6 θετικες και 4 αρνητικές επιρροές των κοινωνικών δικτύων στα παιδιά

Σήμερα τα παιδιά είναι εξοικειωμένα με τις ηλεκτρονικές συσκευές και μπορούν εύκολα να χειρίζονται κινητά, tablets, ηλεκτρονικούς υπολογιστές και παιχνιδομηχανές από πολύ μικρή ηλικία.

Αναπόσπαστο κομμάτι αυτών των συσκευών αποτελούν και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν σε μεγάλο βαθμό τη ζωή των παιδιών. Τα social media αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο, αλλά αυτό δεν είναι απαραίτητα κακό.

Παρακάτω διαβάστε 6 τρόπους με τους οποίους τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης επηρεάζουν με θετικό τρόπο τα παιδιά μας και 4 με αρνητικό.

Θετικές επιρροές

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τα παιδιά να έρθουν σε επαφή  με φίλους τους, να κοινωνικοποιηθούν και να εκφράσουν πιο εύκολα προς τα έξω αυτά που νιώθουν. Μεταξύ άλλων τα κοινωνικά δίκτυα:

  1. Φέρνουν τα παιδιά σε επαφή με φίλους και μέλη της οικογένειάς μας που βρίσκονται μακριά τους
  2. Εμπλουτίζουν και τις αντιλήψεις των παιδιών σε διαφορετικά θέματα
  3. Βελτιώνουν τις γνώσεις τους πάνω στα ηλεκτρονικά και διαδικτυακά δίκτυα
  4. Εδραιώνουν και εμπλουτίζουν διαρκώς τις ικανότητες των παιδιών στην χρήση υπολογιστών και ηλεκτρονικών συσκευών
  5. Βελτιώνουν τις γνώσεις τους
  6. Και τα παρακινούν να γίνουν καλύτερα στο επικοινωνιακό και συναισθηματικό κομμάτι.

Αρνητικές επιρροές

Από την άλλη πλευρά, όμως, τα κοινωνικά δίκτυα έχουν και τις αρνητικές επιπτώσεις τους στα παιδιά, καθώς ακόμα ο εγκέφαλός τους «χτίζεται» και δεν γνωρίζουν ακριβώς πώς να προστατευθούν από την «μαύρη πλευρά» του διαδικτύου.

  1. Δεν υπάρχει κανένας έλεγχος σχετικά με τις πηγές των πληροφοριών και τις σελίδες αναζήτησης. Αν τα παιδιά δεν έχουν τη γονική επίβλεψη ή κάποια βοήθεια, μπορούν εύκολα να οδηγηθούν σε σελίδες με άσεμνο περιεχόμενο ή να πέσουν θύματα εξαπάτησης.
  2. Μπορεί να πέσουν θύματα cyber bullying. Ο ηλεκτρονικός εκφοβισμός μπορεί να έχει επικίνδυνες και δυνητικά θανατηφόρες συνέπειες.
  3. Η πολλή χρήση του διαδικτύου μπορεί να οδηγήσει στον εθισμό, ο οποίος εκδηλώνεται πολλές φορές ακόμα και με σωματικά συμπτώματα.
  4. Τα social media μπορούν να επηρεάσουν την ικανότητα του παιδιού να αναπτύξει ισχυρές διαπροσωπικές σχέσεις.

Διαβάστε ακόμα πώς τα παιδιά σας θα χτίσουν μια υγιή σχέση με τα social media.