Αρχική Σχολή Γονέων Αγαπητοί γονείς, αυτά είναι τα 6 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να κάνετε για τα παιδιά σας!

Αγαπητοί γονείς, αυτά είναι τα 6 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να κάνετε για τα παιδιά σας!

Αγαπητοί γονείς, αυτά είναι τα 6 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να κάνετε για τα παιδιά σας!

Το Infokids.com.cy συγκέντρωσε και σας παρουσιάζει τα 6 πράγματα που ΔΕΝ πρέπει ποτέ να κάνετε για τα παιδιά σας γιατί εάν μάθουν να τα περιμένουν όλα από εμάς, δεν θα καταφέρουν ποτέ να γίνουν ανεξάρτητοι –ούτε ως ενήλικες.

1.Μην απαγορεύετε το υπαίθριο παιχνίδι

Όλοι εμείς μεγαλώσαμε έχοντας το τεράστιο προνόμιο να παίζουμε έξω στη φύση και να μην μένουμε διαρκώς κλεισμένοι σε ένα δωμάτιο προσκολλημένοι σε μια οθόνη παίζοντας κάποιο ηλεκτρονικό παιχνίδι. Τώρα, που οι ρόλοι αντιστράφησαν και εμείς πλέον είμαστε γονείς έχουμε γίνει ιδιαιτέρως επιφυλακτικοί με το υπαίθριο παιχνίδι και διαρκώς ψάχνουμε δικαιολογίες για να αποτρέψουμε τα παιδιά μας να παίξουν έξω. Κι όμως αυτή η πρακτική είναι πέρα για πέρα λανθασμένη. Όταν τα παιδιά παίζουν στην ύπαιθρο, το παιχνίδι τους είναι πιο ποικίλο, επινοητικό και δημιουργικό, κάτι που τα βοηθά στην ανάπτυξη δεξιοτήτων και τα βοηθά στο να γίνουν αυτόνομα αλλά και ανεξάρτητα. Η έλλειψη δραστηριότητας και έκθεσης σε εξωτερικούς χώρους βάζει σε κίνδυνο την υγεία και την ευημερία των παιδιών. Σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, ακόμη και μία ώρα παιχνιδιού στη φύση κάθε μέρα μπορεί να επηρεάσει θετικά τη σωματική ανάπτυξη του παιδιού.

2. Μην αναλαμβάνετε να φέρετε εις πέρας τις υποχρεώσεις και τα καθήκοντα του παιδιού σας

Εάν συνέχεια αναλαμβάνετε εσείς τις υποχρεώσεις του παιδιού του δείχνεται ότι το θεωρείτε ανίκανο για να κάνει οτιδήποτε σωστά και δεν του μαθαίνετε πώς να κάνει μια δουλειά με τον σωστό τρόπο χωρίς βοήθεια. Το ίδιο φυσικά ισχύει και στην περίπτωση των σχολικών εργασιών του. Εάν ζητήσει τη βοήθειά σας, ασφαλώς και θα του τη δώσετε, αλλά μόνο εξηγώντας κάτι που δεν έχει καταλάβει ή δίνοντάς του παραδείγματα που θα καθοδηγήσουν τη σκέψη του.

3. Μην μιλάτε εξ ονόματος των παιδιών σας όσο ντροπαλά κι αν είναι

«Πώς σε λένε κοριτσάκι;», ρωτάει η θεία. «Ελένη », απαντά η μαμά. Είναι συχνό φαινόμενο για ένα γονιό να μιλά εξ ονόματος του παιδιού του όταν θεωρεί ότι νιώθει αμηχανία ή δυσκολεύεται να μιλήσει για τον εαυτό του. Όμως είναι ουσιώδες να αφήνετε το παιδί να μάθει να εκφράζεται μόνο του. Θα διαπιστώσετε ότι όσο περνάει ο χρόνος το παιδί θα μπορεί να εκφράζει τις επιθυμίες και τα πιστεύω του με όλο και μεγαλύτερη σαφήνεια, κι αυτό θα του προσφέρει ικανοποίηση και θα αυξήσει την αυτοπεποίθησή του.

4.Μην δικαιολογείτε διαρκώς τα λάθη και τις σκανταλιές των παιδιών

Δεν είναι λίγες οι φορές οι γονείς ερχόμενοι αντιμέτωποι με τα λάθη και τις σκανταλιές των παιδιών τους όχι μόνο δεν τα μαλώνουν αλλά φτάνουν στο σημείο να επικαλούνται διάφορες δικαιολογίες για να εξηγήσουν γιατί συνέβη αυτή η ανάρμοστη συμπεριφορά. Μια τέτοια τακτική μαθαίνει στο παιδί όχι μόνο ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα αν δεν τηρεί και δεν σέβεται τα προκαθορισμένα όρια αλλά και ότι εσείς θα είστε πάντα κοντά του για να του επιβραβεύσετε αυτές τις πρακτικές.

5. Μην είστε τελείως αφοριστικοί με τις διατροφικές επιλογές των παιδιών

Μελέτες δείχνουν πως όταν απαγορεύουμε αυστηρά στα παιδιά την κατανάλωση των γλυκών ή κάποιο εδέσματος χωρίς προφανή λόγο, τότε αυξάνεται η επιθυμία τους για αυτά κι είναι πολύ πιθανόν να τα καταναλώσουν χωρίς μέτρο όταν τα βρουν μπροστά τους

6. Μην διαλέγετε τους φίλους του

Εσείς, μπορείτε να του συστήνετε καινούρια πρόσωπα, αλλά η τελική επιλογή είναι δική του. Από την άλλη, είναι δική σας ευθύνη να φροντίσετε το παιδί σας να συναναστρέφεται συνομηλίκους του που έχουν τις ίδιες ηθικές αξίες με της δικής σας οικογένειας. Με άλλα λόγια, μπορείτε να ζητήσετε να σταματήσει να έχει επαφές με παιδιά που κλέβουν, βρίζουν ή έχουν συνήθειες τις οποίες δεν θέλετε να υιοθετήσει και το δικό σας.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter