Αρχική Γωνιά του Μαθητή Να πώς η Φινλανδία νίκησε το bullying στα σχολεία της!

Να πώς η Φινλανδία νίκησε το bullying στα σχολεία της!

Να πώς η Φινλανδία νίκησε το bullying στα σχολεία της!

Ένα από τα μεγαλύτερα άγχη που αντιμετωπίζουν σήμερα οι μαθητές είναι ο σχολικός εκφοβισμός.

Τίποτα δεν αγχώνει τα σημερινά παιδιά όσο τα σχόλια των συμμαθητών τους, τα πειράγματα, καμιά φορά και η άσκηση σωματικής βίας. Είτε το πιστεύετε, λοιπόν, είτε όχι το bullying είναι μια πολύ τρομακτική πραγματικότητα για τα παιδιά.

Έρευνες, μάλιστα, δείχνουν, ότι το 1/3 των μαθητών θα αναφέρει ότι είναι θύμα bullying στο σχολείο του! Με αποτέλεσμα τα σημερινά παιδιά να βιώνουν κατάθλιψη, άγχος και, φυσικά, να μαζεύουν πολλές απουσίες στη διάρκεια της σχολικής χρονιάς.

Κι αν και ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα σοβαρό θέμα στα σχολεία σήμερα, δεν είχε ποτέ πριν γίνει το επίκεντρο μέσα στην τάξη. Μέχρι τώρα!

Τα σχολεία στην Φινλανδία λανσάρουν ένα νέο πρόγραμμα με το οποίο ευελπιστούν να μειώσουν τα ποσοστά bullying στα σχολεία τους. Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σχολικού Εκφοβισμού, λοιπόν, σας παρουσιάζουμε τι έκαναν τα σχολεία στην Φινλανδία και μείωσαν τα ποσοστά του bullying στο μισό!

Το KIVA, που προέρχεται από τις τα αρχικά των λέξεων “kiusaamista vastaan”, δηλαδή «κατά του bullying», αποτελεί ένα πρότυπο πρόγραμμα πρόληψης, το οποίο δημιούργησαν οι Φιλανδοί εκπαιδευτικοί με σκοπό να διδάξουν στους μαθητές τους τις συνέπειες του εκφοβισμού, αλλά και τι να κάνουν όταν γίνονται μάρτυρες εκφοβιστικών και βίαιων γεγονότων σε άλλα παιδιά.

Το πρόγραμμα περιλαμβάνει μαθήματα μέσα στην τάξη και video παιχνίδια, τα οποία προσομοιώνουν πιθανές καταστάσεις με bullying. Αφού εξασκηθούν πάνω στο πώς θα μπορούσαν να απαντήσουν, οι μαθητές ακούν και τους συμμαθητές τους και λαμβάνουν συμβουλές από το παιχνίδι.

Σύμφωνα με την Johanna Alanen, Διευθύντρια Διεθνούς Έργου του KiVa, το πρόγραμμα διδάσκει ουσιαστικές αντι-εκφοβιστικές απαντήσεις, επειδή οι μαθητές "μπορεί να γίνουν μάρτυρες εκφοβισμού και πρέπει να αποφασίσουν τι πρέπει να κάνουν: εάν πρέπει να υπερασπιστούμε το θύμα ή να κάνουμε κάτι άλλο.  Τα παιδιά χρειάζεται να μάθουν, ότι οι επιλογές τους έχουν συνέπειες και οδηγούν σε νέες καταστάσεις. "

Και μέχρι τώρα το πρόγραμμα είναι πολύ αποτελεσματικό. Οι εκπαιδευτικοί αναφέρουν, ότι τα περιστατικά bullying έχουν μειωθεί σχεδόν στο μισό στην Φινλανδία.

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν, επίσης, ότι το πρόγραμμα μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της κατάθλιψης και στην αύξηση της αυτοεκτίμησης για τα παιδιά που έχουν ήδη εκφοβιστεί.

Δεδομένης της αξιοσημείωτης επιτυχίας του προγράμματος, άλλες χώρες εξετάζουν το ενδεχόμενο εφαρμογής του. Οι εκπαιδευτικοί της Ιταλίας, των Κάτω Χωρών και του Ηνωμένου Βασιλείου τη δοκιμάζουν στα σχολικά τους συστήματα και οι Η.Π.Α. βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης.

«Τα ευρήματά μας δείχνουν, πως τα παιδιά που έχουν υποστεί εκφοβισμό – ειδικά για καιρό – μπορούν να βοηθηθούν όταν οι διπλανοί τους διδάσκονται πώς να είναι πιο υποστηρικτικοί», δήλωσε η Jaana Juvonen, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια, σε  συνέντευξη τύπου.

πηγή: reader'sdigest.com


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter