Αρχική InfoBaby 12-36 μηνών 7 τρόποι για να ενθαρρύνεις το μωράκι σου να πει τις πρώτες του λεξούλες

7 τρόποι για να ενθαρρύνεις το μωράκι σου να πει τις πρώτες του λεξούλες

7 τρόποι για να ενθαρρύνεις το μωράκι σου να πει τις πρώτες του λεξούλες

Οι γονείς παίζουν καθοριστικό ρόλο στην γλωσσική ανάπτυξη των παιδιών τους. Έρευνες έχουν δείξει, ότι οι ενήλικες που μιλούν και διαβάζουν στα μωρά τους από νωρίς τα βοηθούν να αναπτύξουν το λεξιλόγιό τους, αλλά και την σωστή χρήση της γλώσσας.

Παρακάτω παρουσιάζονται μερικοί τρόποι για να βοηθήσετε το μωρό σας να αναπτύξει τις ικανότητες ομιλίας τους.

Αν, λοιπόν, το μωράκι σας είναι έτοιμο να πει τις πρώτες του λεξούλες δείτε πώς θα το βοηθήσετε:

Μιλήστε στο ίδιο ύψος

Όταν θέλετε να μιλήσετε με το μωράκι σας, σταθείτε στο ύψος του και μιλήστε του δυνατά, αργά και καθαρά. Θα νιώσει πιο άνετα, αλλά και θα σας ακούσει καλύτερα.

Ακολουθήστε τα ενδιαφέροντά του

Μήπως στο μωράκι σας αρέσουν τα ζωάκια; Τα αυτοκίνητα; Τότε μιλήστε του για αυτό που του αρέσει. Διαβάστε του βιβλία, τραγουδήστε παρόμοιου ενδιαφέροντος τραγούδια, πείτε του ιστορίες με ανάλογο περιεχόμενο. Δείτε τι ενδιαφέρει το μωράκι σας, πριν αποφασίσετε για τι θα μιλάτε.

Αλλάξτε τον τόνο της φωνής σας

Όχι, δεν θα του μιλήσετε σαν να ήσασταν και εσείς ενός έτους. Αλλά οι αλλαγές στον τόνο της φωνής σας και η ποικιλία στους ήχους, βοηθά το μωράκι σας να διαφοροποιεί τα λόγια, τα νοήματα και τις φράσεις.

Χρησιμοποιήστε λεπτομέρειες

Τα ξεκάθαρα και λίγα λόγια μπορεί να είναι εντάξει με τους ενήλικες. Με τα παιδιά, όμως, τα πράγματα δεν είναι τόσο απλά. Όταν απευθύνεστε σε ένα μικρό μωρό τότε επαναλάβετε πολλές φορές την λεξούλα που εκείνο θέλετε να μάθει. Για παράδειγμα: «Θέλεις το αυτοκινητάκι; Ορίστε το αυτοκινητάκι», αντί να πείτε «Περίμενε θα σου το δώσω εγώ αυτό».

Κάντε ερωτήσεις

Αλλά όχι εκείνες που θα σας δώσουν μονολεκτικές απαντήσεις. Αντί να πείτε «Θέλεις τον μπλε μαρκαδόρο;», πείτε «θέλεις τον μπλε ή τον πράσινο μαρκαδόρο;» και περιμένετε την απάντηση από το παιδί σας.

Διαβάστε βιβλία

Καθημερινά και χωρίς να το ξεχνάτε. Όχι μόνο το βοηθάτε να αναπτύξει το λεξιλόγιό του, αλλά περνά μαζί σας ώρες δημιουργικές και… αγαπησιάρικές!

Αφήστε το να σας μιμηθεί

Τα παιδιά ακολουθούν πάντα το παράδειγμά μας. Μιλήστε του ξεκάθαρα και αν ακούσετε να λέει κάτι με λανθασμένο τρόπο (για παράδειγμα «νελό»), σιγουρευτείτε, ότι το επαναλαμβάνετε εσείς καθαρά («ναι, αγάπη μου, νερό»).


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter