7 σιωπηλά σημάδια που προειδοποιούν για διατροφικές διαταραχές στα παιδιά

Τα περιστατικά διατροφικών διαταραχών που παρατηρούνται στην Κύπρο παρουσιάζουν ανησυχητική αύξηση, ιδιαίτερα ανάμεσα σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-25 ετών. Η δυσκολία που αντιμετωπίζουν τα έφηβα κυρίως παιδιά στην εποχή μας, είναι η αφθονία των μηνυμάτων για το φαγητό και την εξωτερική εμφάνιση που δέχονται από το διαδίκτυο και την τηλεόραση.

Οι γονείς των παιδιών με διατροφικές διαταραχές χρειάζονται συμμάχους για την καταπολέμηση αυτής της κατάστασης. Πρέπει να συνεργαστούν με μια ομάδα ειδικών που μπορούν να αντιμετωπίσουν τις ψυχολογικές και σωματικές ανάγκες του παιδιού τους. Ωστόσο, τα παιδιά συχνά δεν έχουν την ικανότητα να εκφράζουν αυτό που βιώνουν με τα συναισθήματά τους, έτσι οι γονείς πρέπει να είναι έτοιμοι άνα πάσα στιγμή να αναγνωρίσουν τα σιωπηλά σημάδια μιας διατροφικής διαταραχής.

1. Μη φυσιολογικές αλλαγές βάρους

Τα παιδιά θα έπρεπε να κερδίζουν βάρος σε αναμενόμενα πλαίσια και αν δεν το κάνουν ή -ακόμη χειρότερα- χάνουν κιλά, αυτό θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Οι διατροφικές διαταραχές σε εφήβους και ενήλικες συχνά συνοδεύονται εν μέρει από σημαντική απώλεια βάρους. Αυτό είναι λίγο διαφορετικό για τα παιδιά, τα οποία μπορεί να μην παρουσιάζουν σημαντική απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να μην κερδίσουν το αναμενόμενο βάρος για το ύψος τους. Οποιεσδήποτε ανεξήγητες διακυμάνσεις βάρους μπορεί να σημαίνουν μια αλλαγή στο διατροφικό στυλ τους.

2. Αποφυγή οικογενειακών γευμάτων

Τα οικογενειακά γεύματα ενθαρρύνουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες στα παιδιά, αλλά ορισμένα από αυτά με διατροφικές διαταραχές μπορούν να κάνουν οτιδήποτε για να τα αποφύγουν. Ένα παιδί που επιμένει ότι έφαγε με τους φίλους του ή αρνείται να φάει μπροστά σε άλλα μέλη της οικογένειας, μπορούν να αποτελέσουν σημάδια υπάρξης μιας διατροφικής διαταραχής. Άλλες «κόκκινες σημαίες» είναι η υπερβολική ανησυχία για τον τρόπο με τον οποίο παρασκευάζονται τα τρόφιμα, η εμμονή με το μεγέθος της μερίδας και η επαναλαμβανόμενη ανάγνωση ετικετών.

3. Υιοθέτηση συγκεκριμένης δίαιτας

Ένα παιδί που παρουσιάζει ξαφνικό ενδιαφέρον για ένα φαινομενικά «υγιεινό» σχέδιο διατροφής μπορεί να ισχυριστεί ότι αυτό προκαλείται από κάτι άλλο εκτός από την απώλεια βάρους, αλλά μπορεί να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι. Τα παιδιά μπορούν επίσης να ισχυριστούν ότι «φοβούνται» ορισμένα είδη τροφίμων. Δεν είναι ασυνήθιστο για τα παιδιά με διαταραγμένη διατροφή να πιστεύουν ότι θα χάσουν βάρος ακολουθώντας μια χορτοφαγική δίαιτα ή χρησιμοποιώντας τη διατροφή ως δικαιολογία για να παραλείπουν γεύματα στο σπίτι.

4. Αύξηση της σωματικής δραστηριότητας

Τα παιδιά με διατροφικές διαταραχές ίσως αθλούνται σε υπερβολικό βαθμό. Η ψυχαναγκαστική άσκηση πηγαίνει χέρι-χέρι με τη διαταραγμένη διατροφή. Στη νευρική ανορεξία, οι υπερβολικές προπονήσεις αρχίζουν συνήθως ως μέσο για τον έλεγχο του βάρους και γίνονται ολοένα και πιο ακραίες, ενώ ένα παιδί με βουλιμία μπορεί να χρησιμοποιήσει την άσκηση ως τρόπο αντιστάθμισης της υπερβολικής κατανάλωσης φαγητού.

5. Έντονο ενδιαφέρον για την εξωτερική εμφάνιση

Ένα παιδί που ξοδεύει υπερβολικά πολύ χρόνο μπροστά στον καθρέφτη ή συνηθίζει να ζυγίζει τον εαυτό του κάθε λίγο και λιγάκι, μπορεί να αποτελέσει αιτία ανησυχίας. Αν και δεν είναι ασυνήθιστο για τους νέους να μην αισθάνονται άνετα με το σώμα, ο δισταγμός να βγουν στην παραλία και η επιλογή χαλαρών ρούχων για να κρύψουν το σώμα τους, μπορεί να είναι σημάδια ενός μεγαλύτερου προβλήματος.

6. Αλλαγή συμπεριφοράς

Τα παιδιά που γίνονται πιο ευερέθιστα ή απομονώνονται κοινωνικά, δεν κρύβουν απαραιτήτως μια διατροφική διαταραχή, αλλά οι αλλαγές στη διάθεση είναι τυπικές σε παιδιά με διαταραγμένες διατροφικές συνήθειες. Τα παιδιά που μέχρι πρότινος τα πήγαιναν καλά στο σχολείο μπορεί να αρχίσουν να παίρνουν χαμηλούς βαθμούς. Τα παιδιά που είχαν έναν ευρύ κύκλο φίλων μπορεί να αρχίσουν να απομονώνονται από κοινωνικές εκδηλώσεις, ενώ παιδιά που παλαιότερα ήταν ξέγνοιαστα μπορεί ξαφνικά να μοιάζουν σαν να έχουν το βάρος όλου του κόσμου στους ώμους τους.

7. Έντονο ενδιαφέρον για το μαγείρεμα

Μπορεί να φαίνεται παράξενο για κάποιον με διατροφική διαταραχή να θέλει να μαγειρεύει ή να ετοιμάζει φαγητό για άλλους, αλλά δεν είναι ασυνήθιστο. Αυτό μπορεί να σχετίζεται με την ανάγκη ελέγχου, ή να είναι μια υπενθύμιση από τον εγκέφαλο που λέει σε κάποιον που πεινάει ότι πρέπει να φάει. Όποιες κι αν είναι οι συμπεριφορές που εντείνουν την ανησυχία για το παιδί σας, το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείτε να κάνετε είναι να αρχίσετε να μιλάτε μαζί του. Όσο πιο γρήγορα τα παιδιά παίρνουν βοήθεια, τόσο πιο καθοριστική είναι η πρώιμη παρέμβαση.

Πηγή: waldeneatingdisorders.com