυριακή: 10:00 – 18:00

Είσοδος: €11 γενική, €9 άνω των 65 ετών, €7 Έφηβοι (13ετών και άνω), €5 Παιδιά (μέχρι 12 ετών), Οικογενειακά πακέτα: €26 Οικογενειακό 1 (2 ενήλικες και 1 παιδί/έφηβος) -(29 Οικογενειακό 2 (2 ενήλικες και 2 παιδιά/έφηβοι), Παιδιά κάτω των 3 ετών ΔΩΡΕΑΝ

Διεύθυνση: Επιμηθέως, 3056, Λεμεσός

Μουσείο Κλασικού και Ιστορικού Αυτοκινήτου

Τηλ.: 70009000, 99252626, 25390601

Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου

Το Μουσείο Κυπριακού Σιδηρόδρομου στεγάζεται στον παλιό Σιδηροδρομικό Σταθμό της Ευρύχου, στο Τρόοδος. Ο Κυπριακός Κυβερνητικός Σιδηρόδρομος (ΚΚΣ), που λειτούργησε από το 1905 μέχρι το 1951 κάλυπτε μια διαδρομή από την Αμμόχωστο στα ανατολικά μέχρι τη Μόρφου στα δυτικά περνώντας από τη Λευκωσία. Από τη Μόρφου το τρίτο τμήμα κατέληγε στο νότιο τερματικό σταθμό της Ευρύχου. Από το σταθμό εκείνο επέζησε μόνο το κυρίως κτίριο, που συντηρήθηκε και αποκαταστάθηκε από το Τμήμα Αρχαιοτήτων.

Ο σταθμός της Ευρύχου είναι το μοναδικό Μουσείο Σιδηροδρόμων στην Κύπρο. Στα δωμάτια του εκτίθενται αυθεντικά έγγραφα, σχέδια, φωτογραφίες και αντικείμενα σχετικά με τους σιδηρόδρομους της Κύπρου, καθώς και μοντέλα σταθμών και τροχαίου υλικού. Στην πίσω πλευρά έχει κτιστεί η πλατφόρμα και τμήμα της σιδηροδρομικής γραμμής με αυθεντικές ράγιες. Δύο βαγόνια του Κυπριακού Σιδηρόδρομου εκτίθενται κάτω από ένα μεταλλικό στέγαστρο στην αυλή.

Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας

Χειμερινό ωράριο: (16/9 – 15/4): Δευτέρα – Κυριακή: 08:30 – 16:00

Θερινό ωράριο (16/4 – 15/9): Δευτέρα – Κυριακή: 9.30 – 17.00

Είσοδος: Δωρεάν

Διεύθυνση: Ευρύχορος, Τρόοδος

Μουσείο Κυπριακού Σιδηροδρόμου

Τηλ.: 22933010

Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος

Μία διαφορετική προσέγγιση στην ιστορία και τις παραδόσεις του χωριού Κάτω Δρυς, αποτελεί το Μουσείο Μέλισσας και Κεντήματος. Ο χώρος του μουσείου χωρίζεται σε έξι βασικές νεότητες: Μελισσοκομία: φιλοξενούνται αντικείμενα παλαιάς και νέας μελισσοκομίας και περιγράφεται εκτενώς ο τρόπος λειτουργίας της κοινωνίας των μελισσών. Οινοποιία: παρουσιάζει τον τρόπο εξαγωγής κουμανταρίας και ζιβανίας. Γεωργικά εργαλεία: περιλαμβάνει μια πλούσια συλλογή εργαλείων που χρησιμοποιούσαν οι γεωργοί πριν την έλευση της μηχανής. Οικιακά σκεύη: πρόκειται για ένα δωμάτιο διαμορφωμένο σε παλαιά κουζίνα (μαειρκόν). Αργαλειός με μεγάλη συλλογή υφαντών, υφασμάτων μεταξωτών, λινών, ταϊστών, όλα καμωμένα στον αργαλειό και τέλος ιστορία και πλούσια συλλογή λευκαρίτικου κεντήματος. Οι πρώτες πέντε ενότητες στεγάζονται σε ένα σπίτι τριακοσίων χρόνων ενώ η τελευταία εκτίθεται σε τρία δωμάτια ενός νεοκλασικού κτηρίου του 1937.

Το Μουσείο δίνει την ευκαιρία στους επισκέπτες να μάθουν για τον πολιτισμό και την ιστορία της Κύπρου, να πάρουν μια γεύση από τη φιλοξενία της και να μεταφερθούν, έστω και για λίγο, σε παλιές εποχές. Το Μουσείο είναι αφιερωμένο στους Κύπριους εθελοντές των Βαλκανικών Πολέμων του 1912-13. Προσφέρεται ξενάγηση διάρκειας 30 λεπτών, τόσο σε ομάδες όσο και σε μεμονωμένους επισκέπτες.

Πληροφόρίες

Ωράριο λειτουργίας

Χειμερινό ωράριο: Καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-16:00

Θερινό ωράριο: Καθημερινά εκτός Πέμπτης 10:00-13:00 & 16:00-19:00

Είσοδος: €2 και €1 Μειωμένο

Διεύθυνση: Κάτω Δρυς, Λάρνακα

Τηλ.: 99892677, 99360147, 24342296

Κυπριακό Οινομουσείο

Εγκατεστημένο στην άκρη της οινοπαραγωγικής υπαίθρου, στο χωριό Ερήμη, το Κυπριακό Οινομουσείο θα σας μεταφέρει σ΄ ένα ταξίδι για την μακρά ιστορία της οινοποιητικής παράδοσης του νησιού.

Στο Μουσείο παρουσιάζονται τα διάφορα στάδια της παραγωγής και της κατανάλωσης κρασιού, μαζί με τις διάφορες χρήσεις του κρασιού μέσα από ποικίλους τρόπους. Αρχαία βάζα και δοχεία, μεσαιωνικά δοχεία πόσης, παλιά έγγραφα και εργαλεία φανερώνουν τις κοινωνικές, οικονομικές και συμβολικές πτυχές της παραγωγής κρασιού. Το μουσείο σκιαγραφεί επίσης τη σημασία της αμπέλου, του σταφυλιού και του οίνου στις τέχνες, προβάλλει τις γηγενείς ποικιλίες σταφυλιού καθώς και την ιστορία ενός από τα αρχαιότερα και μοναδικά κρασιά που ακόμα παράγονται, την Κουμανταρία (Νάμα). Το 2008, το Κυπριακό Οινομουσείο βραβεύτηκε από το European Museum Forum. Καθ’ όλη τη διάρκεια της χρονιάς διοργανώνονται διαλέξεις, μαθήματα γευσιγνωσίας οίνου, παραστάσεις και συναυλίες. Επίσης, εφαρμόζονται διαφορετικές εκπαιδευτικές δράσεις που απευθύνονται σε σχολικές ομάδες όλων των βαθμίδων.

Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας:

Καθημερινά 09:00 έως 17:00

Είσοδος: 7€ ή 5€ ξενάγηση, προβολή, γευστολόγηση κυπριακών οίνων και παραδοσιακών εδεσμάτων – 4€, Ξενάγηση και προβολή – 1€ για σχολικές επισκέψεις

Διεύθυνση: Πάφου 42, χωριό Ερήμη

Κυπριακό Οινομουσείο

Τηλ.: 725 873 808 – 9

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο

Άνοιξε της πύλες το το 1989 και ήταν το πρώτο ιστορικό μουσείο της Κύπρου με σύγχρονες μουσειακές εγκαταστάσεις και αντιλήψεις. Τα αντικείμενα που παρουσιάζονται στους μόνιμους εκθεσιακούς χώρους προσφέρουν στον επισκέπτη ένα ταξίδι στην ιστορία της Λευκωσίας, ξεκινώντας από τον σχηματισμό της περιοχής με την ανάδυση της από τους αφρούς της θάλασσας πριν από περίπου 1,800,000 χρόνια, την δημιουργία των πρώτων οικισμών γύρω στο 3900 π.Χ. για να καταλήξει στα νεότερα χρόνια, στην σύγχρονη Λευκωσία, την τελευταία διαιρεμένη πρωτεύουσα της Ευρώπης, ενώ το μουσείο διαθέτει επίσης τρεις χώρους περιοδικών εκθέσεων.

Το 2006 εγκαινιάστηκε η νέα επέκταση του Μουσείου με το «Σπίτι Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων» και ολοκληρωτικά ανακαινίστηκε και επαναλειτούργησε με διπλάσιο εκθεσιακό χώρο και με ανανεωμένη τη παρουσίαση των συλλογών του, το 2010.

Πληροφορίες

Ωράριο λειτουργίας

Τρίτη – Κυριακή: 10:00 – 16:30
Κλειστό: Δευτέρα και δημόσιες αργίες

Είσοδος: Δωρεάν (στο μουσείο υπάρχουν ειδικές διευκολύνσεις για άτομα με αναπηρία)

Διεύθυνση: Ιπποκράτους 15-17, Λαϊκή Γειτονιά, Λευκωσία

Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας

Τηλ.: 722661475