Αρχική Σχολή Γονέων Αγαπητοί γονείς, το νου σας! Αυτές είναι οι 8 κακές επιρροές που έχετε στο παιδί σας

Αγαπητοί γονείς, το νου σας! Αυτές είναι οι 8 κακές επιρροές που έχετε στο παιδί σας

Αγαπητοί γονείς, το νου σας! Αυτές είναι οι 8 κακές επιρροές που έχετε στο παιδί σας

Τα παιδιά μέσω της διαδικασίας της μίμισης προτύπων υιοθετούν τον τρόπο που συμπεριφέρονται οι γονείς τους σε παρόμοιες καταστάσεις. Φαίνεται ότι η γονεϊκή συμπεριφορά διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη ενός παιδιού και στην εμφάνιση συμπεριφορικών προβλημάτων και συναισθηματικών δυσκολιών στην ενήλικη ζωή.

1.Όταν κατηγορείτε διαρκώς το παιδί για τα αρνητικά που κάνει

Οι επικριτικοί γονείς αποδοκιμάζουν περισσό­τερο τη συναισθηματική έκφραση των παιδιών τους κρίνοντας ή ε­πικρίνοντας τα συναισθήματά τους. Θέλουν να βάλουν όρια στα συ­ναισθήματα. Δίνουν σημασία στην υπακοή του παιδιού στην εξουσία. Τα αγόρια συνήθως αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τα συναισθήματα του φόβου και της λύπης, ενώ τα κορίτσια με τα συναισθήματα του θυμού. Το παιδί των επικριτικών γονέων μεγαλώνοντας θα αναπτύξει μία σκληρή εσωτερική κριτική του ίδιου του εαυτού του (ουσιαστικά θα εσωτερικεύσει τη φωνή του επικριτικού γονέα).

2. Αποφεύγετε κάθε είδους χαρακτηρισμό για το σεξ και τις ερωτικές σχέσεις και το αντιμετωπίζετε ως ζήτημα ταμπού

Οι γονείς, πρέπει να είναι κατάλληλα προετοιμασμένοι και σωστά ενημερωμένοι, ώστε να ανταποκρίνονται στις ερωτήσεις των παιδιών γύρω από θέματα σεξουαλικότητας. Η αμηχανία, ο φόβος, η άμυνα ή ο θυμός ως αντίδραση στην εκδήλωση ενδιαφέροντος του παιδιού για θέματα σεξουαλικότητας, μπορεί να μεταδώσουν το μήνυμα στο παιδί ότι τα θέματα αυτά είναι «κάτι κακό», με αποτέλεσμα να νιώσει ντροπή, ενοχή ή/και φόβο. Επιπρόσθετα, μία τέτοια αντίδραση θα το αποτρέψει από το να απευθύνεται στους γονείς του, στρεφόμενο σε λιγότερο έγκυρες πηγές.Τα παιδιά μαθαίνουν για τη σεξουαλικότητα παρατηρώντας, ακούγοντας και βιώνοντας την ατμόσφαιρα που επικρατεί μέσα στο σπίτι, από την πλευρά του παρατηρητή, αλλά και του αποδέκτη μηνυμάτων για τις σχέσεις των δύο φύλων, τις συμπεριφορές και τα συναισθήματα που αναπτύσσονται ανάμεσα σε δύο ανθρώπους.

3. Ανακατεύεστε τις σχέσεις του παιδιού με τους φίλους του

Αν υποψιάζεστε ότι το παιδί σας κάνει κακές παρέες, το τελευταίο που θέλετε είναι να γίνουν εχθροί σας. Τηρήστε μια στάση αναμονής, χωρίς να κριτικάρετε τους φίλους του. Αυτό που μπορείτε να κάνετε είναι να κριτικάρετε με ήπιο τρόπο μια μη αποδεκτή συμπεριφορά. Επίσης, είναι αναγκαίο να αναρωτηθείτε γιατί το παιδί σας επέλεξε να είναι μέσα σε παρέες που δεν εγκρίνετε.

4. Είστε υπερπροστατευτικοί γονείς

Το πρόβλημα με την υπερπροστατευτικότητα ξεκινάει όταν η αγωνία και η επακόλουθη «προστασία» φτάνουν σε υπερθετικό βαθμό. Οι υπερπροστατευτικοί γονείς καθηλώνουν τα παιδιά σε ένα πρώιμο στάδιο ανάπτυξης, ασφαλές μεν, ανώριμο δε, που τα δυσκολεύει να αντιμετωπίσουν τις εκάστοτε προκλήσεις της ηλικίας τους,

5. Είστε ασυνεπείς με τους κανόνες και μάλιστα το λέτε διαρκώς παρουσία των παιδιών

Πρέπει πάντα να είστε συνεπείς με τους κανόνες και τις υποχρεώσεις που έχετε αναλάβει καθώς αν διαρκώς τους αγνοείτε τα παιδιά μαθαίνουν από πρώτο χέρι ότι δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα  να «τη γλιτώσουν» από τις υποχρεώσεις τους.

6. Αγαπάτε το junk food

H στάση των γονιών απέναντι στο φαγητό, ο τρόπος που τρέφεται η οικογένεια, το είδος και η συχνότητα των γευμάτων, η ποιότητα και η ποσότητα της τροφής που προσφέρεται στο παιδί, είναι όσα καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τις συνήθειες, τις προτιμήσεις και τις αντιλήψεις που θα ακολουθήσει το παιδί για το φαγητό σε όλη την υπόλοιπη ζωή του.

7. Ασχολείστε συνέχεια με το κινητό

Σίγουρα σας έχει συμβεί να κοιτάτε το κινητό σας για να ελέγξετε ένα e-mail ή μια κοινοποίηση στο Facebook ενώ είστε με τα παιδιά σας. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Journal of Developmental & Behavioral Pediatrics, όταν χρησιμοποιούμε τα smartphones μας μπροστά στα παιδιά επηρεάζεται η ψυχική τους υγεία καθώς τα παιδιά  νιώθουν ασήμαντα και μειώνεται η αυτοπεποίθησή τους.

8. Διαφωνείτε με τον άλλο γονέα μπροστά στα παιδιά

Τα παιδιά που οι γονείς τους τσακώνονται με αφορμή την ανατροφή τους έρχονται αντιμέτωπα με κάποια πολύ βασικά προβλήματα. Το ένα είναι ότι τους προξενείται αβεβαιότητα σχετικά με τη συμπεριφορά που περιμένουν οι άλλοι από αυτά. Επειδή δεν είναι φυσικά σε θέση να ακολουθήσουν δύο αντικρουόμενα μηνύματα, μπερδεύονται και θυμώνουν. Ένα άλλο βασικό πρόβλημα είναι ότι νιώθουν πως επειδή οι γονείς τους τσακώνονται εξαιτίας τους, φταίνε σε κάτι τα ίδια. Με αυτό τον τρόπο καταλήγουν να φορτώνονται με ενοχές ενώ ταυτόχρονα νιώθουν πως ότι και να κάνουν τα ίδια ο ένας από τους δύο γονείς θα είναι δυσαρεστημένος.


Επικοινωνήστε μαζί μας:

Μύλων 75 104 41 Αθήνα
+30 210 5121893

τηλεφωνήστε μας για οποιαδήποτε ερώτηση ή απορία

news@infokids.com.cy

για νέα, πληροφορίες, εκδηλώσεις ή Δελτία τύπου

info@infokids.com.cy

για ερωτήσεις και πληροφορίες σχετικά με το site μας

Design by | WebOlution & Powered by | Access Point
Το περιεχόμενο της ιστοθέσης είναι μόνο για ενημερωτικό σκοπό και δεν θα πρέπει να αντικαθιστά οποιαδήποτε ιατρική συμβουλή, διάγνωση ή και θεραπεία που χορηγείται από τον γιατρό σας ή από τον εξειδικευμένο επιστήμονα υγείας. Απαγορεύεται η αναπαραγωγή, μεταβίβαση, διανομή ή αποθήκευση μέρους ή του συνόλου του περιεχομένου σε οποιαδήποτε μορφή, χωρίς την προηγούμενη γραπτή συγκατάθεση του νομικού τμηματος του Infokids.


Όλα όσα αφορούν εσάς και το παιδί σας
τώρα στο e-mail σας

Εγγραφή στο Newsletter