Αρχική InfoKids Υγεία 9χρονα παιδιά ξυπνούν 10 φορές μέσα στη νύχτα για να δουν το κινητό τους

9χρονα παιδιά ξυπνούν 10 φορές μέσα στη νύχτα για να δουν το κινητό τους

9χρονα παιδιά ξυπνούν 10 φορές μέσα στη νύχτα για να δουν το κινητό τους

Πολύς λόγος γίνεται τελευταία για το πόσο επικίνδυνα έχουμε εθιστεί όλοι στις οθόνες των tablets και των smartphones και πόσο αρνητική επίπτωση έχει αυτό στα παιδιά μας, όμως συνήθως είναι οι έρευνες που αποδεικνύουν την πραγματικά μεγάλη διάσταση του προβλήματος. Μία από αυτές, η οποία πραγματοποιήθηκε στη Μ. Βρετανία, έδειξε, ότι τα παιδιά, ακόμα και από τα 9 τους χρόνια, κοιτάζουν το κινητό τους επαναλαμβανόμενα κατά την διάρκεια της νύχτας, την ώρα που οι γονείς τους πιστεύουν, ότι αυτά κοιμούνται.

Κι αν η εικόνα ενός 9χρονου που ξυπνά μέσα στη νύχτα για να δει τα νέα του Instagram δεν σας προβληματίζει αρκετά, τα παρακάτω νούμερα ίσως το κάνουν:

  • Το 10% των παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα είπαν, ότι κοιτάζουν το κινητό τους τουλάχιστον 10 φορές μέσα στη νύχτα.
  • Σχεδόν 50% των παιδιών ηλικίας 11-18 ετών παραδέχτηκαν, ότι χρησιμοποιούν τα social media (π.χ. YouTube και Snapschat) την ώρα που θα έπρεπε κανονικά να κοιμούνται.
  • Πολλά παιδιά ανέφεραν, ότι ξυπνούν αδιάκοπα από τα περισσότερα από 100 notifications που τους έρχονται από συζητήσεις που λαμβάνουν χώρα ανάμεσα σε γκρουπάκια-chat μέσα στη νύχτα (100!).
  • Το 25% ανέφερε, ότι νιώθει κουρασμένο κατά την διάρκεια της ημέρας, λόγω όλων των παραπάνω διακοπών ύπνου.

Το τρομακτικότερο δε στοιχείο της έρευνας; Πολλοί γονείς παιδιών που συμμετείχαν στην έρευνα, δεν είχαν ιδέα, ότι τα παιδιά τους χρησιμοποιούν τα κινητά τους μέσα στη νύχτα.

Δεν τους κατηγορούμε –οι περισσότεροι γονείς «πιάνουμε» τα παιδιά μας να «κολλάνε» με ένα κινητό σε ανύποπτες στιγμές μέσα στη μέρα, ακόμα κι τους το έχουμε απαγορεύσει. Πώς να μην το κάνουν και τη νύχτα, όταν εμείς έχουμε πλέον κοιμηθεί για τα καλά;

Και, μεταξύ μας, ό,τι κανόνα κι αν βάλουμε για την χρήση του κινητού στο σπίτι, πολύ εύκολα θα καταπατηθεί εν καιρώ.

Στην πραγματικότητα, ένα πράγμα μπορούμε να κάνουμε εμείς οι γονείς να αποτρέψουμε τον κίνδυνο να χάσουν τα παιδιά μας τον ύπνο τους (και την υγεία τους τελικά) από τα κινητά. Να γίνουμε εμείς καλύτερα πρότυπα για αυτά. Ναι, θα τους μιλήσουμε και θα τους εξηγήσουμε τις επιπτώσεις της ψηφιακής κατάχρησης. Αλλά μόνο όταν μας δουν να ξεχνάμε το κινητό, όταν είμαστε μαζί τους, θα καταφέρουμε να τα πείσουμε…


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter