7 συμβουλές από ειδικούς για να μην αρρωστήσει το παιδί σου φέτος το χειμώνα

Είναι γεγονός πως όλα τα παιδιά, ειδικά εκείνα που πηγαίνουν σχολείο, θα αρρωστήσουν αρκετές φορές μέσα σε κάθε χρονιά. Και όλοι οι γονείς γνωρίζουμε ότι όταν τα παιδιά αρρωσταίνουν τα πράγματα γίνονται λιγάκι πιο δύσκολα και για εκείνα και για εμάς.

Αυτή τη χρονιά ενισχύστε το ανοσοποιητικό του παιδιού σας και εξασφαλίστε ότι δεν θα αρρωστήσει ή θα αρρωστήσει λιγότερο από άλλες χρονιές ακολουθώντας τα παρακάτω “tips” για την πρόληψη ιώσεων και παιδικών λοιμώξεων.

Καθαρά χέρια μακριά από το στόμα

Γνωρίζουμε ότι οι ιοί εισέρχονται στον οργανισμό μας κυρίως από την μύτη και το στόμα. Είναι, λοιπόν, αναγκαίο τα παιδιά να μάθουν από πολύ μικρή ηλικία ότι τα χέρια μας δεν πρέπει να έρχονται σε επαφή με το πρόσωπο μας συχνά, ενώ συνήθεια πρέπει να τους γίνει και το καθημερινό και συχνό πλύσιμο των χεριών, ειδικά όταν επιστρέφουν στο σπίτι από κάποια δραστηριότητα. Αν, τώρα, βρίσκεστε σε κάποιον χώρο εκτός σπιτιού και το παιδί πλύνει τα χέρια του αποφύγετε να τα στεγνώσετε σε κάποιο μηχάνημα με ζεστό ή κρύο αέρα. Σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Westminster, οι στεγνωτήρες χεριών διαχέουν 1,300 φορές περισσότερα μικρόβια στον αέρα σε σύγκριση με την απλή πετσέτα.

Ισορροπημένη διατροφή

Η πλήρης και ισορροπημένη διατροφή είναι η βάση για την καλή υγεία του παιδιού σας, αλλά και για ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα. Προτιμήστε τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C (μπρόκολο, φράουλες, πορτοκάλια) και βιταμίνη D (τόνος, δημητριακά). Τα γεύματα με άφθονα φρούτα και λαχανικά θα βοηθήσουν, επίσης, στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αν αντιλαμβάνεστε ότι το παιδί σας αρρωσταίνει (ξεκινά για παράδειγμα η καταρροή) καταφύγετε και στην σωτήρια λύση της κοτόσουπας, η οποία σύμφωνα με μελέτη από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου της Νεμπράσκα, περιέχει συστατικά τα οποία  καταπραΰνουν το ερεθισμένο αναπνευστικό σύστημα.

«Δεν μοιράζομαι»

Είναι ωραίο τα παιδιά μας να μοιράζονται, αλλά δεν είναι όλα τα πράγματα για να τα χαιρόμαστε με τους φίλους μας. Διδάξτε στο παιδί σας την ομαδικότητα, αλλά εξηγήστε του ότι το ποτήρι, το μπουκάλι με το νερό, το πιρούνι ή το πιάτο μας είναι δικά μας και δεν μπορεί ο καθένας να τα χρησιμοποιεί ακόμα και αν πρόκειται για τον καλύτερό μας φίλο. Οι γιατροί τονίζουν ότι αυτός είναι ένας συνηθισμένος τρόπος μετάδοσης ασθενειών, ιδίως στις μικρότερες ηλικίες.

Σωστή κάλυψη προσώπου

Οι περισσότεροι όταν βήχουμε ή φτερνιζόμαστε καλύπτουμε το στόμα μας με τις παλάμες μας. Έτσι όμως είναι πολύ εύκολο να μεταδοθούν λοιμώξεις και ιοί. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προτείνει να καλύπτουμε το στόμα μας με ένα μαντήλι. Επειδή, όμως, τα παιδιά μας δεν είναι εύκολο να έχουν πάντα μαζί τους ένα ή να θυμούνται να χρησιμοποιούν χαρτομάντιλα πριν φτερνιστούν ή βήξουν, δείξτε τους πώς να καλύπτουν το στόμα τους με τον αγκώνα. Με αυτόν τον τρόπο τα μικρόβια δεν εκσφενδονίζονται παντού στον χώρο και δεν κολλάνε στα χέρια των παιδιών μας, άρα και δεν μεταδίδονται τόσο εύκολα.

Καλός ύπνος

Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας πέφτει νωρίς για ύπνο κάθε βράδυ, καθώς η έλλειψη ύπνου διπλασιάζει τον κίνδυνο ιώσεων, λένε οι ειδικοί. Επιπλέον, ο καλύτερος ποιοτικά ύπνος βοηθά το παιδί να είναι πιο συγκεντρωμένο στο σχολείο. Τα μωρά χρειάζονται 13-15 ώρες ύπνου την ημέρα, ενώ τα παιδιά Δημοτικού χρειάζονται τουλάχιστον 11 με 13 ώρες ύπνου.

Δραστηριότητες

Τα παιδιά που ασκούνται τακτικά και συστηματικά, μπορούν να μειώσουν τα περιστατικά γρίπης και ιώσεων από 25% έως και 50% μέσα σε έναν χρόνο, υποστηρίζουν πολλές επιστημονικές έρευνες. Αυτό πιθανότατα να οφείλεται στο γεγονός ότι η συνεχής κίνηση ενισχύει την κυκλοφορία του αίματος αλλά και των κυττάρων που πολεμούν τους ιούς. Θυμηθείτε, όμως, ότι τα παιδιά χρειάζονται τουλάχιστον μία ώρα άσκησης την ημέρα και όχι υπερβολές, καθώς τότε υπάρχει πιθανότητα ο οργανισμός να εξαντληθεί και να είναι πιο επιρρεπής σε ιούς.

Πετσέτες και σεντόνια

Τα σεντόνια στο κρεβάτι του παιδιού πρέπει να αλλάζουν τουλάχιστον μία φορά την εβδομάδα και να πλένονται επιμελώς, έτσι ώστε να σκοτώνονται όσο περισσότερα μικρόβια γίνεται. Αν το παιδί σας κοιμάται στον παιδικό, τότε επιβάλλεται να πλένεται τα σεντόνια και τα κουβερτάκια του το λιγότερο μία φορά την εβδομάδα. Οι κουβέρτες και τα σεντόνια είναι ένα πολύ φιλικό περιβάλλον προς τους ιούς. Τα παιδιά ακουμπούν σε αυτά με τα χέρια και το πρόσωπο πολύ συχνά, γι’ αυτό και προτείνεται να τα πλένετε όσο περισσότερο γίνεται με ζεστό νερό.