8 διασκεδαστικές δραστηριότητες που ενισχύουν όλες τις αισθήσεις του παιδιού

Οποιαδήποτε δραστηριότητα εμπλέκει τις αισθήσεις του παιδιού αποκαλείται αισθητηριακή δραστηριότητα. Τόσο τα παιδιά όσο και οι ενήλικες μαθαίνουν καλύτερα όταν μπορούν να ανακαλύψουν κάτι νέο με τις αισθήσεις τους. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ο εγκέφαλός μας είναι κατασκευασμένος για να συνδέει τις μνήμες με την αισθητηριακή εμπειρία. Οι γονείς μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά τους να κατανοήσουν δύσκολες ή αφηρημένες έννοιες μέσω δραστηριοτήτων που τα ενθαρρύνουν να αγγίζουν, να δοκιμάζουν, να μυρίζουν, να βλέπουν και να ακούνε.

Ακόμα και η έκθεση του παιδιού σε οργανωμένες αισθητηριακές δραστηριότητες για 5-10 λεπτά ημερησίως μπορεί να είναι πολύ επωφελής για την ανάπτυξή του. Πριν ξεκινήσετε την εφαρμογή αυτών των αισθητηριακών δραστηριοτήτων για τα παιδιά, είναι σημαντικό να επιδιώξετε να τις κάνετε όσο πιο διασκεδαστικές γίνεται. Η απογοήτευση, η ένταση και η έλλειψη κινήτρων μπορεί να έχουν αρνητικά αποτελέσματα. Αν παρατηρήσετε ότι το παιδί σας ή εσείς οι ίδιοι απογοητεύεστε, κάνετε ένα διάλειμμα, κάνετε αλλαγές ή δοκιμάστε μια εντελώς διαφορετική δραστηριότητα σε άλλη χρονική στιγμή.

1. Αισθητηριακά τραπέζια

Αγοράστε ένα φθηνό αισθητηριακό τραπέζι μέσω διαδικτύου ή χρησιμοποιήστε πλαστικά δοχεία σε διάφορα μεγέθη για να δημιουργήσετε ένα δικό σας. Γεμίστε τα δοχεία με αντικείμενα καθημερινής χρήσης σε διαφορετικά σχήματα, μεγέθη και υφές. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε φασόλια, φτερά ή άμμο. Δώστε στα παιδιά σας άδεια φλιτζάνια και κουτάλια μέτρησης και αφήστε τα ελεύθερα να εξερευνήσουν τα αντικείμενα. Τα αισθητηριακά τραπέζια μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να διδάξουν πολλά πράγματα στα παιδιά, αλλά μια απλή δραστηριότητα είναι η οικοδόμηση γλωσσικών δεξιοτήτων. Ενεργοποιήστε την αίσθηση της αφής και διδάξτε το παιδί σας να χρησιμοποιεί λέξεις όπως τραχύ, απαλό, υγρό ή βαρύ.

2. Αναπήδηση της μπάλας
Η αναπήδηση μιας μπάλας φαίνεται αρκετά απλή, σωστά; Οργανώνοντας μια δομημένη δραστηριότητα μπορείτε να την κατατάξετε ανάμεσα στα πιο δημοφιλή αισθητηριακά παιχνίδια. Πετάξτε ψηλά μια μπάλα και δώστε εντολή στο παιδί σας να σταθεί σε ένα σημείο και να μετρήσει πόσες φορές αναπήδησε. Μόλις αυτή η διαδικασία γίνει ευκολότερη για εκείνο, αυξήστε το βαθμό δυσκολίας της δραστηριότητας, ζητώντας του να πετάξει τη μπάλα ώστε να αναπηδήσει τρεις φορές προς τη μία κατεύθυνση και στη συνέχεια τρεις φορές προς την άλλη. Συνεχίστε μέχρι να καταφέρει να βάλει τη μπάλα στο καλάθι.

3. Φτιάξτε μπισκότα
Οι απλές οικιακές δραστηριότητες, όπως το ψήσιμο μπισκότων, μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε αισθητηριακές δραστηριότητες για τα παιδιά. Βοηθήστε το παιδί να εντοπίσει συγκεκριμένες προμήθειες, χρησιμοποιώντας διαφορετικές μεθόδους κίνησης. Μπορείτε επίσης να ζητήσετε από το παιδί να ανακαλέσει τα ονόματα των εργαλείων και των υλικών που θα χρησιμοποιήσουν. Βοηθήστε τα να μετρήσουν τα συστατικά, να τα αναμείξουν και να δημιουργήουν σχέδια με τα χέρια τους, ως έναν τρόπο βελτίωσης των αισθητηριακών κινητικών δεξιοτήτων.

4. Βάλτε μουσική!

Αυτή η διασκεδαστική αισθητηριακή δραστηριότητα δεν κοστίζει τίποτα στους γονείς και είναι ο ιδανικός τρόπος για να εξασκήσετε την ακοή του παιδιού. Βάλτε την αγαπημένη σας μουσική σε κανονική ένταση και έπειτα δυναμώστε! Συζητήστε με το παιδί σας για την ένταση του ήχου και δημιουργήστε διασκεδαστικά αισθητηριακά παιχνίδια. Παράλληλα, μπορείτε να ξεκινήσετε τον χορό! Πρόκειται για μια εξαιρετική μορφή άσκησης!

5. Παίξτε με τα χρώματα
Χρησιμοποιήστε τέμπερες και μάθετε στο παιδί σας την ανάμειξη των χρωμάτων, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της όρασης και της αφής. Το παιδί σας μπορεί να χρησιμοποιήσει τα χέρια του για να αναμείξει τα χρώματα για να δημιουργήσει νέα, χρησιμοποιώντας τα τρία βασικά χρώματα: κόκκινο, μπλε και κίτρινο.

6. Παίξτε με τα φερμουάρ

Δημιουργήστε έναν πίνακα με φερμουάρ από χαρτόνι και φθηνά, πολύχρωμα φερμουάρ. Αυτή η δραστηριότητα είναι έτοιμη σε λίγα λεπτά και παρέχει ατελείωτη διασκέδαση στα παιδιά! Κόψτε τα φερμουάρ και κολλήστε τα σε διαφορετικές κατευθύνσεις πάνω σε ένα μεγάλο κομμάτι χαρτονιού. Μόλις στεγνώσουν, το παιδί σας μπορεί να παίξει με τα φερμουάρ, χρησιμοποιώντας τις αισθήσεις της αφής και της ακοής.

7. Παίξτε με τα φασόλια
Αυτή η αισθητηριακή δραστηριότητα είναι δημοφιλής για έναν λόγο: τα παιδιά αγαπούν να αγγίζουν, να ταξινομούν και να μετράνε. Χρησιμοποιήστε ένα μικρό αεροστεγές δοχείο, ανακατέψτε ένα φλιτζάνι φασόλια και 15 σταγόνες χρώμα ζαχαροπλαστικής. Ανακινήστε καλά την τσάντα για να βεβαιωθείτε ότι τα φασόλια είναι πλήρως καλυμμένα με χρώμα και μετά απλώστε τα σε μια χαρτοπετσέτα για να στεγνώσουν. Επαναλάβετε με άλλο χρώμα σε άλλο δοχείο. Μόλις τα φασόλια είναι εντελώς στεγνά, ρίξτε τα σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη και αφήστε τα παιδιά να τα αγγίξουν, να τα ταξινομήσουν και να τα μετρήσουν.

8. Παίξτε με τους αφρούς
Αυτή η δραστηριότητα ενισχύει τις αισθήσεις της όρασης και της αφής. Χρησιμοποιήστε ένα μπλέντερ, ρίξτε μέσα δύο κουταλιές σαπούνι, χρώμα ζαχαροπλαστικής και ¼ φλιτζανιού νερό, και χτυπήστε τα για 1-2 λεπτά μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύς αφρός. Επαναλάβετε με κάθε χρώμα και ρίξτε τους πολύχρωμους αφρούς σε μια μεγάλη πλαστική λεκάνη για να παίξετε!

Πηγή: www.rd.com